Domowy burger ukraiński, jak z McDonalds - jak go zrobić samodzielnie?
2022-04-28
łatwy
30 min
2
Polska sieć restauracji McDonalds wprowadziła do swojej oferty burgera z menu ukraińskich restauracji sieci. Ciemna bułka pszenna z panierowanym kotletem drobiowym, serem cheddar, warzywami i sosami kusi nie tylko naszych gości ze wschodu. Burger jest smaczny, a do tego część zysków z jego sprzedaży zostanie przekazane na pomoc humanitarną Ukrainie. Jeśli nie masz możliwości odwiedzić restauracji, a chcesz zjeść pysznego burgera, zrób sam domową kanapkę inspirowaną ukraińskim burgerem z McDonald.
SKŁADNIKI
- 2 bułki z pełnoziarnistej mąki pszennej
- 1 pierś kurczaka
- 2 łyżki mąki
- 1 jajko
- woda
- szczypta proszku do pieczenia
- sól i pieprz
- 2 plastry sera cheddar
- 2 duże plastry pomidora
- 4 plasterki bekonu
- 2 liście sałaty
- 1 łyżka sosu czosnkowego Jak zrobić prosty sos czosnkowy
- 1 łyżka sosu miodowo-musztardowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotuj sos czosnkowy wg przepis: Jak zrobić prosty sos czosnkowy?
- Przygotuj sos musztardowy wg przepisu: Sos miodowo-musztardowy do burgerów i kanapek
- Pierś kurczaka przekroić na płasko na dwa niezbyt grube kotlety, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem.
- Z mąki, jajka i wody zrobić ciasto nieco gęściejsze od naleśnikowego, dodać do niego szczyptę proszku do pieczenia i szczyptę soli.
- Bekon podsmażyć na patelni na chrupiąco.
- Na patelni rozgrzać olej, kurczaka panierować w cieście i smażyć na rumiano na średnim ogniu.
- Bułkę przekroić na pół, na dwóch i włożyć na 3-4 minuty do nagrzanego piekarnika.
- Następnie do piekarnika włożyć również kurczaka, na każdy kotlet kładąc 2 plastry bekonu 1 plaster sera.
- Na podgrzanej spodniej części bułki rozsmarować trochę sosu czosnkowego., wyłożyć na nią kurczaka z serem i bekonem.
- Na ser położyć pomidora, kleks sosu musztardowego i posypać poszatkowaną sałatą.
- Na sałatę polać po trochu oba sosy, przykryć burgera i zajadać.
W formie 24: produkty, które smakują lepiej niż fast foody