Sos musztardowo-miodowy do burgerów i kanapek

Sos musztardowo-miodowy
Autor: Shutterstock Sos miodowo-musztardowy to znakomity dodatek do kurczaka.
łatwy
5 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Sos musztardowo-miodowy to znakomity dodatek do burgerów drobiowych, pieczonego kurczaka i domowych kanapek. Lekko słodki i lekko pikantny dip znakomicie podkręca smak potraw i jest bardzo łatwy w przygotowaniu.

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka musztardy stołowej
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • szczypta granulowanego czosnku
  • szczypta mielonej słodkiej papryki
  • odrobina płatków chili

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, aż całkowicie się połączą, a sos będzie jednolity i gładki.
  • Sos dobrze jest schłodzić przez 1-2 godziny w lodówce, aby smaki się przegryzły.
Miód - jakie są jego rodzaje? Właściwości miodów

Galeria: TOP10 sekretnych sosów na zimno

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej