Domowe burgery: jak zrobić hamburgery w domu? [przepis]
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Burgery wołowe przeżywają swoisty renesans, o czym świadczy coraz większa liczba burgerowni. Jednak z powodzeniem można też je zrobić w domu. Hamburgery domowe wyjdą taniej i zdrowiej! Podajemy łatwy przepis na domowe burgery.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wołowinę doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem, nie solimy. Ewentualnie dodajemy inne ulubione przyprawy.
- Wyrabiamy mięso tak jak na kotlety mielone, formujemy w płaskie placuszki. Możemy je grillować na patelni grillowej cienko posmarowanej olejem albo usmażyć na oleju. Po grillowaniu lub smażeniu burgery solimy.
- Bułki przekrawamy na pół i opiekamy w piekarniku lub opiekaczu, by były chrupiące. Pomidory i cebulę kroimy w krążki. Sałatę myjemy i osuszamy.
- Między połówki bułek wkładamy kolejno: sałatę, krążki pomidorów i cebuli, burgery (posmarowane np. ostrym sosem). Gotowe hamburgery możemy podać z frytkami.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?