Domowe burgery: jak zrobić hamburgery w domu? [przepis]

2018-04-14
burgery-jak-je-blyskawicznie-zrobic-w-domu.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Domowe hamburgery są o wiele zdrowsze niż te z fast foodów
łatwy
20 min
4

Burgery wołowe przeżywają swoisty renesans, o czym świadczy coraz większa liczba burgerowni. Jednak z powodzeniem można też je zrobić w domu. Hamburgery domowe wyjdą taniej i zdrowiej! Podajemy łatwy przepis na domowe burgery.

Składniki

wołowina zmielona tak jak na tatar (od 150 g do 250 g na każdego burgera, w zależności od preferencji)

bułki

sałata

pomidory

cebula

olej rzepakowy

ulubione sosy (łagodne lub ostre, np. salsa, barbecue)

świeżo zmielony pieprz

sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Wołowinę doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem, nie solimy. Ewentualnie dodajemy inne ulubione przyprawy.

Wyrabiamy mięso tak jak na kotlety mielone, formujemy w płaskie placuszki. Możemy je grillować na patelni grillowej cienko posmarowanej olejem albo usmażyć na oleju. Po grillowaniu lub smażeniu burgery solimy.

Bułki przekrawamy na pół i opiekamy w piekarniku lub opiekaczu, by były chrupiące. Pomidory i cebulę kroimy w krążki. Sałatę myjemy i osuszamy.

Między połówki bułek wkładamy kolejno: sałatę, krążki pomidorów i cebuli, burgery (posmarowane np. ostrym sosem). Gotowe hamburgery możemy podać z frytkami.