Kotlety mielone krok po kroku: tradycyjne mielone + WIDEO

Kotlety mielone krok po kroku: tradycyjne mielone + WIDEO

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Kotlety mielone doskonale smakują z sosami - idealny jest grzybowy lub koperkowy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Kotlety mielone to jedno z klasycznych dań kuchni domowej. Często jednak ich przyrządzenie sprawia problem nawet osobom, które początki w kuchni mają już za sobą. Jak zrobić pyszne mielone, z chrupiącą skórka i pulchnym środkiem? Gdy marzysz o skwierczących  mielonych wprost z patelni - wypróbuj nasz przepis!

Składniki

  • 0,5 kg mielonego mięsa (może być z szynki, łopatki lub biodrówki wieprzowej, ale także z indyka lub kurczaka)

  • 1 wysuszona bułka kajzerka

  • 1 spora cebula

  • 1 jajko

  • sól, pieprz i ulubione przyprawy do smaku

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Bułkę namoczyć w zimnej wodzie lub mleku.

  • Cebulę obrać i zetrzeć na arce o drobnych oczkach

  • Wymieszać z mięsem, jajkiem, odciśniętą z płynu bułką i przyprawami

  • Masę mięsną wyrobić i rękami umoczonymi w wodzie lub oleju formować kotlety (z podanej proporcji powinno wyjść ok. 10 średnich kotletów mielonych)

  • Kotleciki obtaczać w bułce tartej.

  • Na patelni dość mocno rozgrzać olej, układać na niej kotlety.Smażyć na sporym ogniu do lekkiego zrumienia z jednej strony. Kotlety odwrócić i jeszcze 1-2 minuty smażyć na mocniejszym ogniu, po czym zmniejszyć płomień co najmniej o połowę. Powoli smażyć kotlety ok. 10 minut.

  • Sprawdzić, czy w środku nie są surowe - nakłuć je widelcem i lekko nacisnąć - jeśli sos wypływający ze środka jest bezbarwny i wygląda jak tłuszcz - kotlety są w środku usmażone. Jeśli zaś płyn jest lekko zabarwiony  - kotlety wymagają jeszcze dosmażenia.

  • Ostatnie 1-2 minuty smażymy kotlety ponownie na większym ogniu, by ich skórka była chrupiąca.

Interesują cię inne warianty mielonych? ZOBACZ WIDEO!

tip dnia

Według tego samego  przepisu na kotlety mielone możemy przygotować pulpeciki czy klopsiki. Pierwsze krótko obsmażamy, a następnie dusimy w sosie, drugie (bez panierowania w bułce tartej) wrzucamy na gotującą osolona wodę lub bulion i gotujemy do miękkości.

Ocena: 4,5