Do świątecznego pasztetu dodaję 2 sekretne składniki. Cała rodzina się nim zajada

2025-12-19 15:33

Oprócz schabu, boczku czy szynki na świątecznym stole w czasie Bożego Narodzenia powinien pojawić się pasztet. Na wyjątkową uwagę zasługuje prosty przepis na pasztet wzbogacony suszoną żurawiną i pistacjami. Oba dodatki idealnie do siebie pasują i sprawiają, że pasztet zyskuje wyborny smak. Zobaczcie, jak łatwo można zrobić domowy pasztet z orzechami pistacjowymi i żurawiną na święta.

pasztet z żurawiną i pistacjami

i

Autor: Mariakovaleva/ Shutterstock Ten pasztet zawsze znika ze świątecznego stołu najszybciej. Podkręć go tymi 2 składnikami.
łatwy
60 min
8

Co dodać do pasztetu, żeby był dobry?

W sklepach spożywczych i mięsnych można dostać gotowy pasztet na Boże Narodzenie. Jednak nawet ten najdroższy nie będzie smakował tak dobrze, jak ten zrobiony własnoręcznie w domu. Aby się udał, watro zadbać o kilka szczegółów.

  • Mieszanka mięs – najlepszy pasztet powstaje z mieszanki różnych mięs. W tym przepisie wykorzystuje się pierś kurczaka, drobiową wątróbkę i boczek wieprzowy, który dzięki sporej zawartości tłuszczu jest doskonałym nośnikiem smaku.
  • Warzywa – gotowane wraz z mięsem dodają świątecznemu pasztetowi głębi smaku i aromatu. Równoważą smak mięsa i podrobów.
  • Składnik wiążący – jajka nadają odpowiedniej konsystencji. Piana z białek sprawia, że pasztet jest lekki.
  • Aromatyczne przyprawy – pasztet wzbogaca czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, sól, świeżo zmielony czarny pieprz oraz gałka muszkatołowa, która podkreśla smak mięsa i dodaje ciepłego aromatu.
  • Dodatki – w tym przepisie domowy pasztet podkręcają dwa składniki, czyli żurawina i pistacje. Dodają nie tylko bogatego smaku, ale i przyjemnie chrupią w czasie jedzenia.

Jak zrobić pasztet z pistacjami i żurawiną?

Przepis na świąteczny pasztet z dodatkiem chrupiących orzechów pistacjowych i żurawiny nie jest trudny. Wymaga trochę więcej czasu, ale nie jest skomplikowany. Postępując według tej sprawdzonej receptury, pasztet uda się i zachwyci każdego członka rodziny. Pasztet z pistacjami i suszoną żurawiną prezentuje się bardzo efektownie i smakuje obłędnie. Aż trudno uwierzyć, że ten świąteczny specjał można zrobić samodzielnie w domu.

Jak więc upiec znakomity pasztet, którego smak podkręca żurawina i pistacje? Wystarczy wybrać ten przepis i trzymać się wszystkich zaleceń. Dzięki temu, że został podzielony na poszczególne kroki, przygotowanie jest o wiele łatwiejsze.

  • 1. krok – ugotowanie mięsa i warzyw
  • 2. krok – podsmażenie wątróbki
  • 3. krok – namoczenie żurawiny w wodzie oraz kajzerki w mleku
  • 4. krok – dwukrotne zmielenie składników w maszynce
  • 5. krok – wymieszanie masy mięsnej z żurawiną i pistacjami
  • 6. krok – upieczenie świątecznego pasztetu z żurawiną i pistacjami w piekarniku

Czy żurawinę do pasztetu należy namoczyć?

W tym prostym przepisie na świąteczny pasztet suszoną żurawinę warto namoczyć przed dodaniem do masy mięsnej. Dzięki temu staje się miękka, lepiej oddaje swój smak i zapobiega wysuszeniu pasztetu.

Jak namoczyć żurawinę do pasztetu?

  • Umieść żurawinę w miseczce i zalej wybranym płynem, tak aby była całkowicie znajdowała się pod jej powierzchnią. Można to zrobić w ciepłej wodzie, soku jabłkowym, herbacie lub alkoholu – rumie, brandy lub wiśniówce.
  • Odstaw żurawinę do namoczenia na minimum 30 minut.
  • Odcedź żurawinę, ale nie wylewaj płynu. Można go wykorzystać do doprawienia pasztetu lub do przygotowania sosu.
  • Jeśli owoce żurawiny są dość duże, możesz posiekać ją mniejsze kawałki i dopiero wtedy dodać do pasztetu.

SKŁADNIKI

  • 600 g wątróbki drobiowej
  • 250 g surowego boczku
  • 200 g piersi kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 100 g orzechów pistacjowych
  • 40 g suszonej żurawiny + gorąca woda
  • 1 kajzerka + 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • Dodatkowo:
  • masło i bułka tarta do wysmarowania i obsypania formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do garnka włożyć pierś kurczaka i boczek. Dodać obrane warzywa – marchewkę, pietruszkę i seler. Włożyć liście laurowe i ziele angielskie. Zalać wodą, tak aby składniki znajdowały się pod jej powierzchnią. Gotować na średnim ogniu 1 godzinę. Garnek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Żurawinę zalać gorącą wodą i odstawić, aby zmiękła.
  • Kajzerkę zalać mlekiem i odstawić.
  • Na patelni roztopić masło klarowane i smażyć na nim oczyszczoną wątróbkę. Patelnię zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Z wywaru wyjąć mięso i warzywa. Zmielić w maszynce razem z wątróbką i odciśniętą z nadmiaru mleka kajzerką. Czynność powtórzyć.
  • Do masy mięsnej dodać żółtka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszać.
  • Dodać żurawinę i obrane z łupinek orzechy pistacjowe. Dokładnie wymieszać, dodając 2 łyżki wywaru.
  • Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą mięsną.
  • Przełożyć do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wierzch wyrównać.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 1 godziny.
  • Wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki.
  • Podawać na święta Bożego Narodzenia i inne okazje.
Żurawina - dlaczego warto ją jeść? Właściwości zdrowotne żurawiny
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...