Do świątecznego pasztetu dodaję 2 sekretne składniki. Cała rodzina się nim zajada
Oprócz schabu, boczku czy szynki na świątecznym stole w czasie Bożego Narodzenia powinien pojawić się pasztet. Na wyjątkową uwagę zasługuje prosty przepis na pasztet wzbogacony suszoną żurawiną i pistacjami. Oba dodatki idealnie do siebie pasują i sprawiają, że pasztet zyskuje wyborny smak. Zobaczcie, jak łatwo można zrobić domowy pasztet z orzechami pistacjowymi i żurawiną na święta.
i
Co dodać do pasztetu, żeby był dobry?
W sklepach spożywczych i mięsnych można dostać gotowy pasztet na Boże Narodzenie. Jednak nawet ten najdroższy nie będzie smakował tak dobrze, jak ten zrobiony własnoręcznie w domu. Aby się udał, watro zadbać o kilka szczegółów.
- Mieszanka mięs – najlepszy pasztet powstaje z mieszanki różnych mięs. W tym przepisie wykorzystuje się pierś kurczaka, drobiową wątróbkę i boczek wieprzowy, który dzięki sporej zawartości tłuszczu jest doskonałym nośnikiem smaku.
- Warzywa – gotowane wraz z mięsem dodają świątecznemu pasztetowi głębi smaku i aromatu. Równoważą smak mięsa i podrobów.
- Składnik wiążący – jajka nadają odpowiedniej konsystencji. Piana z białek sprawia, że pasztet jest lekki.
- Aromatyczne przyprawy – pasztet wzbogaca czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, sól, świeżo zmielony czarny pieprz oraz gałka muszkatołowa, która podkreśla smak mięsa i dodaje ciepłego aromatu.
- Dodatki – w tym przepisie domowy pasztet podkręcają dwa składniki, czyli żurawina i pistacje. Dodają nie tylko bogatego smaku, ale i przyjemnie chrupią w czasie jedzenia.
Jak zrobić pasztet z pistacjami i żurawiną?
Przepis na świąteczny pasztet z dodatkiem chrupiących orzechów pistacjowych i żurawiny nie jest trudny. Wymaga trochę więcej czasu, ale nie jest skomplikowany. Postępując według tej sprawdzonej receptury, pasztet uda się i zachwyci każdego członka rodziny. Pasztet z pistacjami i suszoną żurawiną prezentuje się bardzo efektownie i smakuje obłędnie. Aż trudno uwierzyć, że ten świąteczny specjał można zrobić samodzielnie w domu.
Jak więc upiec znakomity pasztet, którego smak podkręca żurawina i pistacje? Wystarczy wybrać ten przepis i trzymać się wszystkich zaleceń. Dzięki temu, że został podzielony na poszczególne kroki, przygotowanie jest o wiele łatwiejsze.
- 1. krok – ugotowanie mięsa i warzyw
- 2. krok – podsmażenie wątróbki
- 3. krok – namoczenie żurawiny w wodzie oraz kajzerki w mleku
- 4. krok – dwukrotne zmielenie składników w maszynce
- 5. krok – wymieszanie masy mięsnej z żurawiną i pistacjami
- 6. krok – upieczenie świątecznego pasztetu z żurawiną i pistacjami w piekarniku
Czy żurawinę do pasztetu należy namoczyć?
W tym prostym przepisie na świąteczny pasztet suszoną żurawinę warto namoczyć przed dodaniem do masy mięsnej. Dzięki temu staje się miękka, lepiej oddaje swój smak i zapobiega wysuszeniu pasztetu.
Jak namoczyć żurawinę do pasztetu?
- Umieść żurawinę w miseczce i zalej wybranym płynem, tak aby była całkowicie znajdowała się pod jej powierzchnią. Można to zrobić w ciepłej wodzie, soku jabłkowym, herbacie lub alkoholu – rumie, brandy lub wiśniówce.
- Odstaw żurawinę do namoczenia na minimum 30 minut.
- Odcedź żurawinę, ale nie wylewaj płynu. Można go wykorzystać do doprawienia pasztetu lub do przygotowania sosu.
- Jeśli owoce żurawiny są dość duże, możesz posiekać ją mniejsze kawałki i dopiero wtedy dodać do pasztetu.
SKŁADNIKI
- 600 g wątróbki drobiowej
- 250 g surowego boczku
- 200 g piersi kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 100 g orzechów pistacjowych
- 40 g suszonej żurawiny + gorąca woda
- 1 kajzerka + 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- Dodatkowo:
- masło i bułka tarta do wysmarowania i obsypania formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do garnka włożyć pierś kurczaka i boczek. Dodać obrane warzywa – marchewkę, pietruszkę i seler. Włożyć liście laurowe i ziele angielskie. Zalać wodą, tak aby składniki znajdowały się pod jej powierzchnią. Gotować na średnim ogniu 1 godzinę. Garnek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Żurawinę zalać gorącą wodą i odstawić, aby zmiękła.
- Kajzerkę zalać mlekiem i odstawić.
- Na patelni roztopić masło klarowane i smażyć na nim oczyszczoną wątróbkę. Patelnię zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Z wywaru wyjąć mięso i warzywa. Zmielić w maszynce razem z wątróbką i odciśniętą z nadmiaru mleka kajzerką. Czynność powtórzyć.
- Do masy mięsnej dodać żółtka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszać.
- Dodać żurawinę i obrane z łupinek orzechy pistacjowe. Dokładnie wymieszać, dodając 2 łyżki wywaru.
- Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą mięsną.
- Przełożyć do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wierzch wyrównać.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 1 godziny.
- Wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki.
- Podawać na święta Bożego Narodzenia i inne okazje.