Do risotto z kurczakiem dodaję te 2 składniki. Smakuje jak z najlepszej włoskiej restauracji

risotto z kurczakiem, gruszką i gorgonzolą
Autor: Shutterstock Co dodać do risotto z kurczakiem? Te 2 składniki to strzał w dziesiątkę.
łatwy
30 min
2

Dieta bezglutenowa

Jak zrobić szybkie risotto? Tę jedną z najpopularniejszych potraw kuchni włoskiej błyskawicznie i bez zbędnych komplikacji można przygotować według tego sprawdzonego przepisu. Danie wzbogaca pierś kurczaka oraz dwa składniki, które idealnie się komponują i tworzą wyborną potrawę. Poznajcie prosty i szybki przepis na risotto z kurczakiem, gruszką i gorgonzolą.

Co można dodać do risotto z kurczakiem?

W tym szybkim przepisie na domowe risotto z kurczakiem dodaje się kilka składników. Nadają przyjemnego aromatu i doskonałego smaku. Za wyjątkowość tej potrawy odpowiada gruszka i włoski ser pleśniowy gorgonzola. Chociaż przepis na znakomite danie z ryżu pochodzi z kuchni Północnych Włoch, wszystkie produkty są dobrze znane i łatwo dostępne. Można je kupić przez cały rok.

Do risotto najlepszy jest pochodzący z Włoch ryż Arborio. Ta odmiana charakteryzuje się krótkimi ziarnami o owalnym kształcie i perłowej barwie. Risotto z ryżem Arborio jest kremowe i doskonale łączy się z innymi składnikami.

Jak zrobić risotto z kurczakiem?

Wyśmienite i aromatyczne risotto z kurczakiem wzbogacone gruszką i gorgonzolą jest daniem łatwym i szybkim. Nie oznacza to jednak, że brakuje w nim smaku. Wręcz przeciwnie. To doskonały przykład szybkiego i pysznego obiadu. Przepis nie jest skomplikowany i został podzielony na poszczególne kroki, co znacznie ułatwia pracę.

Jak więc zrobić pyszne risotto z kurczakiem, gruszką i gorgonzolą w domowych warunkach? Wystarczy postępować krok po kroku według tego sprawdzonego przepisu.

  • 1. krok – pokrojenie i podsmażenie kurczaka i gruszki
  • 2. krok – podsmażenie cebuli i ryżu
  • 3. krok – wlanie białego wina
  • 4. krok – wlanie bulionu warzywnego
  • 5. krok – dodanie podsmażonego kurczaka i gruszki

Jak podawać risotto z kurczakiem?

Smak włoskiego risotto z kurczakiem podkręca gruszka oraz gorgonzola. Ten ser pleśniowy idealnie nadaje się do dań na ciepło. Dzięki niemu potrawy zyskują wyborny smak. Risotto z tymi dodatkami to propozycja na rodzinny obiad. Smakuje pysznie, jest aromatyczne i sycące. Każdy kto go spróbuje, będzie pod wrażeniem.

Porcje risotto z kurczakiem, gruszką i gorgonzolą przed podaniem warto posypać orzechami włoskimi lub piniowymi. Sprawdzą się też świeże zioła jak bazylia czy natka pietruszki.

SKŁADNIKI

  • 500 ml gorącego bulionu warzywnego
  • 350 g piersi kurczaka
  • 100 g ryżu do risotto
  • 100 g sera gorgonzola
  • 60 ml białego wina
  • 1 gruszka
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Gruszkę przekroić na pół. Jedną połowę pokroić w kostkę, a drugą w plastry.
  • Na patelni roztopić 1 łyżkę masła i smażyć na nim plastry gruszki, aż zaczną się lekko rumienić. Patelnię zestawić z ognia.
  • Pierś kurczaka pokroić w kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Skropić oliwą z oliwek.
  • Rozgrzać patelnię i smażyć na niej kurczaka, aż zacznie się rumienić. Patelnię zestawić z ognia.
  • W większym garnku rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli.
  • Wsypać ryż. Dokładnie wymieszać i smażyć minutę.
  • Wlać białe wino i doprawić solą oraz pieprzem.
  • Stopniowo wlewać gorący bulion warzywny i gotować, aż ryż wchłonie kolejne porcje.
  • Pod koniec dodać smażonego kurczaka i pokrojoną w kostkę gruszkę. Wymieszać i chwilę podgrzewać.
  • Na talerze nałożyć porcje ryżu z kurczakiem i gruszką. Na wierzchu ułożyć plastry gruszki. Posypać pokruszoną gorgonzolą i orzechami włoskimi.
  • Podawać na ciepło na obiad.
KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchni?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej