Do risotto z kurczakiem dodaję te 2 składniki. Smakuje jak z najlepszej włoskiej restauracji
Dieta bezglutenowa
Jak zrobić szybkie risotto? Tę jedną z najpopularniejszych potraw kuchni włoskiej błyskawicznie i bez zbędnych komplikacji można przygotować według tego sprawdzonego przepisu. Danie wzbogaca pierś kurczaka oraz dwa składniki, które idealnie się komponują i tworzą wyborną potrawę. Poznajcie prosty i szybki przepis na risotto z kurczakiem, gruszką i gorgonzolą.
Co można dodać do risotto z kurczakiem?
W tym szybkim przepisie na domowe risotto z kurczakiem dodaje się kilka składników. Nadają przyjemnego aromatu i doskonałego smaku. Za wyjątkowość tej potrawy odpowiada gruszka i włoski ser pleśniowy gorgonzola. Chociaż przepis na znakomite danie z ryżu pochodzi z kuchni Północnych Włoch, wszystkie produkty są dobrze znane i łatwo dostępne. Można je kupić przez cały rok.
Do risotto najlepszy jest pochodzący z Włoch ryż Arborio. Ta odmiana charakteryzuje się krótkimi ziarnami o owalnym kształcie i perłowej barwie. Risotto z ryżem Arborio jest kremowe i doskonale łączy się z innymi składnikami.
Jak zrobić risotto z kurczakiem?
Wyśmienite i aromatyczne risotto z kurczakiem wzbogacone gruszką i gorgonzolą jest daniem łatwym i szybkim. Nie oznacza to jednak, że brakuje w nim smaku. Wręcz przeciwnie. To doskonały przykład szybkiego i pysznego obiadu. Przepis nie jest skomplikowany i został podzielony na poszczególne kroki, co znacznie ułatwia pracę.
Jak więc zrobić pyszne risotto z kurczakiem, gruszką i gorgonzolą w domowych warunkach? Wystarczy postępować krok po kroku według tego sprawdzonego przepisu.
- 1. krok – pokrojenie i podsmażenie kurczaka i gruszki
- 2. krok – podsmażenie cebuli i ryżu
- 3. krok – wlanie białego wina
- 4. krok – wlanie bulionu warzywnego
- 5. krok – dodanie podsmażonego kurczaka i gruszki
Jak podawać risotto z kurczakiem?
Smak włoskiego risotto z kurczakiem podkręca gruszka oraz gorgonzola. Ten ser pleśniowy idealnie nadaje się do dań na ciepło. Dzięki niemu potrawy zyskują wyborny smak. Risotto z tymi dodatkami to propozycja na rodzinny obiad. Smakuje pysznie, jest aromatyczne i sycące. Każdy kto go spróbuje, będzie pod wrażeniem.
Porcje risotto z kurczakiem, gruszką i gorgonzolą przed podaniem warto posypać orzechami włoskimi lub piniowymi. Sprawdzą się też świeże zioła jak bazylia czy natka pietruszki.
SKŁADNIKI
- 500 ml gorącego bulionu warzywnego
- 350 g piersi kurczaka
- 100 g ryżu do risotto
- 100 g sera gorgonzola
- 60 ml białego wina
- 1 gruszka
- 1 cebula
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gruszkę przekroić na pół. Jedną połowę pokroić w kostkę, a drugą w plastry.
- Na patelni roztopić 1 łyżkę masła i smażyć na nim plastry gruszki, aż zaczną się lekko rumienić. Patelnię zestawić z ognia.
- Pierś kurczaka pokroić w kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Skropić oliwą z oliwek.
- Rozgrzać patelnię i smażyć na niej kurczaka, aż zacznie się rumienić. Patelnię zestawić z ognia.
- W większym garnku rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli.
- Wsypać ryż. Dokładnie wymieszać i smażyć minutę.
- Wlać białe wino i doprawić solą oraz pieprzem.
- Stopniowo wlewać gorący bulion warzywny i gotować, aż ryż wchłonie kolejne porcje.
- Pod koniec dodać smażonego kurczaka i pokrojoną w kostkę gruszkę. Wymieszać i chwilę podgrzewać.
- Na talerze nałożyć porcje ryżu z kurczakiem i gruszką. Na wierzchu ułożyć plastry gruszki. Posypać pokruszoną gorgonzolą i orzechami włoskimi.
- Podawać na ciepło na obiad.