Do risotto dodaję kurczaka i dynię. To idealny obiad na wczesną jesień

risotto z kurczakiem i dynią
Autor: Shutterstock Dodaj dynię i pieczonego kurczaka. Z tymi składnikami risotto smakuje obłędnie.
łatwy
30 min
2

Dieta bezglutenowa

Co można zrobić z dyni oprócz zupy dyniowej? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie w tym sprawdzonym przepisie. Risotto z kurczakiem i dynią to pomysł na pyszny i aromatyczny obiad. Danie jest sycące i łatwe do przyrządzenia w domu. Oto prosty przepis na doskonałe pod każdym względem risotto wzbogacone dynią i kurczakiem.

Jakie warzywa można dać do risotto?

W tym sprawdzonym przepisie risotto, czyli włoskie danie z ryżu, wzbogacone jest pieczonym kurczakiem i dynią, która idealnie komponuje się z innymi składnikami. Właśnie teraz zaczyna się sezon na to smaczne i zdrowe warzywo, więc warto rozpocząć go, przygotowując pełne smaku i obłędnego aromatu risotto.

Jaka dynia do risotto?

W risotto przygotowanym według tego prostego przepisu jednym z głównych składników jest dynia. Najlepsza do tego włoskiego dania jest dynia Hokkaido. Ma miękką skórkę, której nie trzeba usuwać. Po upieczeniu, smażeniu czy duszeniu nie oddziela się od miąższu i bez obaw można ją jeść. Dzięki skórce dyni risotto zyskuje też piękny słoneczny kolor, który sprawia, że na sam widok potrawy kubki smakowe zaczynają szybciej pracować.

Jak zrobić risotto z kurczakiem i dynią?

Risotto to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni włoskiej. W sieci można znaleźć tysiące przepisów na ten włoski klasyk. Jednak w sezonie na dynię warto przyrządzić je z dodatkiem tego smacznego warzywa. Przepis na risotto z dynią nie jest trudny. Nie wymaga też długiego czasu przygotowania.

Jak więc zrobić domowe risotto z kurczakiem i dynią? To pyszne i efektowne danie jest proste.

  • 1. krok – upieczenie piersi kurczaka w piekarniku
  • 2. krok – uduszenie dyni
  • 3. krok – ugotowanie ryżu Arborio i dodanie dyni oraz kurczaka

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 200 g ryżu Arborio
  • 200 g dyni (waga bez skóry)
  • 200 g piersi kurczaka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś kurczaka doprawić uniwersalną przyprawą. Przełożyć do formy do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego 180 stopni C i piec 20 minut. Wyjąć i odstawić.
  • Do rondelka przełożyć pokrojoną w drobną kostkę dynię. Wlać wodę i dusić, aż stanie się miękka.
  • Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Wsypać ryż i wymieszać, aż ziarenka pokryją się oliwą.
  • Wlać 1/3 bulionu, wymieszać i gotować, aż ryż go wchłonie.
  • Dodać duszoną dynię i gałązkę tymianku.
  • Wlać kolejną 1/3 bulionu i gotować, aż ryż go wchłonie. Czynność powtórzyć do wykorzystania bulionu.
  • Pod koniec gotowania dodać pokrojonego w kostkę pieczonego kurczaka i doprawić solą. Wymieszać.
  • Podawać na obiad posypane startym parmezanem.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej