Do risotto dodaję kurczaka i dynię. To idealny obiad na wczesną jesień
Dieta bezglutenowa
Co można zrobić z dyni oprócz zupy dyniowej? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie w tym sprawdzonym przepisie. Risotto z kurczakiem i dynią to pomysł na pyszny i aromatyczny obiad. Danie jest sycące i łatwe do przyrządzenia w domu. Oto prosty przepis na doskonałe pod każdym względem risotto wzbogacone dynią i kurczakiem.
Jakie warzywa można dać do risotto?
W tym sprawdzonym przepisie risotto, czyli włoskie danie z ryżu, wzbogacone jest pieczonym kurczakiem i dynią, która idealnie komponuje się z innymi składnikami. Właśnie teraz zaczyna się sezon na to smaczne i zdrowe warzywo, więc warto rozpocząć go, przygotowując pełne smaku i obłędnego aromatu risotto.
Jaka dynia do risotto?
W risotto przygotowanym według tego prostego przepisu jednym z głównych składników jest dynia. Najlepsza do tego włoskiego dania jest dynia Hokkaido. Ma miękką skórkę, której nie trzeba usuwać. Po upieczeniu, smażeniu czy duszeniu nie oddziela się od miąższu i bez obaw można ją jeść. Dzięki skórce dyni risotto zyskuje też piękny słoneczny kolor, który sprawia, że na sam widok potrawy kubki smakowe zaczynają szybciej pracować.
Jak zrobić risotto z kurczakiem i dynią?
Risotto to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni włoskiej. W sieci można znaleźć tysiące przepisów na ten włoski klasyk. Jednak w sezonie na dynię warto przyrządzić je z dodatkiem tego smacznego warzywa. Przepis na risotto z dynią nie jest trudny. Nie wymaga też długiego czasu przygotowania.
Jak więc zrobić domowe risotto z kurczakiem i dynią? To pyszne i efektowne danie jest proste.
- 1. krok – upieczenie piersi kurczaka w piekarniku
- 2. krok – uduszenie dyni
- 3. krok – ugotowanie ryżu Arborio i dodanie dyni oraz kurczaka
SKŁADNIKI
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 200 g ryżu Arborio
- 200 g dyni (waga bez skóry)
- 200 g piersi kurczaka
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1 gałązka świeżego tymianku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś kurczaka doprawić uniwersalną przyprawą. Przełożyć do formy do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego 180 stopni C i piec 20 minut. Wyjąć i odstawić.
- Do rondelka przełożyć pokrojoną w drobną kostkę dynię. Wlać wodę i dusić, aż stanie się miękka.
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Wsypać ryż i wymieszać, aż ziarenka pokryją się oliwą.
- Wlać 1/3 bulionu, wymieszać i gotować, aż ryż go wchłonie.
- Dodać duszoną dynię i gałązkę tymianku.
- Wlać kolejną 1/3 bulionu i gotować, aż ryż go wchłonie. Czynność powtórzyć do wykorzystania bulionu.
- Pod koniec gotowania dodać pokrojonego w kostkę pieczonego kurczaka i doprawić solą. Wymieszać.
- Podawać na obiad posypane startym parmezanem.