Cytrynowa pierś kurczaka z fasolką szparagową w 30 minut: cały obiad z 1 blachy
2022-03-02
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Cytrynowa pierś kurczaka z fasolką szparagową gotowa w 30 minut to idealny obiad rodzinny. Wystarczy jedna blacha i kilka minut przygotowań, aby cieszyć soczystą piersią kurczaka i cytrusową fasolką.
Wiem, że spodoba ci się ten łatwy obiad z piekarnika, ponieważ od lat jest to jedno z ulubionych dań mojej rodziny! Jest niesamowicie aromatyczny i gotowy w zaledwie 30 minut. Przygotuj pierś kurczaka z fasolką z blachy i zobacz, jak znika z talerzy!
Ważne wskazówki, jak upiec idealną pierś kurczaka z fasolką szparagową
- Aby ułatwić sobie życie, warto blachę wyłożyć papierem do pieczenia, folią aluminiową lub matą silikonową. Uchroni nas to przed szorowaniem zapieczonego tłuszczu.
- Podczas pieczenia bądź czujny/czujna i kontroluj stopień wypieczenia piersi kurczaka, ponieważ łatwo ją przepiec. Najlepiej jest korzystać z termometru do pieczenia.
- Jeśli chcesz ułatwić sobie zadanie, to możesz dzień wcześniej wieczorem zamarynować pierś i fasolkę. Ale pamiętaj o szczelnym okryciu folią spożywczą, aby mięso nie wyschło w lodówce.
- Przepis przewiduje użycie świeżych ziół, ale można śmiało użyć suszonych. Wypróbuj również gotowych mieszanek ziołowych: włoskiej lub greckiej.
- Warto dodać kilka plasterków świeżej cytryny, ze względu na olejki aromatyczne zawarte w skórce.
SKŁADNIKI
- 500 g filetu z piersi kurczaka
- 50 g masła, stopionego
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub dobrego oleju
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 cytryna pokrojona na cienkie plasterki
- 1 łyżka świeżego tymianku
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 500 g zielonej fasoli szparagowej, z obciętymi końcówkami
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 190°C.
- W dużej misce wymieszaj masło, oliwę z oliwek, sok z cytryny, tymianek, czosnek, sól i pieprz.
- Dodaj do marynaty całe filety piersi z kurczaka i zieloną fasolę i wymieszaj.
- Umieść kurczaka i zieloną fasolę na dużej blaszce do pieczenia. Rozłóż na równą warstwę.
- Pokrój cytrynę w cienkie plasterki i ułóż na wierzchu kurczaka i zielonej fasoli.
- Piecz przez 25-35 minut.
- Podawaj póki ciepłe!
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?