Cytrynowa pierś kurczaka z fasolką szparagową w 30 minut: cały obiad z 1 blachy

Pieczona pierś kurczaka z fasolką szparagową
Autor: Shutterstock Pieczona pierś kurczaka z fasolką szparagową w cytrynowej marynacie
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Cytrynowa pierś kurczaka z fasolką szparagową gotowa w 30 minut to idealny obiad rodzinny. Wystarczy jedna blacha i kilka minut przygotowań, aby cieszyć soczystą piersią kurczaka i cytrusową fasolką.

Wiem, że spodoba ci się ten łatwy obiad z piekarnika, ponieważ od lat jest to jedno z ulubionych dań mojej rodziny! Jest niesamowicie aromatyczny i gotowy w zaledwie 30 minut. Przygotuj pierś kurczaka z fasolką z blachy i zobacz, jak znika z talerzy!

Ważne wskazówki, jak upiec idealną pierś kurczaka z fasolką szparagową

  • Aby ułatwić sobie życie, warto blachę wyłożyć papierem do pieczenia, folią aluminiową lub matą silikonową. Uchroni nas to przed szorowaniem zapieczonego tłuszczu.
  • Podczas pieczenia bądź czujny/czujna i kontroluj stopień wypieczenia piersi kurczaka, ponieważ łatwo ją przepiec. Najlepiej jest korzystać z termometru do pieczenia.
  • Jeśli chcesz ułatwić sobie zadanie, to możesz dzień wcześniej wieczorem zamarynować pierś i fasolkę. Ale pamiętaj o szczelnym okryciu folią spożywczą, aby mięso nie wyschło w lodówce.
  • Przepis przewiduje użycie świeżych ziół, ale można śmiało użyć suszonych. Wypróbuj również gotowych mieszanek ziołowych: włoskiej lub greckiej.
  • Warto dodać kilka plasterków świeżej cytryny, ze względu na olejki aromatyczne zawarte w skórce.

SKŁADNIKI

  • 500 g filetu z piersi kurczaka
  • 50 g masła, stopionego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub dobrego oleju
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 cytryna pokrojona na cienkie plasterki
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 500 g zielonej fasoli szparagowej, z obciętymi końcówkami

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 190°C.
  • W dużej misce wymieszaj masło, oliwę z oliwek, sok z cytryny, tymianek, czosnek, sól i pieprz.
  • Dodaj do marynaty całe filety piersi z kurczaka i zieloną fasolę i wymieszaj.
  • Umieść kurczaka i zieloną fasolę na dużej blaszce do pieczenia. Rozłóż na równą warstwę.
  • Pokrój cytrynę w cienkie plasterki i ułóż na wierzchu kurczaka i zielonej fasoli.
  • Piecz przez 25-35 minut.
  • Podawaj póki ciepłe!
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej