Bitki wieprzowe w lekkim sosie dla tych, którzy mają dość kotletów schabowych

Bitki wieprzowe
Autor: Shutterstock Bitki wieprzowe w lekkim sosie są kruche i soczyste
łatwy
60 min
4

Duszone w sosie bitki wieprzowe  są bardzo delikatne i kruche. To z pewnością zdrowsza alternatywa na danie z wieprzowiny niż tradycyjne kotlety schabowe w panierce. Bitki wieprzowe docenią zwłaszcza ci, którzy lubią wieprzowinę, ale nie mogą jeść dań smażonych lub po prostu już się im znudziły tradycyjne kotlety schabowe.

SKŁADNIKI

  • 0,5 schabu wieprzowego
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • 2 suszone grzyby, ewentualnie pieczarki
  • suszona śliwka
  • woda lub wywar
  • przyprawy: sól, tymianek, ostra papryka, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 ziarna pieprzu, liść laurowy
  • tłuszcz do smażenia (np. smalec gęsi lub masło klarowane)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab pokroić na kotlety. Rozbić je tłuczkiem (jak przy tradycyjnych schabowych).
  • Cebulę pokroić w piórka.
  • Bitki natrzeć solą, tymiankiem i papryką.
  • Każdą bitkę obsmażyć krótko na dużym ogniu z obu stron, by zamknąć pory mięsa.
  • Obsmażone bitki przekładać do rondla.
  • Na tłuszczu, który został z obsmażania bitek, lekko zeszklić cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażyć – tak by nie przypalił się czosnek, bo wówczas całość zgorzknieje.
  • Cebulę z czosnkiem zalać wodą lub wywarem. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, grzyby i śliwkę. Całość doprowadzić do wrzenia.
  • Powstałym sosem zalać bitki. Sosu powinno być tyle, by przykryło mięso. Dusić bitki do miękkości (ok. godzinę).
  • Podawać z ziemniakami albo kopytkami, na pewno w towarzystwie surówki, np. mizerii.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej