Bitki wieprzowe w lekkim sosie dla tych, którzy mają dość kotletów schabowych
2023-07-12
łatwy
60 min
4
Dieta bezglutenowa
Duszone w sosie bitki wieprzowe są bardzo delikatne i kruche. To z pewnością zdrowsza alternatywa na danie z wieprzowiny niż tradycyjne kotlety schabowe w panierce. Bitki wieprzowe docenią zwłaszcza ci, którzy lubią wieprzowinę, ale nie mogą jeść dań smażonych lub po prostu już się im znudziły tradycyjne kotlety schabowe.
SKŁADNIKI
- 0,5 schabu wieprzowego
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- 2 suszone grzyby, ewentualnie pieczarki
- suszona śliwka
- woda lub wywar
- przyprawy: sól, tymianek, ostra papryka, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 ziarna pieprzu, liść laurowy
- tłuszcz do smażenia (np. smalec gęsi lub masło klarowane)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab pokroić na kotlety. Rozbić je tłuczkiem (jak przy tradycyjnych schabowych).
- Cebulę pokroić w piórka.
- Bitki natrzeć solą, tymiankiem i papryką.
- Każdą bitkę obsmażyć krótko na dużym ogniu z obu stron, by zamknąć pory mięsa.
- Obsmażone bitki przekładać do rondla.
- Na tłuszczu, który został z obsmażania bitek, lekko zeszklić cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażyć – tak by nie przypalił się czosnek, bo wówczas całość zgorzknieje.
- Cebulę z czosnkiem zalać wodą lub wywarem. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, grzyby i śliwkę. Całość doprowadzić do wrzenia.
- Powstałym sosem zalać bitki. Sosu powinno być tyle, by przykryło mięso. Dusić bitki do miękkości (ok. godzinę).
- Podawać z ziemniakami albo kopytkami, na pewno w towarzystwie surówki, np. mizerii.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne