Biorę mięso mielone i robię delikatne pulpety w sosie. Rodzina zawsze prosi o dokładkę
Mięso mielone to świetny produkt, z którego można łatwo i szybko wyczarować obłędny obiad dla całej rodziny. Idealnym przykładem są pyszne i delikatne pulpety w sosie pomidorowym. To lekkie danie, które oczaruje smakiem każdego, kto go spróbuje. Oto sprawdzony przepis na domowe pulpety z mięsa mielonego w sosie.
Czy pulpety w sosie pomidorowym są lekkostrawne?
Delikatne pulpety z mięsa mielonego w sosie pomidorowym przyrządzone według tego przepisu to danie lekkostrawne. Można je jeść nawet na diecie odchudzającej. Dzięki temu, że pulpeciki robi się z mięsa mielonego, trawienie jest o wiele łatwiejsze. Żołądek bez problemu poradzi sobie z przemianą materii. Sos pomidorowy przygotowany według tego przepisu nie tylko pyszny i aromatyczny. Jest lekki, a dzięki zawartości błonnika w pomidorach układ pokarmowy nie przepracuje się podczas trawienia.
Z czego zrobić delikatne pulpety w sosie?
Pyszne i aromatyczne pulpety, które serwuje się z domowym sosem pomidorowym, to świetny pomysł na rodzinny obiad. Do ich przygotowania wykorzystuje się łatwo dostępne składniki. Wszystkie produkty są w sklepach przez cały rok, więc taki obiad można robić bez względu na pogodę.
Lista składników, które potrzebne są do przygotowania delikatnych pulpecików, nie jest długa. Została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich obejmuje produkty do pulpetów, a druga to składniki potrzebne do przygotowania sosu pomidorowego.
- składniki do pulpetów – mięso mielone drobiowe, jajko, cebula, czosnek, bułka tarta, natka pietruszki, przyprawy, mąka pszenna do obtoczenia
- składniki do sosu – passata pomidorowa, bulion warzywny, cebula, olej, przyprawy
Jak zrobić delikatne pulpety w sosie?
Pyszne i delikatne w smaku pulpety w sosie pomidorowym to proste danie, które zachwyca smakiem. Przepis na takie pulpeciki z mięsa mielonego nie jest trudny. Aż trudno uwierzyć, że można je zrobić tak łatwo i szybko. Obiad jest gotowy w pół godziny. Zaletą tego przepisu jest to, że i pulpety, i sos robi się w jednym garnku.
Jak więc robi się pyszne i delikatne pulpety z mięsa mielonego oraz sos pomidorowy? Przygotowanie jest łatwe. To doskonała lekcja dla początkujących.
- 1. krok – przygotowanie masy z mięsa mielonego
- 2. krok – uformowanie pulpetów
- 3. krok – ugotowanie sosu pomidorowego
- 4. krok – ugotowanie pulpetów w sosie pomidorowym
SKŁADNIKI
- pulpety:
- 500 g mielonego mięsa drobiowego
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- sól, pieprz
sos pomidorowy:- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przełożyć mięso mielone. Wbić jajko i wsypać bułkę tartą. Dodać drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić papryką, solą i pieprzem. Wymieszać, a następnie wyrobić gładką masę.
- Zwilżonymi wodą dłońmi z masy mięsnej formować pulpety wielkości mandarynki. Obtoczyć je w mące pszennej. Ułożyć na desce.
- W garnku rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę. Wlać passatę pomidorową i bulion warzywny. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 10 minut.
- Do gotującego sosu włożyć pulpety. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 20 minut.
- Podawać na obiad z ziemniakami, kaszą lub ryżem i ulubioną surówką.