Biała kiełbasa z konfiturą z czerwonej cebuli - efektowny przepis na Wielkanoc
Białą kiełbasę można serwować na różne sposoby. Pieczona biała kiełbasa jest bardzo smaczna, ale mało odświętna. To proste danie można jednak urozmaicić podając do niej zamiast tradycyjnego chrzanu czy ćwikły, nieco bardziej oryginalne dodatki. Biała kiełbasa z konfiturą z czerwonej cebuli to danie, które łączy tradycję z odrobiną niekonwencjonalnego charakteru. Takie danie z pewnością zachwyci rodzinę zgromadzoną przy wielkanocnym stole.
Jak wybrać dobrą białą kiełbasę? Co trzeba o niej wiedzieć?
Biała kiełbasa: jaki jest jej skład? Z czego się robi białą kiełbasę?
Biała kiełbasa na śmietanie: jak zrobić domową kiełbasę
Polecamy inne przepisy z białą kielbasą
Biała kiełbasa w pikantnej marynacie - pieczona biała kiełbasa na ostro
Biała kiełbasa pieczona w sosie chrzanowym: obłędny przepis na Wielkanoc i nie tylko
SKŁADNIKI
- 500 g białej kiełbasy
- 4 czerwone cebule
- 2-3 łyżki miodu
- 1 ząbek czosnku
- 50 ml czerwonego wina
- 2 łyżki oleju
- 50 g masła
- 50 ml octu balsamicznego
- łyżeczka majeranku
- pieprz czarny mielony
- sól morska
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kiełbasę posmaruj delikatne olejem i wstaw na 20 minut do rozgrzanego do 180°C piekarnika.
- Cebulę pokrój w piórka, podsmaż na maśle, dodaj wino, ocet balsamiczny.
- Duś na małym ogniu około 15 minut. Pod koniec dodaj miód, majeranek, dopraw solą i pieprzem.
- Podawaj z pieczoną białą kiełbasą.