Biała kiełbasa z konfiturą z czerwonej cebuli - efektowny przepis na Wielkanoc

2021-03-08
materiały prasowe Kamis
Biała kiełbasa z konfiturą z cebuli
Autor: Shutterstock Konfitura z czerwonej cebuli znakomicie smakuje podana do białej kiełbasy.
łatwy
30 min
4

Białą kiełbasę można serwować na różne sposoby. Pieczona biała kiełbasa jest bardzo smaczna, ale mało odświętna. To proste danie można jednak urozmaicić podając do niej zamiast tradycyjnego chrzanu czy ćwikły, nieco bardziej oryginalne dodatki. Biała kiełbasa z konfiturą z czerwonej cebuli to danie, które łączy tradycję z odrobiną niekonwencjonalnego charakteru. Takie danie z pewnością zachwyci rodzinę zgromadzoną przy wielkanocnym stole.

Składniki

500 g białej kiełbasy

4 czerwone cebule

2-3 łyżki miodu

1 ząbek czosnku

50 ml czerwonego wina

2 łyżki oleju

50 g masła

50 ml octu balsamicznego

łyżeczka majeranku

pieprz czarny mielony

sól morska

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Kiełbasę posmaruj delikatne olejem i wstaw na 20 minut do rozgrzanego do 180°C piekarnika.

Cebulę pokrój w piórka, podsmaż na maśle, dodaj wino, ocet balsamiczny.

Duś na małym ogniu około 15 minut. Pod koniec dodaj miód, majeranek, dopraw solą i pieprzem.

Podawaj z pieczoną białą kiełbasą.