Wyborna biała kiełbasa pieczona z miodem i jabłkami

Wyborna biała kiełbasa pieczona z miodem i jabłkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Biała kiełbasa ma swoje grono wielbicieli

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Biała kiełbasa pieczona z miodem i jabłkami smakuje wybornie. Można ją podać na spóźniony obiad lub kolację. Robi wrażenie podczas eleganckiego śniadania. 

Składniki

  • 1 kg białej kiełbasy surowej lub parzonej 

  • 2-4 jabłka

  • 2 łyżki miodu

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżka świeżych listków szałwii lub 1 łyżeczka suszonej

  • 1 łyżka pestek dyni

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jabłka podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne.

  • Z miodu, sosu sojowego i oleju przyrządzić marynatę dokładnie miksując.

  • Kiełbasę oraz pokrojone jabłka ułożyć w naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia. Papier do pieczenia uchroni nas przed uciążliwym myciem naczynia po zapieczonym miodzie.

  • Zawartość naczynia polać marynatą i dokładnie wymieszać.

  • Wierzch posypać listkami szałwii i pestkami dyni.

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170ºC i piec przez ok. 40 minut kiełbasę surową lub 20 minut kiełbasę parzoną. Na 10 minut przed końcem pieczenia zwiększyć temperaturę do 200ºC. Dzięki temu kiełbasa się podpiecze i nabierze pięknego koloru.

  • Podawać z ziemniakami i tartym chrzanem. 


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,5