Surówka z zielonego ogórka i cebuli: przepis na pyszną i banalnie prostą sałatkę obiadową
Wyborna biała kiełbasa pieczona z miodem i jabłkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Biała kiełbasa ma swoje grono wielbicieli
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 15 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Biała kiełbasa pieczona z miodem i jabłkami smakuje wybornie. Można ją podać na spóźniony obiad lub kolację. Robi wrażenie podczas eleganckiego śniadania.
Składniki
1 kg białej kiełbasy surowej lub parzonej
2-4 jabłka
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju
1 łyżka świeżych listków szałwii lub 1 łyżeczka suszonej
1 łyżka pestek dyni
Przygotowanie krok po kroku:
Jabłka podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne.
Z miodu, sosu sojowego i oleju przyrządzić marynatę dokładnie miksując.
Kiełbasę oraz pokrojone jabłka ułożyć w naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia. Papier do pieczenia uchroni nas przed uciążliwym myciem naczynia po zapieczonym miodzie.
Zawartość naczynia polać marynatą i dokładnie wymieszać.
Wierzch posypać listkami szałwii i pestkami dyni.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170ºC i piec przez ok. 40 minut kiełbasę surową lub 20 minut kiełbasę parzoną. Na 10 minut przed końcem pieczenia zwiększyć temperaturę do 200ºC. Dzięki temu kiełbasa się podpiecze i nabierze pięknego koloru.
Podawać z ziemniakami i tartym chrzanem.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska