Ziemniaki Ewy Wachowicz nie mają sobie równych. To najlepszy szybki obiad z piekarnika
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Ewa Wachowicz wie, co jest dobre. Od lat prezentuje swoje autorskie przepisy na obłędne domowe dania, które zawsze się udają. Nie inaczej jest z pieczonymi ziemniakami przyrządzonymi według receptury Miss Polski. Ten patent warto zapisać, ponieważ danie jest pyszne, aromatyczne i bardzo łatwe. Zobaczcie, jak Ewa Wachowicz robi pieczone ziemniaki z sosem pomidorowym.
Pieczone ziemniaki Ewy Wachowicz – pomysł na szybki obiad
Ziemniaki to uniwersalny składnik wielu dań obiadowych. Doskonale smakują jako dodatek do potraw mięsnych i wegetariańskich. Są niedrogie i łatwe do przyrządzenia. Swój patent na ziemniaki właśnie zdradziła Ewa Wachowicz, która opracowała autorski przepis na to pyszne danie z piekarnika. Do ziemniaków Miss Polski podaje domowy sos pomidorowy, który świetnie komponuje się z kawałkami pieczonych ziemniaczków. Ta wegetariańska potrawa to pomysł na wyśmienity obiad dla całej rodziny.
Jak Ewa Wachowicz piecze ziemniaki?
Pyszne i aromatyczne ziemniaki upieczone według przepisu Ewy Wachowicz są łatwe i nie wymagają wielu godzin w kuchni. To prosty i szybki przepis. Z przygotowaniem tej smacznej potrawy poradzą sobie nawet ci, którzy nie mają zbyt dużego doświadczenia w domowym gotowaniu.
Wszystkie składniki, które potrzebne są do przygotowania ziemniaków i sosu pomidorowego, są łatwo dostępne bez względu na porę roku. Ziemniaki można więc piec bez względu na pogodę za oknem. To danie po prostu nie zawodzi. Smakuje zawsze i każdemu.
Jak Ewa Wachowicz robi pieczone ziemniaki z sosem pomidorowym? Przepis jest prosty i nie wymaga długich godzin przy kuchennym blacie.
- 1. krok – pokrojenie, przełożenie na blachę i doprawienie ziemniaków
- 2. krok – upieczenie ziemniaków w piekarniku
- 3. krok – przygotowanie domowego sosu pomidorowego
- 4. krok – podanie pieczonych ziemniaków z sosem pomidorowym
Z czym podawać pieczone ziemniaki Ewy Wachowicz?
Doskonałe pod każdym względem ziemniaki z piekarnika według przepisu Ewy Wachowicz podaje się z domowym sosem pomidorowym. To świetne połączenie smaków, które przypadnie do gustu wielu smakoszom. Oprócz sosu do pieczonych ziemniaków można podać chrupiące domowe surówki. Idealnie sprawdzi się coleslaw, surówka z kapusty kiszonej lub marchewki.
SKŁADNIKI
- 8 ziemniaków
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- sól
sos pomidorowy:- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 cebula
- kilka suszonych pomidorów w oleju
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/3 łyżeczki mielonego kminku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dokładnie umyte i osuszone ziemniaki pokroić na ósemki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą z oliwek i doprawić solą. Ułożyć gałązki rozmarynu.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 40 minut.
- Kiedy ziemniaki się pieką, przygotować sos. W rondelku roztopić masło i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i suszone pomidory. Doprawić solą, pieprzem, oregano i kminkiem. Dusić około 15 minut. Gotowy sos zmiksować na gładko.
- Pieczone ziemniaki podawać z sosem pomidorowym na obiad.