Ziemniaki Ewy Wachowicz nie mają sobie równych. To najlepszy szybki obiad z piekarnika

ziemniaki Ewy Wachowicz
Autor: Shutterstock Tak Ewa Wachowicz piecze ziemniaki. Podaje je tylko z tym aromatycznym sosem.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Ewa Wachowicz wie, co jest dobre. Od lat prezentuje swoje autorskie przepisy na obłędne domowe dania, które zawsze się udają. Nie inaczej jest z pieczonymi ziemniakami przyrządzonymi według receptury Miss Polski. Ten patent warto zapisać, ponieważ danie jest pyszne, aromatyczne i bardzo łatwe. Zobaczcie, jak Ewa Wachowicz robi pieczone ziemniaki z sosem pomidorowym.

Pieczone ziemniaki Ewy Wachowicz – pomysł na szybki obiad

Ziemniaki to uniwersalny składnik wielu dań obiadowych. Doskonale smakują jako dodatek do potraw mięsnych i wegetariańskich. Są niedrogie i łatwe do przyrządzenia. Swój patent na ziemniaki właśnie zdradziła Ewa Wachowicz, która opracowała autorski przepis na to pyszne danie z piekarnika. Do ziemniaków Miss Polski podaje domowy sos pomidorowy, który świetnie komponuje się z kawałkami pieczonych ziemniaczków. Ta wegetariańska potrawa to pomysł na wyśmienity obiad dla całej rodziny.

Jak Ewa Wachowicz piecze ziemniaki?

Pyszne i aromatyczne ziemniaki upieczone według przepisu Ewy Wachowicz są łatwe i nie wymagają wielu godzin w kuchni. To prosty i szybki przepis. Z przygotowaniem tej smacznej potrawy poradzą sobie nawet ci, którzy nie mają zbyt dużego doświadczenia w domowym gotowaniu.

Wszystkie składniki, które potrzebne są do przygotowania ziemniaków i sosu pomidorowego, są łatwo dostępne bez względu na porę roku. Ziemniaki można więc piec bez względu na pogodę za oknem. To danie po prostu nie zawodzi. Smakuje zawsze i każdemu.

Jak Ewa Wachowicz robi pieczone ziemniaki z sosem pomidorowym? Przepis jest prosty i nie wymaga długich godzin przy kuchennym blacie.

  • 1. krok – pokrojenie, przełożenie na blachę i doprawienie ziemniaków
  • 2. krok – upieczenie ziemniaków w piekarniku
  • 3. krok – przygotowanie domowego sosu pomidorowego
  • 4. krok – podanie pieczonych ziemniaków z sosem pomidorowym

Z czym podawać pieczone ziemniaki Ewy Wachowicz?

Doskonałe pod każdym względem ziemniaki z piekarnika według przepisu Ewy Wachowicz podaje się z domowym sosem pomidorowym. To świetne połączenie smaków, które przypadnie do gustu wielu smakoszom. Oprócz sosu do pieczonych ziemniaków można podać chrupiące domowe surówki. Idealnie sprawdzi się coleslaw, surówka z kapusty kiszonej lub marchewki.

SKŁADNIKI

  • 8 ziemniaków
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • sól

  • sos pomidorowy:
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 cebula
  • kilka suszonych pomidorów w oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/3 łyżeczki mielonego kminku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dokładnie umyte i osuszone ziemniaki pokroić na ósemki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą z oliwek i doprawić solą. Ułożyć gałązki rozmarynu.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 40 minut.
  • Kiedy ziemniaki się pieką, przygotować sos. W rondelku roztopić masło i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i suszone pomidory. Doprawić solą, pieprzem, oregano i kminkiem. Dusić około 15 minut. Gotowy sos zmiksować na gładko.
  • Pieczone ziemniaki podawać z sosem pomidorowym na obiad.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej