Ziemniaczane kotlety o smaku curry: łatwy przepis na krokiety z ziemniaków Aloo Kikki

Ziemniaczane kotlety o smaku curry: łatwy przepis na krokiety z ziemniaków Aloo Kikki
Autor: Shutterstock Pikantne kotlety ziemniaczane od których trudno się oderwać
łatwy
45 min
4

Ziemniaczane kotlety o smaku curry to niezwykle popularne w kuchni wegańskiej przepis na krokiety z ziemniaków Aloo Kikki. Prosto z kuchni indyjskiej na Wasze talerze pyszne kotlety lub przekąska, wszystko zależy jak duże kotlety lub kotleciki uformujecie. 

Macie apetyt na więcej? Oto kilka super przepisów na ziemniaczane potrawy:

Ziemniaczane kotlety nadziewane grzybami: przepis bez glutenu i jajek

Wegańskie kotlety ziemniaczano-ryżowe

Bezmięsne kotlety mielone z ziemniaków i pieczarek

SKŁADNIKI

  • 4 średniej wielkości ziemniaki, (500 g), ugotowane w mundurkach, obrane, utłuczone i przestudzone
  • 1 łyżka oleju
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana
  • 2 zielone papryczki chilli, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • ½ łyżeczki płatków czerwonego chili
  • ½ łyżeczki kminku w proszku
  • ½ łyżeczki kolendry w proszku
  • ½ łyżeczki kurkumy w proszku
  • 1½ łyżeczki soli lub do smaku
  • nać kolendry posiekana
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę, chili, imbir i czosnek oraz wszystkie przyprawy i smażymy je do 1-2 minuty lub do zeszklenia cebuli. 
  • Do tłuczonych ziemniaków dodać przestudzoną zawartość patelni oraz nać posiekanej kolendry. Wymieszać. 
  • Z masy formować okrągłe, bądź owalne, kotlety. Panierować w tartej bułce.
  • Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia. 
  • Podawać z salsa verde lub keczupem. 
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej