Ziemniaczane kotlety o smaku curry: łatwy przepis na krokiety z ziemniaków Aloo Kikki

2020-10-16
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Ziemniaczane kotlety o smaku curry: łatwy przepis na krokiety z ziemniaków Aloo Kikki
Autor: Shutterstock Pikantne kotlety ziemniaczane od których trudno się oderwać
łatwy
45 min
4

Ziemniaczane kotlety o smaku curry to niezwykle popularne w kuchni wegańskiej przepis na krokiety z ziemniaków Aloo Kikki. Prosto z kuchni indyjskiej na Wasze talerze pyszne kotlety lub przekąska, wszystko zależy jak duże kotlety lub kotleciki uformujecie. 

Składniki

4 średniej wielkości ziemniaki, (500 g), ugotowane w mundurkach, obrane, utłuczone i przestudzone

1 łyżka oleju

1 średnia cebula, drobno posiekana

2 zielone papryczki chilli, drobno posiekane

1 łyżeczka startego imbiru

1 łyżeczka czosnku, przeciśniętego przez praskę

½ łyżeczki płatków czerwonego chili

½ łyżeczki kminku w proszku

½ łyżeczki kolendry w proszku

½ łyżeczki kurkumy w proszku

1½ łyżeczki soli lub do smaku

nać kolendry posiekana

bułka tarta do panierowania

olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę, chili, imbir i czosnek oraz wszystkie przyprawy i smażymy je do 1-2 minuty lub do zeszklenia cebuli. 

Do tłuczonych ziemniaków dodać przestudzoną zawartość patelni oraz nać posiekanej kolendry. Wymieszać. 

Z masy formować okrągłe, bądź owalne, kotlety. Panierować w tartej bułce.

Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia. 

Podawać z salsa verde lub keczupem. 

Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Macie apetyt na więcej? Oto kilka super przepisów na ziemniaczane potrawy:

Ziemniaczane kotlety nadziewane grzybami: przepis bez glutenu i jajek

Wegańskie kotlety ziemniaczano-ryżowe

Bezmięsne kotlety mielone z ziemniaków i pieczarek