Ziemniaczane kotlety o smaku curry: łatwy przepis na krokiety z ziemniaków Aloo Kikki
2021-10-11
łatwy
45 min
4
Ziemniaczane kotlety o smaku curry to niezwykle popularne w kuchni wegańskiej przepis na krokiety z ziemniaków Aloo Kikki. Prosto z kuchni indyjskiej na Wasze talerze pyszne kotlety lub przekąska, wszystko zależy jak duże kotlety lub kotleciki uformujecie.
Macie apetyt na więcej? Oto kilka super przepisów na ziemniaczane potrawy:
Ziemniaczane kotlety nadziewane grzybami: przepis bez glutenu i jajek
Wegańskie kotlety ziemniaczano-ryżowe
Bezmięsne kotlety mielone z ziemniaków i pieczarek
SKŁADNIKI
- 4 średniej wielkości ziemniaki, (500 g), ugotowane w mundurkach, obrane, utłuczone i przestudzone
- 1 łyżka oleju
- 1 średnia cebula, drobno posiekana
- 2 zielone papryczki chilli, drobno posiekane
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 łyżeczka czosnku, przeciśniętego przez praskę
- ½ łyżeczki płatków czerwonego chili
- ½ łyżeczki kminku w proszku
- ½ łyżeczki kolendry w proszku
- ½ łyżeczki kurkumy w proszku
- 1½ łyżeczki soli lub do smaku
- nać kolendry posiekana
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę, chili, imbir i czosnek oraz wszystkie przyprawy i smażymy je do 1-2 minuty lub do zeszklenia cebuli.
- Do tłuczonych ziemniaków dodać przestudzoną zawartość patelni oraz nać posiekanej kolendry. Wymieszać.
- Z masy formować okrągłe, bądź owalne, kotlety. Panierować w tartej bułce.
- Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia.
- Podawać z salsa verde lub keczupem.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?