Wegańskie kotlety ziemniaczano-ryżowe

Wegańskie kotlety ziemniaczano-ryżowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wegańskie kotlety ziemniaczano-ryżowe rumiane z wierzchu i soczyste  w środku

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kotlety z ziemniaków i ryżu to świetny sposób na bezjajeczne placuszki z resztek puree ziemniaczanego. Spoiwem dla mieszaniny ziemniaków, marchewki i cebuli jest kleisty ryż. Jarskie kotlety łatwo przygotować. Smakują wybornie z wegańskim majonezem. 

Składniki

  • 500 g ziemniaków

  • 100 g około 1/2 szklanki suchego ryżu

  • 2 cebule pokrojone w kostkę

  • 2 starte marchewki

  • 5 łyżek posiekanej natki pietruszki

  • 1 łyżka oleju roślinnego i jeszcze więcej do smażenia

  • sól dla smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku, utłuc lub przetrzeć na puree.

  • Ryż ugotować, wydłużając czas gotowania o 3-5 minut więcej niż podano to na opakowaniu. Ryż powinien być kleisty.  

  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju roślinnego, dodać startą marchewkę oraz posiekaną cebulę i smażyć, aż warzywa zmiękną. 

  • W misce połączyć puree z gotowanym ryżem, smażoną marchewką i cebulą, natką pietruszki i doprawić do smaku solą.

  • Podzielić mieszaninę na 14-16 porcji i z każdej porcji uformować kulkę, a następnie spłaszczyć ją na gruby placuszek.

  • Smażyć na oleju roślinnym, aż kotlety będą złote i chrupiące (mieszanka ziemniaczana jest bardzo miękka, więc należy uważać, aby nie połamać ciast podczas smażenia). Podawać na gorąco.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Jak zmienić nawyki żywieniowe i otworzyć się na nowe smaki. SPRAWDŹ!

Ocena: 3,3