Zapiekanka z kapusty włoskiej i ziemniaków. Pomysł na sycący wege posiłek
2023-05-29
łatwy
90 min
4
Dieta wegetariańska
W tym daniu pysznie łączą się różne smaki. Chrupiąca włoska kapusta, ziemniaki, cebula oraz przyprawy tworzą przepyszną, aromatyczną i sycącą potrawę wegetariańską. Idealnym uzupełnieniem, który nadaje charakteru, jest starty ser cheddar. Zobaczcie, jak zrobić pyszną zapiekankę z kapusty włoskiej i ziemniaków.
Przepis na zapiekankę z kapusty włoskiej i ziemniaków
- To łatwy i sprawdzony przepis, dzięki któremu można poznać kapustę włoską w nowej odsłonie.
- Przyrządzenie dania nie jest skomplikowane i czasochłonne. Przygotowanie zajmuje około pół godziny. Zapiekanka piecze się godzinę.
- Na liście składników znalazły się produkty niedrogie i łatwo dostępne.
- Kapustę włoską i ziemniaki należy wcześniej obgotować. Dzięki temu szybciej się upieką.
- Zapiekankę najlepiej przygotować w formie do zapiekania lub naczyniu żaroodpornym o średnicy 26 cm.
- Do sosu najlepszy będzie ser cheddar, który przyjemnie się roztapia.
- Sos wzbogacą świeże zioła jak natka pietruszki, koperek czy szczypiorek.
- Zamiast kapusty włoskiej można użyć młodej lub białej.
Kiedy podawać zapiekankę z kapusty włoskiej i ziemniaków?
To pyszne danie można serwować samodzielnie. To pomysł na obiad dla wegetarian i osób, które ograniczają spożycie mięsa. Zapiekanka jest także pysznym dodatkiem do dań głównych mięsnych lub rybnych. Dobrze łączy się z mięsem z grilla.
SKŁADNIKI
- 500 ml bulionu warzywnego
- 500 g ziemniaków
- 400 g kapusty włoskiej
- 200 ml mleka
- 200 g startego sera cheddar
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać i pokroić w grubsze plasterki. Przełożyć do garnka, wlać wodę i wyspać sól. Zagotować i gotować 5 minut. Odcedzić i odstawić.
- Kapustę włoską poszatkować, przełożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Gotować 5 minut, a następnie odcedzić.
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i smażyć minutę, często mieszając. Dodać kapustę włoską i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać i smażyć około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
- W rondelku roztopić masło, wsypać mąkę pszenną i smażyć, cały czas mieszając. Wąskim strumieniem wlać bulion warzywny wymieszamy z mlekiem, cały czas mieszając. Zagotować i gotować około 3 minut. Rondelek zestawić z ognia i wsypać połowę startego sera cheddar, doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać, aż się się roztopi.
- Formę do zapiekania wysmarować odrobiną sosu serowego. Ułożyć warstwę z połowy ziemniaków i połowę farszu z kapusty. Skropić połową sosu. Następnie ułożyć drugą warstwę ziemniaków i pozostałą kapustę. Polać pozostałym sosem. Wierzch posypać pozostałym startym serem.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec godzinę.
- Podawać na gorąco jako samodzielne danie lub dodatek do potraw mięsnych.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?