Zapiekanka z kapusty włoskiej i ziemniaków. Pomysł na sycący wege posiłek

zapiekanka z kapusty włoskiej i ziemniaków
Autor: Shutterstock Zapiekanka z kapusty włoskiej i ziemniaków to prosty przepis na wiosenny obiad.
łatwy
90 min
4

Dieta wegetariańska

W tym daniu pysznie łączą się różne smaki. Chrupiąca włoska kapusta, ziemniaki, cebula oraz przyprawy tworzą przepyszną, aromatyczną i sycącą potrawę wegetariańską. Idealnym uzupełnieniem, który nadaje charakteru, jest starty ser cheddar. Zobaczcie, jak zrobić pyszną zapiekankę z kapusty włoskiej i ziemniaków.

Przepis na zapiekankę z kapusty włoskiej i ziemniaków

  • To łatwy i sprawdzony przepis, dzięki któremu można poznać kapustę włoską w nowej odsłonie.
  • Przyrządzenie dania nie jest skomplikowane i czasochłonne. Przygotowanie zajmuje około pół godziny. Zapiekanka piecze się godzinę.
  • Na liście składników znalazły się produkty niedrogie i łatwo dostępne.
  • Kapustę włoską i ziemniaki należy wcześniej obgotować. Dzięki temu szybciej się upieką.
  • Zapiekankę najlepiej przygotować w formie do zapiekania lub naczyniu żaroodpornym o średnicy 26 cm.
  • Do sosu najlepszy będzie ser cheddar, który przyjemnie się roztapia.
  • Sos wzbogacą świeże zioła jak natka pietruszki, koperek czy szczypiorek.
  • Zamiast kapusty włoskiej można użyć młodej lub białej.

Kiedy podawać zapiekankę z kapusty włoskiej i ziemniaków?

To pyszne danie można serwować samodzielnie. To pomysł na obiad dla wegetarian i osób, które ograniczają spożycie mięsa. Zapiekanka jest także pysznym dodatkiem do dań głównych mięsnych lub rybnych. Dobrze łączy się z mięsem z grilla.

SKŁADNIKI

  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 500 g ziemniaków
  • 400 g kapusty włoskiej
  • 200 ml mleka
  • 200 g startego sera cheddar
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać i pokroić w grubsze plasterki. Przełożyć do garnka, wlać wodę i wyspać sól. Zagotować i gotować 5 minut. Odcedzić i odstawić.
  • Kapustę włoską poszatkować, przełożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Gotować 5 minut, a następnie odcedzić.
  • Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i smażyć minutę, często mieszając. Dodać kapustę włoską i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać i smażyć około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • W rondelku roztopić masło, wsypać mąkę pszenną i smażyć, cały czas mieszając. Wąskim strumieniem wlać bulion warzywny wymieszamy z mlekiem, cały czas mieszając. Zagotować i gotować około 3 minut. Rondelek zestawić z ognia i wsypać połowę startego sera cheddar, doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać, aż się się roztopi.
  • Formę do zapiekania wysmarować odrobiną sosu serowego. Ułożyć warstwę z połowy ziemniaków i połowę farszu z kapusty. Skropić połową sosu. Następnie ułożyć drugą warstwę ziemniaków i pozostałą kapustę. Polać pozostałym sosem. Wierzch posypać pozostałym startym serem.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec godzinę.
  • Podawać na gorąco jako samodzielne danie lub dodatek do potraw mięsnych.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Szulc-Górska
więcej