Zamiast żółtego sera wybieram inny. Zapiekanka warzywna jest pyszna i o wiele mniej kaloryczna

zapiekanka warzywna z białym serem
Autor: Shutterstock Zapiekankę zrób z kolorowych warzyw i tego sera. To pyszny wege obiad nie tylko na piątek.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Czy twaróg można zapiekać? Można, a w takim wydaniu świetnie sprawdzi się jako dodatek do pysznej i aromatycznej zapiekanki warzywnej. To smaczne wegetariańskie danie idealnie sprawdzi się na obiad nie tylko w piątek. Zobaczcie, jak zrobić kolorową zapiekankę z warzywami i białym serem. Zaskoczcie bliskich oryginalnym obiadem.

Co można zrobić z twarogiem na szybko?

Biały ser to pyszny i zdrowy dodatek do wielu różnych dań. Można zrobić z niego wyborny twarożek lub pastę kanapkową. To obowiązkowy składnik serników, kopytek i leniwych klusek. Sprawdza się jako farsz do naleśników czy pierogów. Mało kto wie, że twaróg można dodać do wytrawnych zapiekanek warzywnych. To zdrowy i mniej kaloryczny zamiennik włoskiej mozzarelli i żółtego sera. Zapiekanka z warzyw wzbogacona serem białym jest pyszna, aromatyczna i zdrowa. Można ją jeść nawet na diecie odchudzającej.

Jakie warzywa pasują do twarogu?

W tym przepisie na rewelacyjną zapiekankę warzywną wykorzystuje się zdrowe i kolorowe warzywa. Danie jest nie tylko wyjątkowo dobre i aromatyczne. To propozycja na sycący obiad dla całej rodziny.

Aby zrobić tę wyborną zapiekankę warzywną, potrzebne są łatwo dostępne warzywa oraz kilka dodatków i przypraw. Lista składników jest krótka i znalazły się na niej takie produkty jak:

  • warzywa – brokuły, cebula, marchewka, pomidorki koktajlowe
  • biały ser – półtłusty lub chudy
  • przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, czosnek granulowany, zioła prowansalskie
  • dodatkowe składniki – olej do smażenia, woda, jajko

Jak zrobić zapiekankę warzywną z białym serem?

Przepis na zapiekankę z kolorowych warzyw z dodatkiem twarogu jest bardzo prosty. Na przygotowanie wystarczy około 20 minut, a pieczenie zajmuje pół godziny. Składniki są w sklepach przez cały rok, więc to znakomite danie sprawdzi się bez względu na to, czy jest lato, czy zima. Zapiekanka smakuje zawsze i każdemu.

Jak więc robi się pyszną i aromatyczną zapiekankę z warzyw i białego sera? To tylko kilka bardzo łatwych kroków. Nie ma opcji, żeby coś poszło nie tak.

  • 1. krok – pokrojenie i uduszenie warzyw z przyprawami
  • 2. krok – połączenie białego sera z jajkiem
  • 3. krok – wymieszanie warzyw z białym serem
  • 4. krok – upieczenie zapiekanki w piekarniku

SKŁADNIKI

  • 250 g białego sera
  • 1 brokuł
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 80 ml wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obraną marchewkę pokroić w plastry. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki, a brokuł podzielić na różyczki.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać pokrojone warzywa i wymieszać.
  • Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Wlać wodę, wymieszać i dusić około 8 minut, aż warzywa staną się miękkie.
  • Ser biały przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Wbić jajko. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Duszone warzywa przełożyć do formy do zapiekania i dodać masę serową. Dokładnie wymieszać. Na wierzchu ułożyć połówki pomidorków koktajlowych.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut.
  • Podawać na obiad z ulubioną surówką.
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej