Zamiast żółtego sera wybieram inny. Zapiekanka warzywna jest pyszna i o wiele mniej kaloryczna
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Czy twaróg można zapiekać? Można, a w takim wydaniu świetnie sprawdzi się jako dodatek do pysznej i aromatycznej zapiekanki warzywnej. To smaczne wegetariańskie danie idealnie sprawdzi się na obiad nie tylko w piątek. Zobaczcie, jak zrobić kolorową zapiekankę z warzywami i białym serem. Zaskoczcie bliskich oryginalnym obiadem.
Co można zrobić z twarogiem na szybko?
Biały ser to pyszny i zdrowy dodatek do wielu różnych dań. Można zrobić z niego wyborny twarożek lub pastę kanapkową. To obowiązkowy składnik serników, kopytek i leniwych klusek. Sprawdza się jako farsz do naleśników czy pierogów. Mało kto wie, że twaróg można dodać do wytrawnych zapiekanek warzywnych. To zdrowy i mniej kaloryczny zamiennik włoskiej mozzarelli i żółtego sera. Zapiekanka z warzyw wzbogacona serem białym jest pyszna, aromatyczna i zdrowa. Można ją jeść nawet na diecie odchudzającej.
Jakie warzywa pasują do twarogu?
W tym przepisie na rewelacyjną zapiekankę warzywną wykorzystuje się zdrowe i kolorowe warzywa. Danie jest nie tylko wyjątkowo dobre i aromatyczne. To propozycja na sycący obiad dla całej rodziny.
Aby zrobić tę wyborną zapiekankę warzywną, potrzebne są łatwo dostępne warzywa oraz kilka dodatków i przypraw. Lista składników jest krótka i znalazły się na niej takie produkty jak:
- warzywa – brokuły, cebula, marchewka, pomidorki koktajlowe
- biały ser – półtłusty lub chudy
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, czosnek granulowany, zioła prowansalskie
- dodatkowe składniki – olej do smażenia, woda, jajko
Jak zrobić zapiekankę warzywną z białym serem?
Przepis na zapiekankę z kolorowych warzyw z dodatkiem twarogu jest bardzo prosty. Na przygotowanie wystarczy około 20 minut, a pieczenie zajmuje pół godziny. Składniki są w sklepach przez cały rok, więc to znakomite danie sprawdzi się bez względu na to, czy jest lato, czy zima. Zapiekanka smakuje zawsze i każdemu.
Jak więc robi się pyszną i aromatyczną zapiekankę z warzyw i białego sera? To tylko kilka bardzo łatwych kroków. Nie ma opcji, żeby coś poszło nie tak.
- 1. krok – pokrojenie i uduszenie warzyw z przyprawami
- 2. krok – połączenie białego sera z jajkiem
- 3. krok – wymieszanie warzyw z białym serem
- 4. krok – upieczenie zapiekanki w piekarniku
SKŁADNIKI
- 250 g białego sera
- 1 brokuł
- 1 marchew
- 1 cebula
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 80 ml wody
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obraną marchewkę pokroić w plastry. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki, a brokuł podzielić na różyczki.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać pokrojone warzywa i wymieszać.
- Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Wlać wodę, wymieszać i dusić około 8 minut, aż warzywa staną się miękkie.
- Ser biały przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Wbić jajko. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Duszone warzywa przełożyć do formy do zapiekania i dodać masę serową. Dokładnie wymieszać. Na wierzchu ułożyć połówki pomidorków koktajlowych.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut.
- Podawać na obiad z ulubioną surówką.