I myśląc o warzywach nie wykluczamy ziemniaków. Zarówno tych tradycyjnych skrobiowych, jak i słodkich ziemniaków - batatów. Do zapiekania nadają się przecież wszystkie warzywa. Zarórwno cukinia, bakłażan, czy papryka, ale także kapusta i fasola w ziarnach. Należy czerpać z tego bogactwa składników i możliwości. Kombinować, próbować i smakować, ile się da!
Warzywa to moc składników odżywczych. Barwniki, które nadają warzywom kolor, to silne antyoksydanty. Nasz organizm ich potrzebuje. Jeśli jednak martwisz się, czy zapiekanka jest wystarczająco sycąca, dodaj do warzyw sera, twarogu, śmietany wymieszanej z jajkami, czy plasterków wędlin lub wręcz mięsa (najlepiej mielonego). Takie dodatki podniosą wartość kaloryczną zapiekanki i nakarmią każdego.
Oto 10 spradzonych przepisów na zapiekanki warzywne, które bez problemy przygotujesz w domu.