Zamiast mięsa serwuję tę ciecierzycę. Prosty i aromatyczny sposób na obiad

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Aromatyczna ciecierzyca w sosie marinara z przepyszną, ciągnącą się mozzarellą to idealny sposób na wegetariański obiad. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, dzięki czemu świetnie sprawdzi się na obiad w trakcie tygodnia.
Na danie główne - ciecierzyca. Prosty sposób na aromatyczny obiad
Aromatyczna ciecierzyca w sosie marinara z serem mozzarella to świetny sposób na aromatyczny obiad bez odrobiny mięsa. Jest pyszna, sycąca i niezwykle prosta w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników i dość krótki czas gotowania, by móc rozkoszować się tym aromatycznym daniem.
W tym przepisie używamy pomidorowej passaty, choć jeśli mamy na to ochotę możemy wykorzystać pomidory w puszce, jednak to może dość mocno wydłużyć czas przygotowywania naszego dania. Jeśli chcemy możemy użyć również odrobinę białego wina, by nadać naszemu daniu ciekawszego smaku.
Tak przygotowania cieciorka świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. To prosty sposób na aromatyczny obiad, który posmakuje każdemu. Nie ma potrzeby przygotowywania do niej żadnych dodatków, jednak idealnie pasować będzie kilka kawałków świeżego chleba.
A naprawdę nie potrzeba dużo, by przygotować ten wspaniały posiłek. Wystarczy chwila wolnego czasu i kilka składników. Nie tylko jest to prosty i szybki przepis, ale również apetyczny i pięknie wyglądający.
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 1 butelka passaty pomidorowej
- 0,5 szklanki wody
- 2 puszki ciecierzycy w zalewie
- 1 pęczek świeżej pietruszki
- garść liści bazylii
- 80 g startego parmezanu
- 1 mozzarella w kulce
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzewamy oliwę.
- Podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek.
- Kiedy cebula się zeszkli dodajemy passatę,chili, wodę i odsączoną ciecierzycę.
- Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy około 15 minut co jakiś czas mieszając.
- Doprawiamy i całość mieszamy.
- Mozzarellę kroimy w plasterki i układamy je na ciecierzycy.
- Przykrywamy i zostawiamy, aż się rozpuści.
- Podajemy z posiekanymi ziołami i posypane parmezanem.