Nie masz pomysłu na obiad? Jednogarnkowy makaron z passatą pomidorową rozkocha w sobie każdego

Dieta wegetariańska
W sklepach mamy całą masę najróżniejszych makaronów do wyboru. Wciąż jednak wiele osób nie zna makaronu orzo, czyli makaronu w kształcie ryżu. A to wielka szkoda. Można go bowiem wykorzystać do przygotowania wspaniałego i szybkiego obiadu, który zachwyci wszystkich domowników.
Makaron orzo warto bliżej poznać. Włosi go uwielbiają
Makaron orzo może przypominać z wyglądu ryż, choć według Włochów przypomina on bardziej jęczmień. Stąd też wzięła się jego nazwa, ponieważ orzo w języku włoskim oznacza właśnie jęczmień.
Wywodzi się on z Sycylii, gdzie używany jest przede wszystkim jako dodatek do zup, choć nie oznacza to, że jest to jego jedyne zastosowanie. Podaje się go również z sosem pomidorowym, pesto czy jako szybkie risotto zwane orzotto.
Przepis na szybki obiad. Makaron orzo w sosie pomidorowym
Ten posiłek jest bardzo szybki do przygotowania i co najważniejsze jest to danie jednogarnkowe, dzięki czemu nie narobimy sobie w kuchni zbyt dużego bałaganu. Jest to ciekawy sposób na pyszne danie, które można modyfikować. Na przykład, zamiast śmietany możemy po prostu dodać wody, dzięki czemu danie będzie miało mniej kalorii.
Można również dodać do niego mięsny dodatek, jeśli najdzie nas taka ochota lub pozostawić je w wersji wegetariańskiej, która również jest niezwykle aromatyczna i smaczna.
Samo przygotowanie tego makaronu jest niezwykle proste. Wystarczy zeszklić na patelni posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy makaron i podsmażamy przez 4 minuty. Następnie dodajemy passatę i śmietanę i gotujemy, aż makaron zmięknie.
Następnie doprawiamy, na górę dodajemy fetę lub burattę i gotowe. Pyszny obiad, który nie zajmie nam wiele czasu jest gotowy.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki makaronu orzo
- duża cebula
- oliwa z oliwek
- 700 g passaty pomidorowej
- szklanka śmietany 30 proc.
- suszone oregano
- burrata lub ser feta - w zależności od upodobań
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę siekamy i podsmażamy na rozgrzaną oliwę.
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Kiedy cebula się zeszkli dodajemy makaron.
- Po kilku minutach dodajemy passatę i śmietanę.
- Kiedy makaron napęczniej, dodajemy sól, pieprz i oregano.
- Na wierzch dania dajemy burattę lub fetę.