Spis treści
- Italiamo Sicilia Style – Nowość w Lidlu!
- Półprodukty sycylijskiej kuchni
- Zobacz, co można ugotować z sycylijskich przysmaków
- Sycylijska caponata podana w bułeczce
- Sycylijska sałatka z kalafiora w winegrecie z warzywami
- Sałatka sycylijska z tuńczykiem
- Sycylijskie pesto z pistacji i rukoli
- Sycylijskie krokiety ryżowe
- Cannoli - sycylijskie rurki z kremem
Kuchnia sycylijska cechuje się intensywnymi smakami i soczystością, dzięki słońcu, które świeci tutaj około 300 dni w roku. To właśnie owoce i warzywa są podstawą kultury kulinarnej tej niezwykłej wyspy. Chociaż jej kuchnia ma wiele wspólnego z kuchnią włoską, sycylijske specjały mają również wpływy greckie, hiszpańskie, francuskie i arabskie. Po stronie Palermo widać duży wpływ pólnocnej Afryki, a wschodnia część z miastem Katania to strona wulkaniczna, gdzie prym wiodą greckie nuty.Jedzenie to absolutnie najważniejszy temat na tej cudownej, włoskiej wyspie i dopiero po spróbowaniu oryginalnych, lokalnych smaków, będziecie mogli powiedzieć, że naprawdę byliście i doświadczyliście Sycylii.
Italiamo Sicilia Style – Nowość w Lidlu!
Produkty Italiamo Sicilia Style to rozszerzenie najpopularniejszego tygodnia tematycznego w Lidlu, czyli tygodnia włoskiego. Wśród nowych produktów, znajdą się gotowe smakołyki prosto z Sycylii:
- słynne ryżowe kuleczki arancini uwielbiane przez komisarza Montalbano (6,99 zł / 300 g)
- sycylijski krem z pistacji (9,99 zł / 190 g)
- paste di mandorla, czyli słodkie ciasteczka z mąki migdałowej z pistacjami (11,99 zł / 150 g)
- oryginalne torroncini, czyli biały miękki nugat z migdałami (9,99 zł / 180 g)
Półprodukty sycylijskiej kuchni
Naszą uwagę zwróciły półprodukty, które mogą stanowić bazę do słynnych włoskich i sycylijskich potraw:
- passata/sos z sycylijskich pomidorków daktylowych (4,99 zł / 360 g)
- tradycyjny ser primosale z mleka owczego i krowiego (39,90 zł / kg)
- oryginalna oliwa z Sycylii ( 23,99 zł / 500 ml)
- czerwone sycylijskie pesto (9,99 zł / 190 g)
- caponata, czyli pasta z bakłażana (3,99 zł / 212 g)
Oprócz produktów pod marką Italiamo Sicilia Style pojawi się też oryginalny, markowy makaron Alberto Poiatti prosto z Sycylii (5,99 zł 1 kg). „Nasi klienci bardzo polubili markę Italiamo, dlatego wychodząc naprzeciw ich oczekiwaniom, postanowiliśmy wprowadzić dodatkowy tydzień tematyczny, z produktami jednego z najpopularniejszych regionów Włoch, jakim jest właśnie Sycylia. Kuchnia Italii cieszy się ogromnym zainteresowaniem w Polsce, a dzięki nowemu asortymentowi w niskich, lidlowych cenach chcemy zapewnić konsumentom możliwość poznania jej jeszcze bliżej” – mówi Aleksandra Robaszkiewicz, Head of Corporate Communication and CSR Lidl Polska.
Zobacz, co można ugotować z sycylijskich przysmaków
i
Sycylijska caponata podana w bułeczce
Bakłażan, czosnek, pomidory, kapary, pietruszka - znakomity zestaw afrodyzjaków w jednym bardzo prostym daniu. Do tego koniecznie kieliszek pysznego białego wina.
i
Sycylijska sałatka z kalafiora w winegrecie z warzywami
Lekko ugotowany kalafior jest chrupki i soczysty. Na Sycylii z blanszowanego kalafiora i brokułów przygotowuje się pyszną sałatkę pełną smaku i różnorodnych tekstur. Polecam gorąco przepis na lekką i orzeźwiającą sałatkę z kalafiora w winegrecie!
i
Sałatka sycylijska z tuńczykiem
Morskie ryby, w tym także tuńczyk, zawierają jedyny tłuszcz, który stoi na straży naszego zdrowia. Składa się on głównie z nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Jednym z najlepszych sposobów dostarczania go do organizmu jest zjedzenie pysznej sałatki. Sprawdź, jak ją przygotować.
i
Sycylijskie pesto z pistacji i rukoli
Ten prosty przepis na pesto pistacjowe z rukolą i natką pietruszki łatwo przygotujecie przy użyciu blendera lub robota kuchennego. Sycylijskie pesto jest bez bazylii i bez orzeszków piniowych. Dzięki dodatkowi skórki cytrynowej jest orzeźwiająco wiosenne. To przepis wegański oraz paleo. Pyszne, zdrowe i aromatyczne pesto pistacjowe wypróbujcie już dzisiaj!
i
Sycylijskie krokiety ryżowe
Pomarańczki komisarza Montalbano to słynne sycylijskie arancini (wł. pomarańczki), czyli krokiety ryżowe nadziewane pomidorowym ragu wołowym. Zazwyczaj arancini są okrągłe, ale te z bogatym nadzieniem wybornego ragu wołowego są spiczaste. I takie właśnie przygotowuje Adelina, gosposia komisarza Montalbano z kultowej serii kryminałów Andrei Camirellego. Dla ryżowych krokietów Adeliny, komisarz porzucił sylwestra w Paryżu z ukochaną i zasiadł do stołu z rodziną gosposi. Jak twierdził, najlepsze są gorące, prosto z wrzącego oleju... Pyszności!
i
Cannoli - sycylijskie rurki z kremem
Cannoli to tradycyjny słodki przysmak z Sycylii. Rurki z ciasta faworkowego nadziewane delikatnym kremem z serka ricotta to prawdziwa fuzja smaków i tradycji na styku kuchni włoskiej i arabskiej. Rurki z kremem i pistacjami to obowiązkowy dodatek do espresso. Cannoli powstają z ciasta owiniętego wokół metalowej rurki i usmażonego w głębokim tłuszczu. Jeśli nie macie rurek ze stali kwasoodporne lub aluminium, to można je przygotować z kilkukrotnie złożonej folii aluminiowej i uformowanej na rurce o średnicy ok. 3 cm średnicy.