Ciao Sycylia! Zobacz, co można ugotować z sycylijskiej oferty Lidla
Od 5 lipca w sklepach Lidl Polska pojawił się zupełnie nowy tydzień tematyczny. Marka postawiła na smaki prosto z Sycylii. Ta słoneczna, włoska wyspa słynie z niezwykłych przysmaków, które przypadną do gustu nie tylko fanom Italii. Co można z tych delikatesów ugotować? Zobaczcie sami
Spis treści
- Italiamo Sicilia Style – Nowość w Lidlu!
- Półprodukty sycylijskiej kuchni
- Zobacz, co można ugotować z sycylijskich przysmaków
- Sycylijska caponata podana w bułeczce
- Sycylijska sałatka z kalafiora w winegrecie z warzywami
- Sałatka sycylijska z tuńczykiem
- Sycylijskie pesto z pistacji i rukoli
- Sycylijskie krokiety ryżowe
- Cannoli - sycylijskie rurki z kremem
Kuchnia sycylijska cechuje się intensywnymi smakami i soczystością, dzięki słońcu, które świeci tutaj około 300 dni w roku. To właśnie owoce i warzywa są podstawą kultury kulinarnej tej niezwykłej wyspy. Chociaż jej kuchnia ma wiele wspólnego z kuchnią włoską, sycylijske specjały mają również wpływy greckie, hiszpańskie, francuskie i arabskie. Po stronie Palermo widać duży wpływ pólnocnej Afryki, a wschodnia część z miastem Katania to strona wulkaniczna, gdzie prym wiodą greckie nuty.Jedzenie to absolutnie najważniejszy temat na tej cudownej, włoskiej wyspie i dopiero po spróbowaniu oryginalnych, lokalnych smaków, będziecie mogli powiedzieć, że naprawdę byliście i doświadczyliście Sycylii.
Italiamo Sicilia Style – Nowość w Lidlu!
Produkty Italiamo Sicilia Style to rozszerzenie najpopularniejszego tygodnia tematycznego w Lidlu, czyli tygodnia włoskiego. Wśród nowych produktów, znajdą się gotowe smakołyki prosto z Sycylii:
- słynne ryżowe kuleczki arancini uwielbiane przez komisarza Montalbano (6,99 zł / 300 g)
- sycylijski krem z pistacji (9,99 zł / 190 g)
- paste di mandorla, czyli słodkie ciasteczka z mąki migdałowej z pistacjami (11,99 zł / 150 g)
- oryginalne torroncini, czyli biały miękki nugat z migdałami (9,99 zł / 180 g)
Półprodukty sycylijskiej kuchni
Naszą uwagę zwróciły półprodukty, które mogą stanowić bazę do słynnych włoskich i sycylijskich potraw:
- passata/sos z sycylijskich pomidorków daktylowych (4,99 zł / 360 g)
- tradycyjny ser primosale z mleka owczego i krowiego (39,90 zł / kg)
- oryginalna oliwa z Sycylii ( 23,99 zł / 500 ml)
- czerwone sycylijskie pesto (9,99 zł / 190 g)
- caponata, czyli pasta z bakłażana (3,99 zł / 212 g)
Oprócz produktów pod marką Italiamo Sicilia Style pojawi się też oryginalny, markowy makaron Alberto Poiatti prosto z Sycylii (5,99 zł 1 kg). „Nasi klienci bardzo polubili markę Italiamo, dlatego wychodząc naprzeciw ich oczekiwaniom, postanowiliśmy wprowadzić dodatkowy tydzień tematyczny, z produktami jednego z najpopularniejszych regionów Włoch, jakim jest właśnie Sycylia. Kuchnia Italii cieszy się ogromnym zainteresowaniem w Polsce, a dzięki nowemu asortymentowi w niskich, lidlowych cenach chcemy zapewnić konsumentom możliwość poznania jej jeszcze bliżej” – mówi Aleksandra Robaszkiewicz, Head of Corporate Communication and CSR Lidl Polska.
Zobacz, co można ugotować z sycylijskich przysmaków
Sycylijska caponata podana w bułeczce
Bakłażan, czosnek, pomidory, kapary, pietruszka - znakomity zestaw afrodyzjaków w jednym bardzo prostym daniu. Do tego koniecznie kieliszek pysznego białego wina.
Sycylijska sałatka z kalafiora w winegrecie z warzywami
Lekko ugotowany kalafior jest chrupki i soczysty. Na Sycylii z blanszowanego kalafiora i brokułów przygotowuje się pyszną sałatkę pełną smaku i różnorodnych tekstur. Polecam gorąco przepis na lekką i orzeźwiającą sałatkę z kalafiora w winegrecie!
Sałatka sycylijska z tuńczykiem
Morskie ryby, w tym także tuńczyk, zawierają jedyny tłuszcz, który stoi na straży naszego zdrowia. Składa się on głównie z nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Jednym z najlepszych sposobów dostarczania go do organizmu jest zjedzenie pysznej sałatki. Sprawdź, jak ją przygotować.
Sycylijskie pesto z pistacji i rukoli
Ten prosty przepis na pesto pistacjowe z rukolą i natką pietruszki łatwo przygotujecie przy użyciu blendera lub robota kuchennego. Sycylijskie pesto jest bez bazylii i bez orzeszków piniowych. Dzięki dodatkowi skórki cytrynowej jest orzeźwiająco wiosenne. To przepis wegański oraz paleo. Pyszne, zdrowe i aromatyczne pesto pistacjowe wypróbujcie już dzisiaj!
Sycylijskie krokiety ryżowe
Pomarańczki komisarza Montalbano to słynne sycylijskie arancini (wł. pomarańczki), czyli krokiety ryżowe nadziewane pomidorowym ragu wołowym. Zazwyczaj arancini są okrągłe, ale te z bogatym nadzieniem wybornego ragu wołowego są spiczaste. I takie właśnie przygotowuje Adelina, gosposia komisarza Montalbano z kultowej serii kryminałów Andrei Camirellego. Dla ryżowych krokietów Adeliny, komisarz porzucił sylwestra w Paryżu z ukochaną i zasiadł do stołu z rodziną gosposi. Jak twierdził, najlepsze są gorące, prosto z wrzącego oleju... Pyszności!
Cannoli - sycylijskie rurki z kremem
Cannoli to tradycyjny słodki przysmak z Sycylii. Rurki z ciasta faworkowego nadziewane delikatnym kremem z serka ricotta to prawdziwa fuzja smaków i tradycji na styku kuchni włoskiej i arabskiej. Rurki z kremem i pistacjami to obowiązkowy dodatek do espresso. Cannoli powstają z ciasta owiniętego wokół metalowej rurki i usmażonego w głębokim tłuszczu. Jeśli nie macie rurek ze stali kwasoodporne lub aluminium, to można je przygotować z kilkukrotnie złożonej folii aluminiowej i uformowanej na rurce o średnicy ok. 3 cm średnicy.