Sałatka sycylijska - przepis na pyszną sałatkę z tuńczykiem

Sałatka sycylijska
Autor: Shutterstock Przepis na pyszną sałatkę z tuńczykiem.
łatwy
15 min
4

Morskie ryby, w tym także tuńczyk, zawierają jedyny tłuszcz, który stoi na straży naszego zdrowia. Składa się on głównie z nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Jednym z najlepszych sposobów dostarczania go do organizmu jest zjedzenie pysznej sałatki. Sprawdź, jak ją przygotować.

SKŁADNIKI

  • 45 dag tuńczyka w sosie własnym
  • 50 g sera typu solan np. włoskiej fety
  • 2 czerwone cebule
  • 15 dag pomidorów koktajlowych
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • 3 łyżki kaparów
  • liście sałaty
  • 5 łyżek oliwy
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sok z cytryny wymieszaj z winem i małymi porcjami wlewaj oliwę, ubijając trzepaczką, dodaj sól i pieprz.
  • Liście sałaty opłucz, osusz i rozłóż na półmisku.
  • Rybę osącz, podziel na kawałki i ułóż na sałacie.
  • Cebulę obierz i pokrój w krążki, pomidory umyj i pokrój na połówki,  fetę pokrój w grubą kostkę, oliwki podziel na pół.
  • Na tuńczyku rozłóż cebulę, na niej pomidory i oliwki, ułóż fetę, posyp kaparami i polej sosem.
  • Wstaw na 30 minut do lodówki.