Sałatka sycylijska - przepis na pyszną sałatkę z tuńczykiem

2009-02-10
Sałatka sycylijska
Autor: Shutterstock Przepis na pyszną sałatkę z tuńczykiem.
łatwy
15 min
4

Morskie ryby, w tym także tuńczyk, zawierają jedyny tłuszcz, który stoi na straży naszego zdrowia. Składa się on głównie z nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Jednym z najlepszych sposobów dostarczania go do organizmu jest zjedzenie pysznej sałatki. Sprawdź, jak ją przygotować.

Składniki

45 dag tuńczyka w sosie własnym

50 g sera typu solan np. włoskiej fety

2 czerwone cebule

15 dag pomidorów koktajlowych

2 łyżki czarnych oliwek

3 łyżki kaparów

liście sałaty

5 łyżek oliwy

sok z 1 cytryny

2 łyżki białego wytrawnego wina

sól

pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Sok z cytryny wymieszaj z winem i małymi porcjami wlewaj oliwę, ubijając trzepaczką, dodaj sól i pieprz.

Liście sałaty opłucz, osusz i rozłóż na półmisku.

Rybę osącz, podziel na kawałki i ułóż na sałacie.

Cebulę obierz i pokrój w krążki, pomidory umyj i pokrój na połówki,  fetę pokrój w grubą kostkę, oliwki podziel na pół.

Na tuńczyku rozłóż cebulę, na niej pomidory i oliwki, ułóż fetę, posyp kaparami i polej sosem.

Wstaw na 30 minut do lodówki.