Cannoli: sycylijskie rurki z kremem

2021-03-29
Cannoli: sycylijskie rurki z kremem
Autor: thinkstockphotos.com Cannoli to słodki przysmak z włoskiej Sycylii.
średni
50 min
4

Cannoli to tradycyjny słodki przysmak z Sycylii. Rurki z ciasta faworkowego nadziewane delikatnym kremem z serka ricotta to prawdziwa fuzja smaków i tradycji na styku kuchni włoskiej i arabskiej. Rurki z kremem i pistacjami to obowiązkowy dodatek do espresso. Cannoli powstają z ciasta owiniętego wokół metalowej rurki i usmażonego w głębokim tłuszczu.  Jeśli nie macie rurek ze stali kwasoodporne lub aluminium, to można je przygotować z kilkukrotnie złożonej folii aluminiowej i uformowanej na rurce o średnicy ok. 3 cm średnicy.

SKŁADNIKI

  • Na ciasto:
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 50 g masła (roztopionego)
  • 50 do 80 ml białego, wytrawnego wina
  • 250 g mąki
  •  
  • Na krem z serka ricotta:
  • 250 g serka ricotta
  • 100 ml śmietanki kremówki 30% - 36%
  • 80-100 g cukru pudru
  • sok z 1 limonki
  • otarta skórka z 1 limonki
  •  
  • oraz
  • 100 g czekolady deserowej
  • 2 łyżki posiekanych pistacji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z podanych składników zagniatamy ciasto, dokładnie je wyrabiamy. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę.
  • Ciasto wyjmujemy z lodówki, bardzo cienko rozwałkowujemy na grubość 1,5-2 mm. Foremką lub szklanką wycinamy z niego kółka (średnica 6-7 cm). Kółka nawijamy na metalowe rurki, starając się skleić ze sobą brzegi kółek tak, żeby się nie rozkleiły podczas smażenia.
  • Nawinięte na rurki ciasto smażymy na głębokim oleju, pilnując, żeby całe rurki były zanurzone w oleju.
  • Gdy rurki wystygną, rozpuszczamy czekoladę i zanurzamy w niej oba końce rurek.
  • Gdy wszystkie rurki już usmażone, pora na krem. Śmietankę ubijamy na sztywno. Serek ricotta mieszamy z cukrem pudrem, sokiem i skórką z limonki, a następnie delikatnie łączymy z ubitą śmietanką. Gotowy krem chłodzimy w lodówce przez około 20 minut.
  • Cannoli najlepiej napełniać bezpośrednio przed podaniem - wtedy mamy pewność, że ciasto będzie bardzo chrupiące, a krem chłodny i puszysty. 
  • Napełnione rurki posypujemy siekanymi pistacjami.