Zamiast klasycznego, przygotuj strogonow w wersji wege. Bogactwo smaków i aromatów

Zamiast klasycznego, przygotuj strogonow w wersji wege. Bogactwo smaków i aromatów
Autor: Shutterstock.com Zamiast klasycznego, przygotuj strogonow w wersji wege. Bogactwo smaków i aromatów
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Strogonow w wersji wegetariańskiej? To nic trudnego! Przepyszne danie, które zaskoczy bogactwem smaków i aromatów, a wcale nie jest trudne w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników, by móc się rozkoszować tym przepysznym daniem. Strogonow z grzybów portobello jest warty wypróbowania.

Strogonow w wersji wegetariańskiej. Smak i aromat bez grama mięsa

Aromatyczny strogonow z grzybami portobello to idealne danie nie tylko dla wegetarian. Jest proste w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie. Wystarczy kilka składników, by móc rozkoszować się tym niezwykle aromatycznym daniem. Zapewniamy, że mięsa nie będzie tu brakowało.

Wegetariański strogonow jest pełen smaków i aromatów, które idealnie się komplementują. Co więcej, nie jest on jednak trudny w przygotowaniu. Składniki nie są trudno dostępne. Jedyne co może stwarzać problem, to grzyby portobello, jednak jeśli chcemy, możemy bez problemu zamienić je na pieczarki.

W przepisie znajdziemy również wino, jednak nie każdy chce gotować na alkoholu. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by nasze wino zamienić tutaj na więcej bulionu warzywnego, choć potrawa może nieco ucierpieć na smaku.

Nasz strogonow jest prosty, szybki i niezwykle smaczny. To jedna z tych potraw, które po prostu trzeba samemu wypróbować, by wiedzieć, jak smaczne może być wegetariańskie jedzenie. Nie ma więc co się zastanawiać, tylko ruszajmy do kuchni.

SKŁADNIKI

  • 400 g grzybów portobello
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki 
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 150 ml śmietanki roślinnej
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby oczyszczamy i kroimy w plastry.
  • Na dużej patelni rozgrzewamy olej.
  • Podsmażamy posiekaną cebulę, aż się zeszkli.
  • Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażamy.
  • Dodajemy grzyby i smażymy, aż zmiękną.
  • Dodajemy paprykę, tymianek i sos sojowy.
  • Dolewamy wino i gotujemy, aż alkohol odparuje.
  • Dodajemy bulion i gotujemy kilka minut.
  • Dodajemy musztardę i śmietankę.
  • Gotujemy, aż sos zgęstnieje.
  • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Podajemy posypane natką pietruszki.
Czy warto jeść grzyby?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej