Boeuf Stroganow: klasyczny przepis
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Boeuf Stroganow to bardzo wykwintne danie, niestety niezbyt tanie. Ale warto je przyrządzić - podbija serca i żołądki biesiadników. Polędwica wołowa przygotowana w ten sposób rozpływa się w ustach. Boeuf Strogonow to idealne danie na rodzinną uroczystość.
SKŁADNIKI
- 80 dag polędwicy wołowej
- 3 łyżki masła
- 200 ml wywaru z mięsa
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- 25 dag pieczarek
- 150 ml śmietany
- sól
- pieprz
- sproszkowana papryka do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso umyć, oczyścić z błon, pokroić na plasterki, a następnie na paski. Oprószyć pieprzem.
- Pieczarki umyć, obrać i pokroić na plasterki.
- Cebulę obrać, posiekać, przesmażyć na maśle, dodać mięso, a gdy się zrumieni, włożyć pieczarki.
- Gdy płyn odparuje, oprószyć mąką, wlać śmietankę i wywar, doprawić solą, pieprzem, papryką i koncentratem pomidorowym.
- Dusić na małym ogniu przez 10 minut. Podawać z kluskami kładzionymi, obsmażonymi kartoflami lub frytkami.
- UWAGA! Do sosu, jak ktoś lubi, można dodać łyżeczkę musztardy.