Z wycieczki do Francji przywiozłam ten przepis. Placki ziemniaczane z tym składnikiem są przepyszne

placki ziemniaczane po francusku
Autor: Shutterstock Francuzi dodają ten składnik do placków ziemniaczanych. Są pyszne, aromatyczne i chrupiące.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Placki ziemniaczane to pyszne danie, które znane jest na całym świecie. W kuchni prawie każdego kraju znajduje się przepis na placki z ziemniaków. Na szczególne wyróżnienie zasługuje receptura pochodząca z Francji. Placki ziemniaczane po francusku są tak smaczne, ponieważ dodaje się do nich jeden nieoczywisty składnik. Zobaczcie, jak Francuzi robią placki ziemniaczane.

Z czego zrobić placki ziemniaczane po francusku?

Placki ziemniaczane przyrządzone według przepisu pochodzącego z kuchni francuskiej są pyszne i aromatyczne. Pomme de Terre Darphin robi się z kilku tanich składników, a wyjątkowego smaku nadaje im jeden składnik. Tajemnicą placków ziemniaczanych po francusku są suszone grzyby. To właśnie one sprawiają, że to popularne danie staje się prawdziwym przysmakiem. Co jeszcze jest potrzebne, aby zrobić placki z ziemniaków tak jak we Francji?

Lista składników, które potrzebne są do przygotowania placków ziemniaczanych po francusku jest krótka. Obejmuje takie produkty jak:

  • ziemniaki
  • suszone borowiki
  • masło
  • przyprawy – sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • olej do smażenia

Jak zrobić placki ziemniaczane po francusku?

Przepis na pełne smaku i aromatu placki ziemniaczane z dodatkiem suszonych grzybów pochodzi z kuchni francuskiej. Przygotowanie tego dania nie jest trudne. Przepis jest podzielony na kilka bardzo łatwych kroków. Placki zawsze się udają, wychodzą obłędnie chrupiące i nie rozpadają się. Zawdzięczają to odpowiedniemu sposobowi przygotowania. Po usmażeniu placki ziemniaczane po francusku jeszcze chwilę zapieka się w piekarniku.

Jak więc przyrządzić wyborne placki ziemniaczane według francuskiego przepisu? Pomme de Terre Darphin są kremowe w środku i chrupiące na zewnątrz. Bez problemu można osiągnąć taki efekt, wybierając ten prosty przepis.

  • 1. krok – namoczenie grzybów
  • 2. krok – podsmażenie grzybów na maśle
  • 3. krok – starcie, odciśnięcie z wody i doprawienie ziemniaków
  • 4. krok – usmażenie placków ziemniaczanych na patelni
  • 5. krok – podpieczenie placków ziemniaczanych w piekarniku

Jak podawać placki ziemniaczane po francusku?

We Francji Pomme de Terre Darphin podaje się jako samodzielne danie. Najlepiej smakują z sosem grzybowym, do przygotowania którego można wykorzystać wodę z moczenia grzybów. Smacznym dodatkiem jest też kwaśna śmietana. Smak placków ziemniaczanych po francusku podkreśli też starty parmezan lub mozzarella, która pod wpływem ciepła lekko się roztopi.

SKŁADNIKI

  • 600 g ziemniaków
  • 30 g suszonych borowików lub innych
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Suszone borowiki zalać ciepłą wodą i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie odcedzić i posiekać.
  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju z masłem i smażyć grzyby przez około 4 minuty. Patelnię zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru wody i przełożyć do miski.
  • Dodać podsmażone grzyby i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dokładnie wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać olej i za pomocą łyżki nakładać porcje masy ziemniaczanej, formując placki. Smażyć z obu stron, aż zaczną się rumienić.
  • Podsmażone placki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i zapiekać 4 minuty.
  • Podawać na obiad lub jako dodatek do dania głównego z sosem grzybowym lub kwaśną śmietaną.
Czy warto jeść grzyby?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej