Włoskie kluseczki, które rozpływają się w ustach. Wystarczy kilka składników

Włoskie kluseczki, które rozpływają się w ustach. Wystarczy kilka składników
Autor: Chatham172/ Shutterstock
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Źle zrobione? To właśnie oznacza dokładnie tłumaczenie malfatti, czyli miękkich kluseczek, które wywodzą się z Toskanii. Rozsmakuj się w tych przepysznych kluseczkach, które są czymś pomiędzy gnocchi a pierogami. Zazwyczaj przygotowuje się je z ricotty, szpinaku i parmezanu. Aż będą rozpływały się w ustach!

Włoskie rustykalne smaki. Zakochaj się w tym daniu

Malfatti to danie, które przeniesie cię smakiem na włoską prowincję. Jest ono nie tylko proste i pełne smaku, ale ma ten ciekawy rustykalny i domowy klimat, który sprawi, że zasmakuje każdemu. Sama nazwa tych kluseczek oznacza "nieforemne" lub "źle zrobione".

Mówi się, że te przepyszne kluseczki powstały przez pomyłkę, kiedy ro pewna kucharka chciała przygotować ravioli ze szpinakiem i ricottą, jednak coś poszło nie tak. I takie pomyłki to lubi chyba każdy! Efekt tego przypadki był zachwycający i właśnie stąd miała się wziąć nazwa tego dania.

Miękkie i delikatne kluseczki. Rozkochają w sobie każdego

Malfatti wychodzą niezwykle delikatne i miękkie. Mogą przypominać nieco gnocchi dzięki swojej miękkości i delikatności. Jednak dzięki ricotcie mają one nieco bardziej kremową konsystencję.

To danie jest wypełnione smakiem i można je podawać na różne sposoby. Tradycyjnie podaje się je polane masłem z szałwią. Jeśli jednak chcemy możemy zalać nasze kluseczki sosem pomidorowym, posypać serem i zapiec. Będą smakowały obłędnie niezależnie od wersji, którą wybierzemy.

SKŁADNIKI

  • 250 g ricotty
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 50 g tartego parmezanu
  • 1 jajko
  • ok. 3–4 łyżki mąki pszennej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szpinak myjemy.
  • Wrzucamy na suchą patelnię i dusimy, aż zwiędnie.
  • Odciskamy dokładnie z nadmiaru wody.
  • W misce mieszamy odciśniętą ricottę, jajko, szpinak, parmezan i przyprawy.
  • Stopniowo dodajemy mąkę.
  • Formujemy małe kuleczki.
  • Zagotowujemy osoloną wodę.
  • Gotujemy kluseczki partiami, aż do wypłynięcia.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej