Gotowe gnocchi w sosie pomidorowym z piekarnika - comfort food wszech czasów

Gotowe gnocchi w sosie pomidorowym z piekarnika - comfort food wszech czasów
Autor: Shutterstock.com Gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym prosto z piekarnika
łatwy
5 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Gnocchi alla Sorrentina to jedno z moich ulubionych dań typu jedzonko na pocieszenie. Miękkie gnocchi, które są lekkie jak chmurki, zapiekane w niesamowitym sosie pomidorowym z bulgoczącym kremowym serem mozzarella i świeżą bazylią są trudne do przebicia! Pychota! 

To danie pochodzi z Sorrento we Włoszech (stąd nazwa alla Sorrentina), które jest pięknym nadmorskim miasteczkiem w pobliżu wybrzeża Amalfi i Neapolu.

Tradycyjnie danie przygotywane jest ze świeżych własnoręcznie zrobiocnych gnocchi. I choć zajmuje to dużo więcej czasu i wysiłku, jest to dość proste i sprawia, że ​​to danie nie z tej ziemi jest pyszne. Włoskie gnocchi możecie zastąpić swojskimi kopytkami. 

Jednak w środku tygodnia po powrocie z pracy przyrządzam Gnocchi alla Sorrentina z kupionymi w sklepie gnocchi lub kopytkami. I czuję się absolutnie rozgrzeszona. Trzy etaty to dużo jak na jedną kobietę, więc ułatwiam sobie życie nie rezygnując z przyjemności jedzenia. 

Jak zawsze, aby uzyskać najlepsze rezultaty, wybierz wysokiej jakości składniki, Buon Appetitio!

SKŁADNIKI

  • 500 g gotowych gnocchi świeżych lub suszonych lub kopytek, surowych lub ugotowanych
  • 800 g pasaty pomidorowej lub innego dobrej jakości przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 duża garść świeżej bazylii
  • 250 g świeżej mozzarelli (2 kulki)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 220°C.
  • Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni, dodaj czosnek i smaż przez 1-2 minuty, aż będzie pachnąca, ale nie zarumieniona.
  • Następnie dodaj przecier pomidorowy z dużą szczyptą soli i pieprzu i gotuj sos przez 3-5 minut.
  • Po ugotowaniu do sosu dodać połowę mozzarelli (z grubsza posiekaną) i bazylię, a następnie wymieszać do połączenia.
  • W międzyczasie zagotuj w dużym garnku osoloną wodę i ugotuj gnocchi, aż wypłyną na powierzchnię. Jeśli używasz ugotowanych gnocchi lub kopytek to oczywiście pomiń ten punkt przygotowań.
  • Ugotowane gnocchi dodaj do sosu pomidorowego, wymieszaj, aby dokładnie pokryły się sosem. Przełóż gnocchi do naczynia do pieczenia żaroodpornego.
  • Przykryj gnocchi plastrami pozostałej mozzarelli i piecz przez 20 minut, aż ser mozzarella się rozpuści, zabulgocze i się zarumieni.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej