Gotowe gnocchi w sosie pomidorowym z piekarnika - comfort food wszech czasów
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Gnocchi alla Sorrentina to jedno z moich ulubionych dań typu jedzonko na pocieszenie. Miękkie gnocchi, które są lekkie jak chmurki, zapiekane w niesamowitym sosie pomidorowym z bulgoczącym kremowym serem mozzarella i świeżą bazylią są trudne do przebicia! Pychota!
To danie pochodzi z Sorrento we Włoszech (stąd nazwa alla Sorrentina), które jest pięknym nadmorskim miasteczkiem w pobliżu wybrzeża Amalfi i Neapolu.
Tradycyjnie danie przygotywane jest ze świeżych własnoręcznie zrobiocnych gnocchi. I choć zajmuje to dużo więcej czasu i wysiłku, jest to dość proste i sprawia, że to danie nie z tej ziemi jest pyszne. Włoskie gnocchi możecie zastąpić swojskimi kopytkami.
Jednak w środku tygodnia po powrocie z pracy przyrządzam Gnocchi alla Sorrentina z kupionymi w sklepie gnocchi lub kopytkami. I czuję się absolutnie rozgrzeszona. Trzy etaty to dużo jak na jedną kobietę, więc ułatwiam sobie życie nie rezygnując z przyjemności jedzenia.
Jak zawsze, aby uzyskać najlepsze rezultaty, wybierz wysokiej jakości składniki, Buon Appetitio!
SKŁADNIKI
- 500 g gotowych gnocchi świeżych lub suszonych lub kopytek, surowych lub ugotowanych
- 800 g pasaty pomidorowej lub innego dobrej jakości przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 duża garść świeżej bazylii
- 250 g świeżej mozzarelli (2 kulki)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 220°C.
- Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni, dodaj czosnek i smaż przez 1-2 minuty, aż będzie pachnąca, ale nie zarumieniona.
- Następnie dodaj przecier pomidorowy z dużą szczyptą soli i pieprzu i gotuj sos przez 3-5 minut.
- Po ugotowaniu do sosu dodać połowę mozzarelli (z grubsza posiekaną) i bazylię, a następnie wymieszać do połączenia.
- W międzyczasie zagotuj w dużym garnku osoloną wodę i ugotuj gnocchi, aż wypłyną na powierzchnię. Jeśli używasz ugotowanych gnocchi lub kopytek to oczywiście pomiń ten punkt przygotowań.
- Ugotowane gnocchi dodaj do sosu pomidorowego, wymieszaj, aby dokładnie pokryły się sosem. Przełóż gnocchi do naczynia do pieczenia żaroodpornego.
- Przykryj gnocchi plastrami pozostałej mozzarelli i piecz przez 20 minut, aż ser mozzarella się rozpuści, zabulgocze i się zarumieni.