Wegetariańskie gnocchi z pieczarkami i szpinakiem: ekspresowe danie z gotowych klusek

2021-03-29
Wegetariańskie gnocchi z pieczarkami i szpinakiem: ekspresowe danie z gotowych klusek
Autor: Shutterstock Czasem warto wykorzystać dobre gotowe półprodukty, np. sklepowe gnocchi
łatwy
30 min
4

Wegetariańskie gnocchi z pieczarkami i szpinakiem to pyszne danie ekspresowe. Można przygotować włoskie gnocchi samemu lub wykorzystać gotowe kluski ziemniaczane ze sklepu. Czasem przecież trzeba sobie radzić w sprytny sposób. Może nam brakować czasu, ale nigdy pysznych dań. 

Wypróbuj także przepisy z ziemniaczanymi kluseczkami:

Gnocchi Santa Lucia: przepis kuchni włoskiej

Dyniowe gnocchi z masłem szałwiowym

Gnocchi zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g gnocchi ze sklepowej półki chłodniczej
  • 150 g szpinaku z liści
  • 2 małe cebule
  • 250 g pieczarek
  • 50 g pomidorów, suszonych, zakonserwowanych w oleju
  • 1 łyżka masła
  • 250 ml białego wina
  • 200 g śmietany 30% lub 35 % tłuszczu
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka bulionu warzywnego instant

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotuj gnocchi zgodnie z instrukcją na opakowaniu, w dużym garnku z osoloną wodą. Odcedzić i dobrze odsącz wodę.
  • Szpinak wypłucz na sicie. Blanszuj krótko w osolonym wrzątku, wyjmij i dokładnie odcedź.
  • Obierz cebulki i drobno posiekaj. Grzyby oczyścić i pokrój w plasterki. Odcedź suszone pomidory i pokrój je drobno.
  • Masło rozpuść na patelni i podsmaż grzyby, następnie cebulę, a na koniec dodaj suszone pomidory.
  • Teraz pora dodać gnocchi i blanszowany szpinak. Wszystko razem dobrze wymieszaj.
  • Wlej białe wino i doprowadź do wrzenia. Dodaj śmietanę i dopraw solą, pieprzem i bulionem. 
  • Podawaj od razu!