Wegetariańskie gnocchi z pieczarkami i szpinakiem: ekspresowe danie z gotowych klusek
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Wegetariańskie gnocchi z pieczarkami i szpinakiem to pyszne danie ekspresowe. Można przygotować włoskie gnocchi samemu lub wykorzystać gotowe kluski ziemniaczane ze sklepu. Czasem przecież trzeba sobie radzić w sprytny sposób. Może nam brakować czasu, ale nigdy pysznych dań.
Wypróbuj także przepisy z ziemniaczanymi kluseczkami:
Gnocchi Santa Lucia: przepis kuchni włoskiej
Dyniowe gnocchi z masłem szałwiowym
Gnocchi zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą
Przepis opracowały i przetestowały dla Was:
Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g gnocchi ze sklepowej półki chłodniczej
- 150 g szpinaku z liści
- 2 małe cebule
- 250 g pieczarek
- 50 g pomidorów, suszonych, zakonserwowanych w oleju
- 1 łyżka masła
- 250 ml białego wina
- 200 g śmietany 30% lub 35 % tłuszczu
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka bulionu warzywnego instant
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotuj gnocchi zgodnie z instrukcją na opakowaniu, w dużym garnku z osoloną wodą. Odcedzić i dobrze odsącz wodę.
- Szpinak wypłucz na sicie. Blanszuj krótko w osolonym wrzątku, wyjmij i dokładnie odcedź.
- Obierz cebulki i drobno posiekaj. Grzyby oczyścić i pokrój w plasterki. Odcedź suszone pomidory i pokrój je drobno.
- Masło rozpuść na patelni i podsmaż grzyby, następnie cebulę, a na koniec dodaj suszone pomidory.
- Teraz pora dodać gnocchi i blanszowany szpinak. Wszystko razem dobrze wymieszaj.
- Wlej białe wino i doprowadź do wrzenia. Dodaj śmietanę i dopraw solą, pieprzem i bulionem.
- Podawaj od razu!