Wegańskie hot dogi. Tak boskie i bogate w pyszności, że mięsożercy nie poczują różnicy
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Weganie nie muszą się już martwić, że nie zjedzą dobrego fast foodu. Dzięki temu łatwemu przepisowi przyrządzą pyszne wegańskie hot dogi. W podłużnych bułkach wygodnie ułożyły się roślinne parówki oraz mnóstwo warzyw. Zobaczcie, jak zrobić pyszne wegańskie hot dogi.
Jak zrobić wegańskie hot dogi?
Przyrządzenie wegańskich hot dogów jest łatwe i nie wymaga wyjątkowych umiejętności kulinarnych. To prosty domowy fast food. Do bułek wkłada się sałatę masłową i rukolę oraz warzywa. W hot dogach znalazły się pomidorki koktajlowe, ogórek gruntowy, dymka i marynowane papryczki. W środku bułek wylądowały także roślinne parówki. Idealnym uzupełnieniem dania są sosy. Najlepiej smakują z ketchupem, musztardą i wegańskim majonezem.
Przepis na wegańskie hot dogi
- Przepis na hot dogi roślinne jest prosty. Pyszny i aromatyczny domowy fast food nikomu nie sprawi żadnych przykrych niespodzianek.
- Hot dogi z wegańskimi parówkami przyrządza się bardzo szybko. Danie jest gotowe w 15 minut.
- Lista składników to produkty, które można kupić przez cały rok. Coraz więcej sklepów oferuje artykuły wegańskie, w których składzie nie ma mięsa, ani składników pochodzenia zwierzęcego.
- Wegańskie parówki dobrze jest wcześniej podgrzać. Można to zrobić w piekarniku lub na patelni grillowej.
- Do hot dogów wykorzystuje się zwykłe pszenne bułki. Równie dobre będą z bułeczkami razowymi, graham, z ziarnami czy pieczywem pełnoziarnistym.
Czym wzbogacić wegańskie hot dogi?
Przyrządzone według tego przepisu domowe wege hot dogi składają się z bułki, roślinnej parówki i warzyw. Dobór warzyw jest dowolny i każdy może wybrać te, które lubi najbardziej. Hot dogi wzbogaci prażona cebulka, a dymkę zastąpi cebula czerwona. Zamiast ogórka gruntowego można dodać korniszony. Hot dogi będą też dobrze smakować z wegańskim odpowiednikiem żółtego sera czy drobno posiekaną papryczką chili. Oprócz klasycznych sosów sprawdzi się sos bbq czy czosnkowy.
Kiedy podawać wegańskie hot dogi?
Hot dogi w wersji wege, czyli bez dodatku składników pochodzenia zwierzęcego i mięsa, to pomysł na pyszny i zdrowy domowy fast food. Świetnie smakują na obiad nawet w ciągu zwykłego tygodnia, ponieważ robi się je szybko i łatwo. Przepis sprawdzi się też na imprezie z grillem w roli głównej. Dzięki temu, że prawie wszystkie składniki można kupić przez cały rok, wegańskie hot dogi będą smakować zawsze.
SKŁADNIKI
- 4 podłużne bułki
- 4 wegańskie kiełbaski
- 1 ogórek gruntowy
- 1 dymka
- 4 pomidorki koktajlowe
- 4 marynowane kolorowe papryczki
- 4 liście sałaty masłowej
- garść rukoli
dodatkowo:- ketchup
- musztarda
- wegański majonez
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bułki przekroić wzdłuż, nie przekrawając ich do końca.
- Kiełbaski podgrzać na patelni grillowej lub w piekarniku.
- Do każdej bułki włożyć liście sałaty, rukolę, pokrojoną w piórka dymkę i kiełbaski. Dodać plasterki ogórka i pomidorków koktajlowych oraz posiekane papryczki.
- Przed podaniem skropić ketchupem, musztardą czy wege majonezem.