Wegańskie hot dogi. Tak boskie i bogate w pyszności, że mięsożercy nie poczują różnicy

wegańskie hot dogi
Autor: Shutterstock Wegańskie hot dogi to roślinna alternatywa dla popularnego fast foodu.
łatwy
20 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Weganie nie muszą się już martwić, że nie zjedzą dobrego fast foodu. Dzięki temu łatwemu przepisowi przyrządzą pyszne wegańskie hot dogi. W podłużnych bułkach wygodnie ułożyły się roślinne parówki oraz mnóstwo warzyw. Zobaczcie, jak zrobić pyszne wegańskie hot dogi.

Jak zrobić wegańskie hot dogi?

Przyrządzenie wegańskich hot dogów jest łatwe i nie wymaga wyjątkowych umiejętności kulinarnych. To prosty domowy fast food. Do bułek wkłada się sałatę masłową i rukolę oraz warzywa. W hot dogach znalazły się pomidorki koktajlowe, ogórek gruntowy, dymka i marynowane papryczki. W środku bułek wylądowały także roślinne parówki. Idealnym uzupełnieniem dania są sosy. Najlepiej smakują z ketchupem, musztardą i wegańskim majonezem.

Przepis na wegańskie hot dogi

  • Przepis na hot dogi roślinne jest prosty. Pyszny i aromatyczny domowy fast food nikomu nie sprawi żadnych przykrych niespodzianek.
  • Hot dogi z wegańskimi parówkami przyrządza się bardzo szybko. Danie jest gotowe w 15 minut.
  • Lista składników to produkty, które można kupić przez cały rok. Coraz więcej sklepów oferuje artykuły wegańskie, w których składzie nie ma mięsa, ani składników pochodzenia zwierzęcego.
  • Wegańskie parówki dobrze jest wcześniej podgrzać. Można to zrobić w piekarniku lub na patelni grillowej.
  • Do hot dogów wykorzystuje się zwykłe pszenne bułki. Równie dobre będą z bułeczkami razowymi, graham, z ziarnami czy pieczywem pełnoziarnistym.

Czym wzbogacić wegańskie hot dogi?

Przyrządzone według tego przepisu domowe wege hot dogi składają się z bułki, roślinnej parówki i warzyw. Dobór warzyw jest dowolny i każdy może wybrać te, które lubi najbardziej. Hot dogi wzbogaci prażona cebulka, a dymkę zastąpi cebula czerwona. Zamiast ogórka gruntowego można dodać korniszony. Hot dogi będą też dobrze smakować z wegańskim odpowiednikiem żółtego sera czy drobno posiekaną papryczką chili. Oprócz klasycznych sosów sprawdzi się sos bbq czy czosnkowy.

Kiedy podawać wegańskie hot dogi?

Hot dogi w wersji wege, czyli bez dodatku składników pochodzenia zwierzęcego i mięsa, to pomysł na pyszny i zdrowy domowy fast food. Świetnie smakują na obiad nawet w ciągu zwykłego tygodnia, ponieważ robi się je szybko i łatwo. Przepis sprawdzi się też na imprezie z grillem w roli głównej. Dzięki temu, że prawie wszystkie składniki można kupić przez cały rok, wegańskie hot dogi będą smakować zawsze.

SKŁADNIKI

  • 4 podłużne bułki
  • 4 wegańskie kiełbaski
  • 1 ogórek gruntowy
  • 1 dymka
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 4 marynowane kolorowe papryczki
  • 4 liście sałaty masłowej
  • garść rukoli

  • dodatkowo:
  • ketchup
  • musztarda
  • wegański majonez

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bułki przekroić wzdłuż, nie przekrawając ich do końca.
  • Kiełbaski podgrzać na patelni grillowej lub w piekarniku.
  • Do każdej bułki włożyć liście sałaty, rukolę, pokrojoną w piórka dymkę i kiełbaski. Dodać plasterki ogórka i pomidorków koktajlowych oraz posiekane papryczki.
  • Przed podaniem skropić ketchupem, musztardą czy wege majonezem.
Dieta wegańska
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej