Domowe bułki razowe: sprawdzony przepis

2022-08-03
K.O.
Domowe bułki razowe: sprawdzony przepis
Autor: Shutterstock Domowe pieczywo jest zdrowsze od tego wytwarzanego przemysłowo
łatwy
90 min
4

Świeże i pachnące bułki razowe to idealne śniadanie na weekend! A jeszcze lepiej będą wam smakowały, jak zrobicie je samodzielnie. Jak upiec bułki razowe?

Jak sprawić, by skórka na bułkach byłą chrupiąca, ale i miękka? Wielu blogerów stosuje trik z kostkami lodu. Wsypują na dno piekarnika kostki lodu. Topiąc się, wytwarzają parę, przez co skórka staje się miększa. Stosując ten sposób, pamiętajcie, że kostki lodu powinny leżeć na dnie i nie mieć styczności z bułeczkami.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 175 ml wody
  • garść pestek słonecznika
  • 10 dag drożdży
  • 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zalej drożdże łyżką wody. Mąkę zmieszaj z solą i dodaj rozpuszczone drożdże.
  • Zagnieć ciasto, dodając wodę i oliwę. Do ciasta dorzuć pestki słonecznika. Odstaw masę na godzinę do wyrośnięcia.
  • Piekarnik nagrzej do 230 stopni. W międzyczasie przygotuj blachę (wyłóż ją papierem do pieczenia).
  • Sprawdź, czy ciasto wyrosło (po 60 minutach powinno być mocno wyrośnięte). Od gotowego ciasta odrywaj kulki i formuj z nich małe bułeczki. Możesz je posypać pestkami słonecznika, możesz również dodać rozmiękczone płatki owsiane.
  • Aby upiec bułki razowe, włóż blachę do piekarnika 15 minut. Po 15 minutach sprawdź, czy się zarumieniły. Jeśli nie, możesz dodać kilka minut.
K.O.