Domowe bułki razowe: sprawdzony przepis
2022-08-03
łatwy
90 min
4
Świeże i pachnące bułki razowe to idealne śniadanie na weekend! A jeszcze lepiej będą wam smakowały, jak zrobicie je samodzielnie. Jak upiec bułki razowe?
Jak sprawić, by skórka na bułkach byłą chrupiąca, ale i miękka? Wielu blogerów stosuje trik z kostkami lodu. Wsypują na dno piekarnika kostki lodu. Topiąc się, wytwarzają parę, przez co skórka staje się miększa. Stosując ten sposób, pamiętajcie, że kostki lodu powinny leżeć na dnie i nie mieć styczności z bułeczkami.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki pszennej razowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 175 ml wody
- garść pestek słonecznika
- 10 dag drożdży
- 1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zalej drożdże łyżką wody. Mąkę zmieszaj z solą i dodaj rozpuszczone drożdże.
- Zagnieć ciasto, dodając wodę i oliwę. Do ciasta dorzuć pestki słonecznika. Odstaw masę na godzinę do wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzej do 230 stopni. W międzyczasie przygotuj blachę (wyłóż ją papierem do pieczenia).
- Sprawdź, czy ciasto wyrosło (po 60 minutach powinno być mocno wyrośnięte). Od gotowego ciasta odrywaj kulki i formuj z nich małe bułeczki. Możesz je posypać pestkami słonecznika, możesz również dodać rozmiękczone płatki owsiane.
- Aby upiec bułki razowe, włóż blachę do piekarnika 15 minut. Po 15 minutach sprawdź, czy się zarumieniły. Jeśli nie, możesz dodać kilka minut.