Warzywne curry z dynią i soczewicą. Urzeka smakiem i łatwością przygotowania

warzywne curry z dynią
Autor: Shutterstock Warzywne curry z dynią i soczewicą to prosty przepis na rozgrzewający wege obiad.
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Warzywne curry z dynią i soczewicą to pyszny pomysł na sycący i rozgrzewający obiad. Świetnie sprawdzi się w chłodne dni. Przyrządzenie tego aromatycznego wegetariańskiego dania jest łatwe i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Posiłek można zrobić w 20 minut. Poznajcie łatwy i szybki przepis na warzywne curry z dynią i soczewicą.

Warzywne curry – składniki

Pyszne i rozgrzewające warzywne curry przyrządza się z prostych składników. Wszystkie produkty są łatwo dostępne przez cały rok. Chociaż w curry jednym z głównych składników jest dynia, poza sezonem można wykorzystać mrożonkę. Jakie produkty znalazły się na liście składników?

  • warzywa – dynia, cebula, papryka, cukinia, czerwona soczewica
  • bulion warzywny
  • mleczko kokosowe
  • przyprawy – sól, pieprz, płatki chili, imbir, kurkuma, curry, czosnek
  • olej

Jak zrobić warzywne curry?

Przepis na warzywne curry z dodatkiem kawałków dyni i czerwonej soczewicy nie jest skomplikowany. Robiąc to wegetariańskie danie, na pewno wszystko się uda, a obiad będzie smakował wyśmienicie. Najpierw należy podsmażyć na oleju przyprawy, a następnie dodać cebulę i soczewicę. Po kilku chwilach wlewa się bulion i mleczko kokosowe. Dodaje się dynię i pozostałe warzywa. Danie trzeba jeszcze doprawić i chwilę gotować.

Jak podawać warzywne curry?

Pyszne i aromatyczne warzywne curry z dynią i soczewicą to pomysł na szybki wegetariański obiad. Przepis jest prosty, a składniki nie są drogie. Właśnie teraz sezon na dynię jest w pełni, dlatego warto z niego skorzystać i ugotować to pyszne warzywne curry bez mięsa.

Curry z dynią, soczewicą i kolorowymi warzywami pysznie smakuje samo. Posiłek będzie jeszcze bardziej sycący, jeżeli poda się do niego różne dodatki. Warzywne curry świetnie łączy się z ryżem i różnymi chrupiącymi surówkami. Dodatkiem mogą być też chlebki pita lub naan. Miseczki z curry można posypać posiekaną natką pietruszki lub świeżą kolendrą.

SKŁADNIKI

  • 250 g dyni
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 papryka
  • 1/2 średniej cukinii
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • szczypta płatków chili
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku rozgrzać olej i wsypać przyprawę curry, kurkumę, imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Kiedy przyprawy staną się aromatyczne, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i soczewicę. Smażyć, aż cebula się zeszkli.
  • Dodać obraną i pokrojone w kostkę dynię, paprykę i cukinię. Wymieszać i smażyć kilka chwil.
  • Wlać bulion warzywny i mleczko kokosowe. Gotować 5 minut.
  • Dodać koncentrat pomidorowy i doprawić solą, pieprzem oraz płatkami chili. Wymieszać i gotować na małym ogniu 10 minut.
  • Podawać na gorąco z ryżem oraz surówką z kapusty.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Anna Szulc-Górska
więcej