Warzywne curry z dynią i soczewicą. Urzeka smakiem i łatwością przygotowania
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Warzywne curry z dynią i soczewicą to pyszny pomysł na sycący i rozgrzewający obiad. Świetnie sprawdzi się w chłodne dni. Przyrządzenie tego aromatycznego wegetariańskiego dania jest łatwe i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Posiłek można zrobić w 20 minut. Poznajcie łatwy i szybki przepis na warzywne curry z dynią i soczewicą.
Warzywne curry – składniki
Pyszne i rozgrzewające warzywne curry przyrządza się z prostych składników. Wszystkie produkty są łatwo dostępne przez cały rok. Chociaż w curry jednym z głównych składników jest dynia, poza sezonem można wykorzystać mrożonkę. Jakie produkty znalazły się na liście składników?
- warzywa – dynia, cebula, papryka, cukinia, czerwona soczewica
- bulion warzywny
- mleczko kokosowe
- przyprawy – sól, pieprz, płatki chili, imbir, kurkuma, curry, czosnek
- olej
Jak zrobić warzywne curry?
Przepis na warzywne curry z dodatkiem kawałków dyni i czerwonej soczewicy nie jest skomplikowany. Robiąc to wegetariańskie danie, na pewno wszystko się uda, a obiad będzie smakował wyśmienicie. Najpierw należy podsmażyć na oleju przyprawy, a następnie dodać cebulę i soczewicę. Po kilku chwilach wlewa się bulion i mleczko kokosowe. Dodaje się dynię i pozostałe warzywa. Danie trzeba jeszcze doprawić i chwilę gotować.
Jak podawać warzywne curry?
Pyszne i aromatyczne warzywne curry z dynią i soczewicą to pomysł na szybki wegetariański obiad. Przepis jest prosty, a składniki nie są drogie. Właśnie teraz sezon na dynię jest w pełni, dlatego warto z niego skorzystać i ugotować to pyszne warzywne curry bez mięsa.
Curry z dynią, soczewicą i kolorowymi warzywami pysznie smakuje samo. Posiłek będzie jeszcze bardziej sycący, jeżeli poda się do niego różne dodatki. Warzywne curry świetnie łączy się z ryżem i różnymi chrupiącymi surówkami. Dodatkiem mogą być też chlebki pita lub naan. Miseczki z curry można posypać posiekaną natką pietruszki lub świeżą kolendrą.
SKŁADNIKI
- 250 g dyni
- 250 ml bulionu warzywnego
- 200 ml mleczka kokosowego
- 1/4 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 papryka
- 1/2 średniej cukinii
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- szczypta płatków chili
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku rozgrzać olej i wsypać przyprawę curry, kurkumę, imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Kiedy przyprawy staną się aromatyczne, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i soczewicę. Smażyć, aż cebula się zeszkli.
- Dodać obraną i pokrojone w kostkę dynię, paprykę i cukinię. Wymieszać i smażyć kilka chwil.
- Wlać bulion warzywny i mleczko kokosowe. Gotować 5 minut.
- Dodać koncentrat pomidorowy i doprawić solą, pieprzem oraz płatkami chili. Wymieszać i gotować na małym ogniu 10 minut.
- Podawać na gorąco z ryżem oraz surówką z kapusty.