Tofu z grilla nie tylko dla wegetarian. Pełnia smaku niewielką pracą

Dieta wegetariańska
To grillowane tofu zasmakuje nawet zagorzałym mięsożercom. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, a smakuje doprawdy obłędnie. Wystarczy kilka składników, by przygotować to pyszne danie z grilla, które świetnie sprawdzi się na obiad, kolację czy przekąskę. Nie ma na co czekać.
Delikatne i proste w przygotowaniu. Grillowane tofu zachwyci
Pyszne, chrupiące i pełne smaku, grillowane tofu z zielonym pesto to idealne danie z grilla, które zasmakuje nie tylko wegetarianom. Jego przygotowanie jest bardzo proste, a smakuje niesamowicie. Dzięki dużej ilości przypraw nasze tofu nabiera głębi i aromatu, a ziołowe pesto tylko podbija jego smak.
Co więcej, jeśli wybierzemy bardzo twarde tofu będziemy musieli odciskać je z wody tylko koło 15 minut. To dlatego, że ten typ tofu jest już wcześniej w większości odciśnięte z wody. Przyprawy natomiast nie tylko dodadzą mu smaku, ale również wyciągną pozostałą wodę.
Pyszne wegetariańskie danie z grilla. Wystarczy kilka chwil, by je przygotować
To świetny sposób na smaczne, wegetariańskie danie, które smakuje dosłownie obłędnie. Wystarczy kilka składników, by przygotować to proste i smaczne tofu, które można podawać jako obiad, kolację czy ciekawą przystawkę.
Grill nie musi oznaczać samego mięsa. Można również przygotować pyszne, bezmięsne danie, które zaskoczy nas swoim aromatem i głębią smaku. Wystarczy dosłownie kilka chwil, by przygotować coś, co zaskoczy każdego, kto go spróbuje.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie twardego tofu
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki papryki wędzonej
- pół łyżeczki kolendry
- szczypta pieprzu
- 40 g świeżej bazylii
- natka pietruszki
- 90 g świeżego szpinaku
- 40 g orzechów
- 90 g startego parmezanu
- 90 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Blachę do pieczenia wykładamy kilkoma warstwami ręczników papierowych.
- Kroimy na plastry tofu i układamy je na ręcznikach.
- Przykrywamy ręcznikami i dociskamy czymś ciężkim.
- Rozgrzewamy grill.
- W misce mieszamy czosnek, sól, paprykę, kolendrę i pieprz.
- Bazylię, pietruszkę, szpinak, orzechy, parmezan, cytrynę i oliwę dokładnie blendujemy.
- Tofu posypujemy przyprawami i grillujemy.
- Nakładamy na talerz i polewamy pesto.