Tofu z grilla nie tylko dla wegetarian. Pełnia smaku niewielką pracą

Tofu z grilla nie tylko dla wegetarian. Pełnia smaku, niewielką pracą
Autor: Shutterstock.com Tofu z grilla nie tylko dla wegetarian. Pełnia smaku, niewielką pracą
łatwy
10 min
4

Dieta wegetariańska

To grillowane tofu zasmakuje nawet zagorzałym mięsożercom. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, a smakuje doprawdy obłędnie. Wystarczy kilka składników, by przygotować to pyszne danie z grilla, które świetnie sprawdzi się na obiad, kolację czy przekąskę. Nie ma na co czekać.

Delikatne i proste w przygotowaniu. Grillowane tofu zachwyci

Pyszne, chrupiące i pełne smaku, grillowane tofu z zielonym pesto to idealne danie z grilla, które zasmakuje nie tylko wegetarianom. Jego przygotowanie jest bardzo proste, a smakuje niesamowicie. Dzięki dużej ilości przypraw nasze tofu nabiera głębi i aromatu, a ziołowe pesto tylko podbija jego smak.

Co więcej, jeśli wybierzemy bardzo twarde tofu będziemy musieli odciskać je z wody tylko koło 15 minut. To dlatego, że ten typ tofu jest już wcześniej w większości odciśnięte z wody. Przyprawy natomiast nie tylko dodadzą mu smaku, ale również wyciągną pozostałą wodę.

Pyszne wegetariańskie danie z grilla. Wystarczy kilka chwil, by je przygotować

To świetny sposób na smaczne, wegetariańskie danie, które smakuje dosłownie obłędnie. Wystarczy kilka składników, by przygotować to proste i smaczne tofu, które można podawać jako obiad, kolację czy ciekawą przystawkę.

Grill nie musi oznaczać samego mięsa. Można również przygotować pyszne, bezmięsne danie, które zaskoczy nas swoim aromatem i głębią smaku. Wystarczy dosłownie kilka chwil, by przygotować coś, co zaskoczy każdego, kto go spróbuje.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie twardego tofu
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki papryki wędzonej
  • pół łyżeczki kolendry
  • szczypta pieprzu
  • 40 g świeżej bazylii
  • natka pietruszki
  • 90 g świeżego szpinaku
  • 40 g orzechów
  • 90 g startego parmezanu
  • 90 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Blachę do pieczenia wykładamy kilkoma warstwami ręczników papierowych.
  • Kroimy na plastry tofu i układamy je na ręcznikach.
  • Przykrywamy ręcznikami i dociskamy czymś ciężkim.
  • Rozgrzewamy grill.
  • W misce mieszamy czosnek, sól, paprykę, kolendrę i pieprz.
  • Bazylię, pietruszkę, szpinak, orzechy, parmezan, cytrynę i oliwę dokładnie blendujemy.
  • Tofu posypujemy przyprawami i grillujemy.
  • Nakładamy na talerz i polewamy pesto.
Dla kogo wegetarianizm?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej