Tofu z grilla
2021-03-29
łatwy
120 min
4
Grillowane tofu wyśmienicie nadaje się na kanapki, do sałatek, makaronu lub ryżu. Ma lekko wędzony posmak.
Więcej przepisów znajdziesz w książce "Zapraszamy na grill"
SKŁADNIKI
- 2 kostki tofu (po 250 g każda)
- Marynata:
- 125 ml keczupu łagodnego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki cukru
- łyżka miodu
- łyżka musztardy
- łyżeczka pasty sambal oelek
- szczypta pieprzu czarnego mielonego
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W blenderze lub malakserze zmiksować składniki marynaty.
- Gotową marynatą natrzeć grube plastry tofu i pozostawić pod przykryciem w lodówce przez kilka godzin.
- Tofu grillować na natłuszczonych kratkach grillowych lub drobniejszej siatce.
- Po kilku minutach obrócić na drugą stronę i grillować dalej.