Tofu z grilla

2021-03-29
Tofu z grilla
Autor: Shutterstock Grillowane tofu wyśmienicie nadaje się na kanapki, do sałatek, makaronu lub ryżu.
łatwy
120 min
4

Grillowane tofu wyśmienicie nadaje się na kanapki, do sałatek, makaronu lub ryżu. Ma lekko wędzony posmak.

Więcej przepisów znajdziesz w książce "Zapraszamy na grill"

SKŁADNIKI

  • 2 kostki tofu (po 250 g każda)
  • Marynata:
  • 125 ml keczupu łagodnego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka miodu
  • łyżka musztardy
  • łyżeczka pasty sambal oelek
  • szczypta pieprzu czarnego mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W blenderze lub malakserze zmiksować składniki marynaty.
  • Gotową marynatą natrzeć grube plastry tofu i pozostawić pod przykryciem w lodówce przez kilka godzin.
  • Tofu grillować na natłuszczonych kratkach grillowych lub drobniejszej siatce.
  • Po kilku minutach obrócić na drugą stronę i grillować dalej.