To proste danie z kapusty i makaronu podbija internet! Przepis babci w nowoczesnej wersji

Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Nie wiesz, co zrobić z kapusty? Aromatyczny makaron z karmelizowaną kapustą i cebulą sprawdzi się perfekcyjnie. To danie jest proste w przygotowaniu a smakuje obłędnie. Ciekawy posiłek w stylu comfort food - lekko słodki i przyjemnie maślany. Przygotuj go samodzielnie!
Makaron z kapustą i cebulą: prosty przepis na comfort food, który zawsze się udaje
Kapustę można wykorzystać nie tylko do zup, gołąbków czy dodatków. Jest ona również świetnym dodatkiem do makaronu. I nie mówimy tu wyłącznie o łazankach. Nasz makaron z karmelizowaną kapustą i cebulą to wspaniały sposób na aromatyczny posiłek, który zasmakuje całej rodzinie.
Jeśli chcemy, by nasze danie było bardziej treściwe bez problemu możemy dodać do niego również boczek lub kiełbasę. Jeśli jednak zależy nam, by nasze danie było wegańskie wystarczy zamienić masło np. na oliwę z oliwek a parmezan na płatki drożdżowe. Trzeba się wówczas upewnić również, że nasz makaron jest wegański.
Ten przepis to czyste złoto - makaron z kapustą, który zaskakuje smakiem
Makaron z kapustą i cebulą to wspaniały sposób na ciekawy obiad dla całej rodziny. Jest prosty w przygotowaniu i wychodzi niezwykle budżetowy. Nie ma potrzeby wydawania kroci, by przygotować ciekawy posiłek.
Jeśli więc zależy nam na ciekawym i sycącym obiedzie, który pozwoli nam się nieco oderwać od codzienności - ten sprawdzi się perfekcyjnie. Kilka prostych składników, mnóstwo smaku - to wszystko składa się na ten ciekawy posiłek.
SKŁADNIKI
- 250 g makaronu
- 0,5 małej główki białej kapusty
- 2 średnie cebule
- 3 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki kminku
- kilka kropli soku z cytryny
- starty parmezan
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę bardzo drobno siekamy a cebulę kroimy w cienkie pióra.
- Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła.
- Dodajemy cebulę i sól.
- Podsmażamy, aż stanie się złocista.
- Na koniec dodajemy pół łyżeczki cukru, by się skarmelizowała,
- Dodajemy resztę masła, cukru i kapustę.
- Smażymy około 15 minut.
- Doprawiamy solą, pieprzem, kminkiem i cytrynom.
- W tym czasie gotujemy makaron.
- Odcedzamy zostawiając około 0,5 szklanki wody po gotowaniu.
- Makron dodajemy do kapusty.
- Dodajemy wodę z gotowania, by składniki się połączyły.
- Podajemy posypane pieprzem i parmezanem.