To danie łączy wege lasagne i musakę. Naje się nim cała rodzina

Dieta wegetariańska
Wegetariański sposób na sycący obiad. Przepyszna i pełna smaku zapiekanka z bakłażana i soczewicy sprawdzi się na każdą porę dnia. Wystarczy kilka składników, by przygotować wspaniały posiłek dla całej rodziny. Z tą zapiekanką nawet nie odczujemy braku mięsa!
Wegetariański obiad, którym się najesz. Wystarczy kilka chwil
Śródziemnomorska lekkość z domowym i sycącym charakterem. Ta zapiekanka z bakłażana i soczewicy to idealne połączenie wegetariańskiej lasagne z musaką. Połączenie ciekawych smaków, kremowość i sycący charakter - tej zapiekanki po prostu nie da się nie lubić.
Nasza zapiekanka jest wegetariańska, jednak bardzo łatwo przerobić ją na wegańską - wystarczy zamienić masło, mleko i ser na wegańskie odpowiedniki. Jeśli jednak chcemy możemy również dorzucić do niej np. gotowanego kurczaka czy mięso mielone.
Smaczna i dobra dla ciała. Zanurz się w tej zapiekance
Nasza zapiekanka jest pełna roślinnego białka dzięki obecności soczewicy a przy okazji znajdziemy w niej błonnik, witaminy z grupy B, żelazo oraz magnez. Co to oznacza? Nasze danie jest nie tylko pyszne, ale również dobre dla naszego organizmu. Bez problemu się nią najemy, ale nie będziemy czuli się ociężali.
Efektownie wyglądające danie, które smakuje obłędnie - to podsumowuje naszą wspaniałą zapiekankę. Świetnie sprawdzi się nie tylko dla osób na diecie wegetariańskiej. To naprawdę prosty sposób na aromatyczny posiłek.
SKŁADNIKI
- Warstwa warzywna:
- 2 średnie bakłażany
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 puszka pomidorków krojonych
- 200 g ugotowanej soczewicy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
- Sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 400 ml mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- Dodatkowo:
- ok. 100 g sera żółtego
- oliwa do posmarowania formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakłażana kroimy w plastry.
- Posypujemy solą z obu stron i dostawiamy na 15 minut.
- Kiedy puszczą sok, płuczemy i osuszamy.
- Plastry bakłażana obsmażamy na patelni.
- Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek.
- Dodajemy startą marchewkę, przyprawy, pomidory i soczewice.
- Gotujemy około 10 minut.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy masło.
- Mieszamy, aż powstanie zasmażka.
- Stopniowo dodajemy mleko, cały czas mieszając.
- Doprawiamy.
- Formę smarujemy oliwą z oliwek.
- Układamy warstwowo: bakłażan, soczewicę, beszamel, ser.
- Pieczemy w 190 stopniach około 25 minut.