Ten przepis mam od znajomego z Indii. Soczewica, która rozpływa się w ustach

Dieta wegetariańska
Kuchnia indyjska cieszy się ogromną popularnością. Jest sycąca i pełna smaku, wiec coraz więcej osób chętnie próbuje jej dań. Największą popularnością ciszą się bez wątpienia dania takie jak butter chicken czy kurczak tikka masala. Dziś mamy jednak nieco inną propozycję.
Kremowy i niezwykle aromatyczny. Ten przepis zachwyci każdego
Dal Makhani to bez wątpienia jedno z najbardziej kultowych dań kuchni indyjskiej. Jest stosunkowo proste w przygotowaniu, jednak trzeba wykazać się cierpliwością, ponieważ przygotowanie tej potrawy jest dość czasochłonne.
Nazwa tego dania wzięła się od jego dwóch głównych składników. Słowo "dal" oznacza soczewicę, a "makhani" oznacza maślany. Danie to ma niezwykle bogaty smak i kremową konsystencję. Jest to świetny wybór na obiad bez mięsa, po którym będziemy nie tylko syci, ale również zadowoleni.
Czas gotowania jest niezwykle ważny. Nie można go ignorować
Choć czas gotowania może przerażać niektórych, to jednak jest to niezbędne do przygotowania idealnej potrawy. Dzięki temu bowiem smaki mają czas się połączyć i stworzyć niesamowitą głębię, która pozostanie z nami na naprawdę długi czas. Im dłuższy czas gotowanie, tym bardziej kremowa będzie nasza soczewica. Czas można jednak skrócić, jeśli mamy do dyspozycji szybkowar.
Danie można jeść samo, choć bez wątpienia najlepiej będzie smakowało w towarzystwie tradycyjnych chlebków naan lub tandoori roti, ryży lub marynowanych warzyw. A co najlepsze, następnego dnia będzie smakowało jeszcze lepiej!
SKŁADNIKI
- Na soczewicę:
- 1 szklanka czarnej soczewicy
- 1/4 szklanki czerwonej fasoli
- 4 szklanki wody
- 0,5 łyżeczki soli
- Na masalę:
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 2,5 cm korzenia imbiru
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka czerwonej chili w proszku (lub do smaku)
- 0,5 szklanki śmietanki kremówki
- Sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Soczewicę i fasolę namaczamy przez co najmniej 6 godzin (najlepiej całą noc).
- Gotujemy w garnku do miękkości (ok. godziny). Wody nie wylewamy!
- Na patelni rozgrzewamy mało i olej.
- Dodajemy posiekaną cebulę i podsmażamy.
- Czosnek i imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach.
- Dodajemy do cebuli i podsmażamy.
- Pomidory ścieramy i dodajemy na patelnie.
- Dodajemy przyprawy.
- Całość smażymy, aż tłuszcz oddzieli się od sosu.
- Sos dodajemy do soczewicy, fasoli i wody, w której się gotowały.
- Gotujemy przez ok. 35 minut, co jakiś czas mieszając
- Dodajemy śmietankę i gotujemy 5 minut.