Te pyszne placki robię z dyni i tego produktu. Są chrupiące i smakują obłędnie
Dieta wegetariańska
Dynia znana była już w czasach starożytnych. Ceniono ją nie tylko za wyjątkowy smak, ale i właściwości prozdrowotne. Właśnie trwa sezon na dynię i warto wykorzystać ją do usmażenia chrupiących placków na jogurcie. Ich zaletą jest to, że pysznie smakują z wytrawnymi i słodkimi dodatkami. Przekonajcie się sami i zobaczcie, jak zrobić placki dyniowe na jogurcie.
Czy placki z dyni są zdrowe?
Pochodząca z Ameryki Środkowej dynia to warzywo, które wyróżnia się pysznym smakiem i sporą zawartością składników odżywczych. To dobre źródło beta-karotenu oraz minerałów, takich jak fosfor, wapń, potas, magnez i żelazo. Stanowi zastrzyk witamin z grupy B oraz A i C. Dynia pozytywnie wpływa na układ pokarmowy i wspiera pracę wątroby. Korzystnie działa na krążenie i ciśnienie krwi. Wykazuje działanie odkwaszające, moczopędne i przeciwwymiotne. Skutecznie niszczy wolne rodniki, opóźnia starzenia i pomaga utrzymać odpowiednią wilgotność skóry.
Z dyni można zrobić wiele przysmaków, ale na uwagę zasługą właśnie placki na jogurcie. To danie, które można zaliczyć do zdrowych potraw. Placki dyniowe wzbogacone naturalnym jogurtem dostarczą witamin, minerałów, białka i wielu innych składników odżywczych. Stanowią doskonałą i pełną zdrowia przekąskę lub lekkie wege danie obiadowe.
Co dodać do placków z dyni?
Dynia jest królową jesieni. To uniwersalne warzywo, które można piec, smażyć, dusić i marynować. Pasuje do potraw mięsnych, dań wege czy sałatek. Sprawdza się też jako składnik słodkich wypieków. Co roku do sieci trafia mnóstwo przepisów z dynią w roli głównej. W tym sezonie warto wykorzystać to zdrowe warzywo do przygotowania chrupiących i urzekających smakiem placków.
Lista składników, które są potrzebne, aby zrobić w domu te smaczne placki, jest krótka. Znalazły się na niej niedrogie i łatwo dostępne produkty. Teraz dorodne dynie przejęły władzę na bazarkach i królują wśród innych warzyw. Sezon potrwa jeszcze chwilę, więc warto skorzystać z tego przepisu. Do placków dyniowych niezbędne są takie produkty jak:
- dynia
- mąka pszenna
- jajka
- jogurt naturalny
- przyprawy – sól i pieprz
- olej do smażenia
Jak zrobić placki z dyni na jogurcie?
Przepis na pyszne i zdrowe placki dyniowe na naturalnym jogurcie jest prosty i szybki. Przygotowanie ciasta nie jest skomplikowane i nie zajmuje długich godzin. Postępując według tego sprawdzonego przepisu, obłędne placki dyniowo-jogurtowe udadzą się za pierwszym razem na piątkę z plusem.
Jak usmażyć domowe placki z dyni na jogurcie? Z tym prostym przepisem zawsze się udają i zachwycają smakiem.
- 1. krok – starcie na tarcie dyni
- 2. krok – połączenie dyni z pozostałymi składnikami
- 3. krok – usmażenie placków dyniowych na patelni na oleju
SKŁADNIKI
- 500 g dyni bez skórki i pestek
- 2 jajka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obraną dynię przekroić na pół. Jedną połowę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, a drugą na małych. Przełożyć do miski.
- Do startej dyni dodać jogurt naturalny i wbić jajka. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Stopniowo wsypywać mąkę pszenną i mieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
- Na patelni rozgrzać olej i za pomocą łyżki nabierać porcje ciasta, formując okrągłe placki. Smażyć z obu stron, aż zaczną się rumienić. Po usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiarem tłuszczu.
- Podawać na ciepło lub na zimno z jogurtem greckim, sosem czosnkowym, wędzonym łososiem lub powidłami czy posypane cukrem pudrem.