Tak pysznej pieczeni orzechowej jeszcze nie jadłeś. Idealna na święta i nie tylko

2025-12-09 13:33

Szukasz ciekawego pomysły na świąteczny stół? Ta brytyjska klasyka sprawdzi się perfekcyjnie. Nut roast, czyli zapiekanka z siekanych orzechów, warzyw, zboża i ziół to idealna alternatywa dla mięsnej pieczeni. Zachwyć najbliższych daniem, którego jeszcze nie próbowali.

Tak pysznej pieczeni orzechowej jeszcze nie jadłeś. Idealna na święta i nie tylko

i

Autor: Magdanatka/ Shutterstock
łatwy
15 min
8

Dieta wegetariańska

Brytyjski sposób na wigilijne danie. Smakuje obłędnie

Sprawdzony i klasyczny przepis na pieczeń orzechową to idealny pomysł na ciekawy posiłek na wigilię. To tradycyjne brytyjskie danie jest wegetariańskie, choć z powodzeniem możemy również przygotować je w wersji wegańskiej. To idealny pomysł na kolację wigilijną.

Nut roast przygotowuje się zazwyczaj z siekanych orzechów, warzyw, zbóż lub soczewicy i ziół. Jest to zapiekanka w kształcie bochenka, która ma niezwykle bogaty smak i ciekawą konsystencję. To idealne połączenie orzechów i warzyw, które wychodzi za każdym razem.

Pełna błonnika i białka. Idealna dla wegetarian

To danie jest niezwykle smaczne, a przy okazji zdrowe. Znajdziemy w nim całą masę białka roślinnego oraz błonnika. Co więcej, jest to naprawdę wszechstronny przepis, który można dopasować do swoich indywidualnych potrzeb. Zrób ją tak jak uważasz.

Zaskocz wszystkich gości wigilijnych tym prostym daniem, które smakuje obłędnie. Najlepiej podawać ją z sosem żurawinowym, pieczarkowym lub pieczeniowym. Świetnie będzie smakowała również na zimno na przykład jako dodatek do kanapek.

SKŁADNIKI

  • 200 g orzechów włoskich
  • 100 g bułki tartej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka (lub 2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 6 łyżek wody – wersja wegańska)
  • 120 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła/oliwy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę drobno siekamy.
  • Na patelni rozgrzewamy masło.
  • Szklimy cebulkę kilka minut.
  • Dodajemy posiekany czosnek.
  • Orzechy wrzucamy do blendera i miksujemy na kruszonkę.
  • W misce mieszamy orzechy, bułkę tartą, cebulę z czosnkiem i przyprawy.
  • Dodajemy jajka i bulion.
  • Mieszamy do otrzymania gęstej masy.
  • Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczmy około 50 minut w 180 stopniach.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...