Stek z kalafiora, który robi wrażenie – przepis na obłędne kotlety kalafiorowe krok po kroku

Stek z kalafiora, który robi wrażenie – przepis na obłędne kotlety kalafiorowe krok po kroku
Autor: Shutterstock Cudownie orzechowy w smaku stek z kalafiora to idealny letni obiad
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Stek bez grama mięsa, a robi furorę na talerzu! Kalafior w tej odsłonie zaskakuje smakiem i teksturą – grube plastry najpierw smażone, potem pieczone, przypominają klasyczne steki, ale w wege wydaniu. Dzięki temu prostemu trikowi warzywo zyskuje złocistą, chrupiącą skórkę i głęboki, niemal orzechowy aromat, który uzależnia. Taki stek z kalafiora świetnie sprawdzi się jako lekki obiad, ciepła przekąska albo efektowne danie dla gości – i nikt nie będzie tęsknił za mięsem!

Sposób na kalafior

Popularny sposób na przygotowanie kalafiora – ugotowanie go i podanie z podprażoną na maśle tartą bułką – w ostatnich latach zyskał mnóstwo kulinarnych konkurentów. Dziś kalafiora nie tylko gotujemy, ale też pieczemy, smażymy, grillujemy, robimy z niego pikle, omlety, burgery czy nawet... pizzowe spody i ryż. To jedno z tych warzyw, które świetnie odnajduje się w nowoczesnej kuchni – zarówno wege, jak i tradycyjnej. Tylko wyobraźnia (i ewentualnie zapas w lodówce) może nas ograniczyć.

Nie bez powodu kalafior zyskał miano warzywnego kameleona – poza uniwersalnością ma też sporo zalet zdrowotnych. Jest niskokaloryczny, lekkostrawny i bogaty w witaminę C, K, kwas foliowy oraz błonnik. Zawiera też sulforafan – związek o silnym działaniu przeciwutleniającym, który może wspierać organizm w profilaktyce nowotworowej. A jeśli jeszcze nie wiesz, jak pysznie potrafi smakować pieczony kalafior, to czas to zmienić – jego delikatny, lekko orzechowy aromat wciąga już od pierwszego kęsa.

Wypróbuj nasze sprawdzone przepisy i odkryj kalafiora na nowo – w roli steku, ciepłej przekąski, dodatku do obiadu albo głównej gwiazdy całego dania. Gwarantujemy: nie tylko wegetarianie będą zachwyceni!

Polecamy przepisy:

Pikantny kalafior pieczony w całości

Kalafior nadziewany mięsem, pieczony w całości

Najlepszy kalafior zapiekany w panierce

Kalafior zapiekany z serem

Zajrzyj też do galerii pod materiałem wideo i zobacz nasze inne przepisy na bezmięsne kotleciki

SKŁADNIKI

  • 1 kalafior
  • oliwa lub olej
  • sól
  • granulowany czosnek
  • papryka w proszku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzać do 190°C. Kalafiora pokroić na plastry grubości 2 cm, zachować 4 steki, resztę odstawić. Steki wysmarować dokładnie oliwą, oprószyć solą i położyć na rozgrzanej patelni.
  • Smażyć przez ok. 3 minuty na średnim ogniu do zrumienienia się, następnie przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie przez 3 minuty.
  • Steki oprószyć granulowanym czosnkiem i papryką w proszku.
  • Wstawić do piekarnika (jeśli można to razem z patelnią, jeśli nie - przełożyć do naczynia żaroodpornego lub położyć na blaszce do pieczenia, które uprzednio nagrzały się razem z piekarnikiem). Piec przez 15 minut, w międzyczasie 1-2 razy przewrócić.
  • Z reszty kalafiora można ugotować rewelacyjną zupę krem z białych warzyw.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej