Stek z kalafiora - jak zrobić obłędne kotlety kalafiorowe na obiad lub ciepłą przekąskę

Stek z kalafiora: najlepszy przepis na kalafiora
Autor: Shutterstock Stek z kalafiora wybornie smakuje i pięknie wygląda
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Stek z kalafiora to pyszny sposób na to jakże zdrowe warzywo. Grube plastry kalafiora należy usmażyć, a następnie dopiec, tak jak wołowe steki, żeby były aromatyczne i chrupkie. Pieczony kalafior nabiera orzechowego smaku. Można go podać jako danie główne z dodatkami lub jako przekąskę.

Sposób na kalafiora

Popularny sposób na przygotowanie kalafiora - ugotowanie go i podanie z podprażoną na maśle tartą bulką w ostatnich latach zyskał wiele alternatyw. Kalafiora pieczemy, smażymy i gotujemy, robimy z niego pikle, omlety i zamiennik ryżu. Tylko wyobraźnia nas ogranicza, bo to warzywo bardzo wdzięczne, jeśli chodzi o kuchenne eksperymenty. Wypróbuj kilka sprawdzonych przez nas przepisów na kalafiora i znajdź swojego faworyta.

Polecamy przepisy:

Pikantny kalafior pieczony w całości

Kalafior nadziewany mięsem, pieczony w całości

Najlepszy kalafior zapiekany w panierce

Kalafior zapiekany z serem

SKŁADNIKI

  • 1 kalafior
  • oliwa lub olej
  • sól
  • granulowany czosnek
  • papryka w proszku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzać do 190°C. Kalafiora pokroić na plastry grubości 2 cm, zachować 4 steki, resztę odstawić. Steki wysmarować dokładnie oliwą, oprószyć solą i położyć na rozgrzanej patelni.
  • Smażyć przez ok. 3 minuty na średnim ogniu do zrumienienia się, następnie przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie przez 3 minuty.
  • Steki oprószyć granulowanym czosnkiem i papryką w proszku.
  • Wstawić do piekarnika (jeśli można to razem z patelnią, jeśli nie - przełożyć do naczynia żaroodpornego lub położyć na blaszce do pieczenia, które uprzednio nagrzały się razem z piekarnikiem). Piec przez 15 minut, w międzyczasie 1-2 razy przewrócić.
  • Z reszty kalafiora można ugotować rewelacyjną zupę krem z białych warzyw.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej