Stek z kalafiora - jak zrobić obłędne kotlety kalafiorowe na obiad lub ciepłą przekąskę
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Stek z kalafiora to wyśmienity sposób na przygotowanie tego zdrowego warzywa. Grube plastry kalafiora trzeba najpierw usmażyć, a potem upiec, podobnie jak wołowe steki, aby uzyskać aromatyczną i chrupiącą konsystencję. Pieczony kalafior zyskuje orzechowy smak. Można go serwować jako danie główne z dodatkami lub jako przekąskę.
Sposób na kalafiora
Popularny sposób na przygotowanie kalafiora - ugotowanie go i podanie z podprażoną na maśle tartą bułką - w ostatnich latach zyskał wiele alternatyw. Kalafiora pieczemy, smażymy i gotujemy, robimy z niego pikle, omlety i zamiennik ryżu. Tylko wyobraźnia nas ogranicza, bo to warzywo bardzo wdzięczne, jeśli chodzi o kuchenne eksperymenty. Wypróbuj kilka sprawdzonych przez nas przepisów na kalafiora i znajdź swojego faworyta.
Polecamy przepisy:
Pikantny kalafior pieczony w całości
Kalafior nadziewany mięsem, pieczony w całości
Najlepszy kalafior zapiekany w panierce
Zajrzyj też do galerii pod materiałem wideo i zobacz nasze inne przepisy na bezmięsne kotleciki
SKŁADNIKI
- 1 kalafior
- oliwa lub olej
- sól
- granulowany czosnek
- papryka w proszku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzać do 190°C. Kalafiora pokroić na plastry grubości 2 cm, zachować 4 steki, resztę odstawić. Steki wysmarować dokładnie oliwą, oprószyć solą i położyć na rozgrzanej patelni.
- Smażyć przez ok. 3 minuty na średnim ogniu do zrumienienia się, następnie przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie przez 3 minuty.
- Steki oprószyć granulowanym czosnkiem i papryką w proszku.
- Wstawić do piekarnika (jeśli można to razem z patelnią, jeśli nie - przełożyć do naczynia żaroodpornego lub położyć na blaszce do pieczenia, które uprzednio nagrzały się razem z piekarnikiem). Piec przez 15 minut, w międzyczasie 1-2 razy przewrócić.
- Z reszty kalafiora można ugotować rewelacyjną zupę krem z białych warzyw.