Pikantny kalafior pieczony w całości: takiego jeszcze nie jedliście!
Pikantny kalafior pieczony w całości to proste lecz pyszne danie główne. Można też go podać jako część wspaniałej uczty. Przygotowanie jest banalnie proste i nie nadszarpnie waszego budżetu. Takiego kalafiora jeszcze nie jedliście!
Kalafior jako danie główne?
Kalafior to skarbnica błonnika pokarmowego oraz związków mineralnych: szczególnie potasu, wapnia, magnezu. Zawiera także żelazo, cynk, miedź, jod i fluor oraz witaminy z grupy B, witaminę C, A i K. Ponadto odmiany kolorowe zawierają spora ilość przeciwutleniaczy. Składniki zawarte w kalafiorze wykazują działanie przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Jest niskokaloryczny i ma niewielki indeks glikemiczny, więc mogą po niego sięgać osoby na diecie odchudzającej i cukrzycy. Kalafiora powinny jedynie unikać, tak jak i innych kapustnych, osoby z chorobami tarczycy i układu pokarmowego, szczególnie wątroby.
Polecamy świetne przepisy na kalafiora, jako danie główne:
Najlepszy kalafior zapiekany w panierce
Kalafior pieczony w całości, z bułką tartą i ziołami - oryginalny przepis na kalafiora
Ryż z kalafiora z warzywami: sałatka na ciepło
Placki z kalafiora: przepis na delikatne kotlety kalafiorowe
Stek z kalafiora: najlepszy przepis na kalafiora
Zobacz galerię z przepisami na bezmięsne kotleciki!
SKŁADNIKI
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 kalafior średnich rozmiarów
- 1 ½ szklanki jogurtu greckiego
- 1 limonka, starta skórka i wyciśnięty sok
- 2 łyżki chili mielonego
- 1 łyżka kminku mielonego
- 1 łyżka czosnku w proszku
- 1 łyżeczka curry
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
- oraz opcjonalnie
- młode marchewki, buraczki, kalarepki i cebule oraz liście kalafiora
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 200°C i posmaruj niewielką blachę do pieczenia olejem roślinnym. Odłóż na bok.
- Przytnij podstawę kalafiora, aby usunąć zielone liście i zdrewniałą łodygę. Liście zachowaj i wykorzystaj do zupy lub upiecz obok kalafiora. Zobacz przepis na pieczone liście kalafiora
- W misce połącz jogurt ze startą skórką z limonki i wyciśniętym sokiem, chili w proszku, kminkiem, czosnkiem, curry, solą i pieprzem.
- Zanurz kalafior w misce i za pomocą pędzla lub dłoni równomiernie posmaruj całą jego powierzchnię. (Nadmiar marynaty można wykorzystać do posmarowania warzyw, które chcemy upiec razem z kalafiorem lub przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku do trzech dni i stosować do marynowania mięsa, ryb lub innych warzyw).
- Umieść kalafior na przygotowanej blasze do pieczenia i piecz przez 30 do 40 minut, aż powierzchnia będzie zrumieniona.
- Wyjmij kalafior z piekarnika i odstaw go na 10 minut, aby przestygł, następnie pokrój go w kliny i podaj z zieloną sałatą.