Sos z podgrzybków. Prosty i szybki przepis na obłędny sos z grzybów leśnych
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Jak zrobić sos z podgrzybków? Dzięki temu łatwemu i sprawdzonemu przepisowi można ugotować sos ze świeżych grzybów, który zachwyci pod każdym względem. Aromatyczny sos z podgrzybków jest tak dobry, że wielu wyjada go prosto z patelni. Poznajcie przepis na sos z podgrzybków.
Sos grzybowy z podgrzybków – składniki
Lista składników, które są potrzebne do przyrządzenia obłędnego sosu z grzybów leśnych, jest dość krótka. Wszystkie składniki są do kupienia w mniejszych i większych sklepach spożywczych. Oprócz podgrzybków do perfekcyjnego sosu grzybowego należy przygotować:
- cebulę
- czosnek
- masło
- śmietankę
- natkę pietruszki
- ocet jabłkowy
- sól i pieprz
Jak zrobić sos grzybowy z podgrzybków?
Przepis na ten pyszny sos z grzybów leśnych jest prosty, a przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Pierwszym krokiem jest oczyszczenie podgrzybków i pokrojenie ich na mniejsze kawałki. Następnie na maśle podsmaża się cebulę z czosnkiem, dodaje grzyby i całość smaży około 20 minut. Pamiętajcie, aby w trakcie smażenia kilka razy zamieszać grzyby. Na koniec wlewa się śmietankę i dodaje posiekaną natkę pietruszki. Danie doprawia się solą i pieprzem oraz octem jabłkowym, który dodaje nieco ostrości i charakteru. Sos z podgrzybków trzeba jeszcze chwilę podgrzewać i już można go serwować.
Przepis na sos z podgrzybków
- To łatwy i sprawdzony przepis na pyszny i aromatyczny sos z grzybów leśnych. Przygotowanie nikomu nie powinno sprawić problemów.
- To szybki przepis na sos z podgrzybków. Czas przygotowania sosu wynosi około pół godziny.
- Na liście składników znajdują się proste produkty, które są łatwo dostępne w sklepach.
Z czym podawać sos z podgrzybków?
Pyszny i aromatyczny sos z podgrzybków to uniwersalny dodatek do wielu różnych dań. Pysznie smakuje z plackami ziemniaczanymi, kopytkami i kluskami śląskimi. Doskonale łączy się z daniami mięsnymi z wieprzowiny i drobiu. Świetnie smakuje z różnego rodzaju makaronami. Sos z podgrzybków jest tak dobry, że niektórzy nie mogą się powstrzymać i zjadają go prosto z patelni.
SKŁADNIKI
- 500 g podgrzybków
- 200 ml słodkiej śmietanki 30%
- 60 g masła
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby oczyścić. Mniejsze pokroić na połówki, większe na ćwiartki.
- Na patelni roztopić masło i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smażyć na średnim ogniu 5 minut, cały czas mieszając.
- Dodać grzyby i smażyć około 20 minut. Od czasu do czasu zamieszać.
- Wlać śmietankę i wsypać natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem oraz octem jabłkowym. Wymieszać i smażyć około 3 minut.
- Podawać od razu z daniami mięsnymi, makaronem lub pieczywem.