Sos z podgrzybków. Prosty i szybki przepis na obłędny sos z grzybów leśnych

sos z podgrzybków
Autor: Shutterstock Jak zrobić pyszny i aromatyczny sos grzybowy? Wybierzcie przepis na sos z podgrzybków.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Jak zrobić sos z podgrzybków? Dzięki temu łatwemu i sprawdzonemu przepisowi można ugotować sos ze świeżych grzybów, który zachwyci pod każdym względem. Aromatyczny sos z podgrzybków jest tak dobry, że wielu wyjada go prosto z patelni. Poznajcie przepis na sos z podgrzybków.

Sos grzybowy z podgrzybków – składniki

Lista składników, które są potrzebne do przyrządzenia obłędnego sosu z grzybów leśnych, jest dość krótka. Wszystkie składniki są do kupienia w mniejszych i większych sklepach spożywczych. Oprócz podgrzybków do perfekcyjnego sosu grzybowego należy przygotować:

Jak zrobić sos grzybowy z podgrzybków?

Przepis na ten pyszny sos z grzybów leśnych jest prosty, a przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Pierwszym krokiem jest oczyszczenie podgrzybków i pokrojenie ich na mniejsze kawałki. Następnie na maśle podsmaża się cebulę z czosnkiem, dodaje grzyby i całość smaży około 20 minut. Pamiętajcie, aby w trakcie smażenia kilka razy zamieszać grzyby. Na koniec wlewa się śmietankę i dodaje posiekaną natkę pietruszki. Danie doprawia się solą i pieprzem oraz octem jabłkowym, który dodaje nieco ostrości i charakteru. Sos z podgrzybków trzeba jeszcze chwilę podgrzewać i już można go serwować.

Przepis na sos z podgrzybków

  • To łatwy i sprawdzony przepis na pyszny i aromatyczny sos z grzybów leśnych. Przygotowanie nikomu nie powinno sprawić problemów.
  • To szybki przepis na sos z podgrzybków. Czas przygotowania sosu wynosi około pół godziny.
  • Na liście składników znajdują się proste produkty, które są łatwo dostępne w sklepach.

Z czym podawać sos z podgrzybków?

Pyszny i aromatyczny sos z podgrzybków to uniwersalny dodatek do wielu różnych dań. Pysznie smakuje z plackami ziemniaczanymi, kopytkami i kluskami śląskimi. Doskonale łączy się z daniami mięsnymi z wieprzowiny i drobiu. Świetnie smakuje z różnego rodzaju makaronami. Sos z podgrzybków jest tak dobry, że niektórzy nie mogą się powstrzymać i zjadają go prosto z patelni.

SKŁADNIKI

  • 500 g podgrzybków
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 60 g masła
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby oczyścić. Mniejsze pokroić na połówki, większe na ćwiartki.
  • Na patelni roztopić masło i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smażyć na średnim ogniu 5 minut, cały czas mieszając.
  • Dodać grzyby i smażyć około 20 minut. Od czasu do czasu zamieszać.
  • Wlać śmietankę i wsypać natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem oraz octem jabłkowym. Wymieszać i smażyć około 3 minut.
  • Podawać od razu z daniami mięsnymi, makaronem lub pieczywem.
Czy warto jeść grzyby?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej