Smażony ryż, w którym nie ma ryżu? Ten zamiennik sprawdzi się doskonale

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
To danie ma niską zawartość węglowodanów, jednak jest tak sycące, że może bez problemu być daniem głównym podczas obiadu. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i całość nie zajmie nam więcej niż 30 minut. Smażony kalafior w stylu chińskim to idealny pomysł na obiad.
Pomysł na ciekawy obiad dla całej rodziny. Chińskie smaki zaskakują
To przepyszne danie jest nie tylko proste do wykonania, ale również aromatyczne i niezwykle sycące. Choć może wyglądać jak ryż, tak naprawdę jest to starty kalafior, który może smakować podobnie - a przynajmniej tak jak ryż wchłania cały smak dodanych przypraw.
Jest to bardzo szybki i łatwy przepis, który zachwyca swoim bogactwem smaków i aromatami - podobnie jak tradycyjny smażony ryż po chińsku. Może być on zarówno świetnym daniem głównym, jak i ciekawym dodatkiem, który zachwyci wszystkich domowników. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że danie to jest bardzo sycące.
Sam w sobie kalafior ma jednak łagodny smak, przez co konieczne jest dodanie wyrazistych przypraw, by nadać mu aromat i odpowiedni smak. Zetrzeć można go zarówno w malakserze, jak i na zwykłej tarce o dużych oczkach.
Jak przygotować to danie? To dziecinnie proste
Przygotowanie dania jest niezwykle proste, wystarczy usmażyć jajka. Następnie odkładamy je na bok i smażymy szczypiorek, czosnek i imbir. Kiedy zmiękną dodajemy szczypiorek, czosnek i imbir i smaż, często mieszając, aż zmiękną. Następnie dodajemy marchewkę oraz groszek. Później w kolejności są ocet ryżowy, olej sezamowy, ciemnozielony szczypiorek, orzechy i jajecznica.
SKŁADNIKI
- Olej roślinny
- 2 duże jajka
- sól
- 1 szklanka szczypiorku
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka drobno posiekanego świeżego imbiru
- Jedna główka kalafiora
- 4-5 łyżek sosu sojowego
- 1/4 łyżeczki zmielonych płatków czerwonej papryki
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka mrożonego groszku i marchewki
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżeczka prażonego sezamu
- 1/4 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafior ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Na patelni rozgrzewamy olej.
- Dodajemy jajka i sól.
- Odstawiamy i wycieramy patelnie.
- Ponownie rozgrzewamy olej.
- Dodajemy szczypiorek, czosnek i imbir i smaż, często mieszając, aż zmiękną.
- Dodajemy kalafior, sos sojowy, płatki chili, cukier i szczyptę soli.
- Smażymy cały czas mieszając.
- Dodajemy groszek i marchewkę.
- Kiedy wszystko będzie miękkie, a kalafior chrupiący dodajemy ocet ryżowy, olej sezamowy, orzechy i jajka.