Smażony ryż, w którym nie ma ryżu? Ten zamiennik sprawdzi się doskonale

Smażony ryż, w którym nie ma ryżu? Ten zamiennik sprawdzi się doskonale
Autor: Shutterstock.com Smażony ryż, w którym nie ma ryżu? Ten zamiennik sprawdzi się doskonale
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

To danie ma niską zawartość węglowodanów, jednak jest tak sycące, że może bez problemu być daniem głównym podczas obiadu. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i całość nie zajmie nam więcej niż 30 minut. Smażony kalafior w stylu chińskim to idealny pomysł na obiad.

Pomysł na ciekawy obiad dla całej rodziny. Chińskie smaki zaskakują

To przepyszne danie jest nie tylko proste do wykonania, ale również aromatyczne i niezwykle sycące. Choć może wyglądać jak ryż, tak naprawdę jest to starty kalafior, który może smakować podobnie - a przynajmniej tak jak ryż wchłania cały smak dodanych przypraw.

Jest to bardzo szybki i łatwy przepis, który zachwyca swoim bogactwem smaków i aromatami - podobnie jak tradycyjny smażony ryż po chińsku. Może być on zarówno świetnym daniem głównym, jak i ciekawym dodatkiem, który zachwyci wszystkich domowników. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że danie to jest bardzo sycące.

Sam w sobie kalafior ma jednak łagodny smak, przez co konieczne jest dodanie wyrazistych przypraw, by nadać mu aromat i odpowiedni smak. Zetrzeć można go zarówno w malakserze, jak i na zwykłej tarce o dużych oczkach. 

Jak przygotować to danie? To dziecinnie proste

Przygotowanie dania jest niezwykle proste, wystarczy usmażyć jajka. Następnie odkładamy je na bok i smażymy szczypiorek, czosnek i imbir. Kiedy zmiękną dodajemy szczypiorek, czosnek i imbir i smaż, często mieszając, aż zmiękną. Następnie dodajemy marchewkę oraz groszek. Później w kolejności są ocet ryżowy, olej sezamowy, ciemnozielony szczypiorek, orzechy i jajecznica.

SKŁADNIKI

  • Olej roślinny
  • 2 duże jajka
  • sól
  • 1 szklanka szczypiorku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka drobno posiekanego świeżego imbiru
  • Jedna główka kalafiora
  • 4-5 łyżek sosu sojowego
  • 1/4 łyżeczki zmielonych płatków czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka mrożonego groszku i marchewki
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka prażonego sezamu
  • 1/4 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafior ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Na patelni rozgrzewamy olej.
  • Dodajemy jajka i sól.
  • Odstawiamy i wycieramy patelnie.
  • Ponownie rozgrzewamy olej.
  • Dodajemy szczypiorek, czosnek i imbir i smaż, często mieszając, aż zmiękną.
  • Dodajemy kalafior, sos sojowy, płatki chili, cukier i szczyptę soli.
  • Smażymy cały czas mieszając.
  • Dodajemy groszek i marchewkę.
  • Kiedy wszystko będzie miękkie, a kalafior chrupiący dodajemy ocet ryżowy, olej sezamowy, orzechy i jajka.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej