Rewelacyjne roladki z cukinii. Podaj je z tym sosem, a kubki smakowe oszaleją

roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Autor: Shutterstock Wyśmienite roladki z cukinii podbiją każde podniebienie. Są tak dobre, że nie można im się oprzeć.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Pyszne i aromatyczne roladki z cukinii to pomysł na rodzinny wegetariański obiad. W środku cukiniowych roladek kryje się smakowite nadzienie, a uzupełnieniem dania jest wyjątkowy sos pomidorowy podkręcony włoskimi ziołami. Wbrew pozorom przygotowanie nie jest trudne. Poznajcie sprawdzony przepis na doskonałe roladki z cukinii w sosie pomidorowym i zaskoczcie bliskich oryginalnym obiadem we włoskim stylu.

Roladki z cukinii w sosie pomidorowym – składniki

Wyśmienite roladki z cukinii wypełnione smakowitym farszem i podane w towarzystwie sosu pomidorowego to danie, które zaskoczy nie tylko prostym przygotowaniem, ale i krótką listą składników. Wszystkie produkty można kupić w jednym sklepie, a ich cena nie przyprawia o zawrót głowy.

Lista składników została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich obejmuje składniki potrzebne do przyrządzenia farszu do roladek z cukinii. Druga obejmuje produkty, z których robi się aromatyczny sos pomidorowy. Co więc jest potrzebne, aby zrobić przepyszne roladki z cukinii?

  • składniki do farszu do roladek – ser ricotta, suszone pomidory w oleju, jogurt naturalny, sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • składniki do sosu pomidorowego do roladek – krojone pomidory w puszce, cebula, czosnek, oliwa z oliwek, bazylia, oregano, sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić roladki z cukinii?

Przepyszne roladki z cukinii to danie, które zachwyci oko i kubki smakowe. Przepis na to wyborne danie obiadowe nie jest skomplikowany, a czas przygotowania nie powinien przekroczyć 15 minut. Roladki zapieka się razem z sosem pomidorowym w piekarniku. W sumie przyrządzenie potrawy nie powinno zająć więcej niż 45 minut.

Jak więc upiec smakowite roladki z cukinii w aromatycznym sosie pomidorowym? Przepis został podzielony na poszczególne czynności.

  • 1. krok – przygotowanie sosu pomidorowego
  • 2. krok – pokrojenie cukinii na długie plastry
  • 3. krok – przygotowanie farszu do roladek
  • 4. krok – uformowanie roladek z cukinii
  • 5. krok – przełożenie roladek z cukinii i wlanie sosu do formy do zapiekania
  • 6. krok – upieczenie roladek z cukinii w sosie pomidorowym w piekarniku

Jak podawać roladki z cukinii w sosie pomidorowym?

Wyborne roladki z cukinii, których idealnym uzupełnieniem jest domowy sos pomidorowy, to pomysł na obiad dla całej rodziny. Chociaż jest to danie wegetariańskie i nie zawiera mięsa, jest sycące. Roladki z cukinii można przygotować nie tylko na obiad w ciągu zwykłego tygodnia. Sprawdzą się też podczas rodzinnych uroczystości. Każdy będzie pod wrażeniem roladek z cukinii i na pewno poprosi o dokładkę. Wyborne warzywne roladki z sosem pomidorowym to również propozycja na kolację i przekąskę na ciepło na imprezę.

SKŁADNIKI

  • 2 cukinie
  • 250 g sera ricotta
  • 6 suszonych pomidorów w oleju
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • Sos:
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W rondelku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę.
  • Dodać krojone pomidory z puszki i doprawić solą, pieprzem, bazylią oraz oregano. Wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić około 10 minut.
  • Umyte i osuszone cukinie pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Doprawić solą i pieprzem.
  • Do miseczki przełożyć ser ricotta i wlać jogurt. Dodać pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Każdy plaster cukinii posmarować serowym farszem i zawinąć w roladkę.
  • Na dno formy do zapiekania wlać 1/2 sosu pomidorowego i ułożyć roladki z cukinii. Między roladki wlać pozostały sos.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 30 minut.
  • Podawać na ciepło z ulubioną sałatką z warzyw.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej