Placki ziemniaczane z twarogiem. Dodaj żurawinę i migdały, a poczujesz efekt wow

placki ziemniaczane z twarogiem i żurawiną
Autor: Shutterstock Placki ziemniaczane z twarogiem, migdałami i żurawiną są łatwe i pysznie smakują.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Placki ziemniaczane nie muszą być nudne. Potwierdzeniem tego jest ten przepis. Dzięki dodatkowi suszonej żurawiny i płatków migdałowych zyskają zupełnie nowe i przepyszne oblicze. Zobaczcie, jak zrobić obłędne placki ziemniaczane z twarogiem, żurawiną i migdałami.

Jak zrobić placki ziemniaczane z twarogiem?

Do ugotowany ziemniaków dodaje się ser twarogowy i mieli. Powstałą masę należy wymieszać z jajkami, cukrem, cukrem z prawdziwą wanilią oraz suszoną żurawiną i płatkami migdałowymi. Z ciasta formuje się okrągłe placuszki i smaży na maśle klarowanym na patelni. Gotowe!

Przepis na placki ziemniaczane z twarogiem

  • Jeżeli jeszcze nigdy nie robiliście placków ziemniaczanych z dodatkiem żurawiny i migdałów, koniecznie wybierzcie ten przepis. Jest łatwy, a placki udadzą się już za pierwszym razem.
  • Przyrządzenie masy ziemniaczano-twarogowej i usmażenie placków nie jest czasochłonne. Czas przygotowania wynosi około pół godziny.
  • Placki robi się z prostych składników, które są zawsze w sklepach.
  • Ziemniaki trzeba ugotować wcześniej i odstawić je do całkowitego ostygnięcia. Sprawi to, że z łatwością się zmielą.
  • Do placków można wykorzystać ziemniaki, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia. Dzięki temu prostemu zabiegowi nic się nie zmarnuje, a placki wyjdą pierwsza klasa.
  • W tym przepisie placki smaży się na maśle klarowanym, które dodaje przyjemnego smaku. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby usmażyć je na oleju. Też będzie pysznie.

Kiedy podawać placki ziemniaczane z twarogiem?

Obłędnie chrupiące placki z gotowanych ziemniaków to słodki pomysł na pyszny posiłek dla całej rodziny, który warto zapisać. Placki można podać na obiad lub kolację na ciepło. Z takiego posiłku na pewno ucieszą się dzieci. Placki świetnie smakują także następnego dnia, dlatego te które zostaną, można zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą do pracy. Po odgrzaniu w mikrofalówce będą smakować wyśmienicie. Do placków ziemniaczanych z twarogiem, żurawiną i migdałami można podać naturalny jogurt i skropić je miodem. Sprawdzą się też świeże owoce.

SKŁADNIKI

  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • 250 g tłustego twarogu
  • 1 jajko
  • 4 łyżki miodu
  • 3 łyżki do masła klarowanego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotowane ziemniaki zmielić razem z twarogiem w maszynce lub malakserze. Wbić jajko i dodać płatki migdałowe oraz żurawinę. Wsypać szczyptę soli, cukier i cukier z prawdziwą wanilią. Dokładnie wymieszać.
  • Na patelni roztopić masło klarowane. Z masy formować okrągłe placuszki i smażyć je z obu stron, aż będą złote. Usmażone placki przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać skropione miodem i z jogurtem naturalnym.
Żurawina - dlaczego warto ją jeść? Właściwości zdrowotne żurawiny
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej