Placki ziemniaczane z twarogiem. Dodaj żurawinę i migdały, a poczujesz efekt wow
Dieta wegetariańska
Placki ziemniaczane nie muszą być nudne. Potwierdzeniem tego jest ten przepis. Dzięki dodatkowi suszonej żurawiny i płatków migdałowych zyskają zupełnie nowe i przepyszne oblicze. Zobaczcie, jak zrobić obłędne placki ziemniaczane z twarogiem, żurawiną i migdałami.
Jak zrobić placki ziemniaczane z twarogiem?
Do ugotowany ziemniaków dodaje się ser twarogowy i mieli. Powstałą masę należy wymieszać z jajkami, cukrem, cukrem z prawdziwą wanilią oraz suszoną żurawiną i płatkami migdałowymi. Z ciasta formuje się okrągłe placuszki i smaży na maśle klarowanym na patelni. Gotowe!
Przepis na placki ziemniaczane z twarogiem
- Jeżeli jeszcze nigdy nie robiliście placków ziemniaczanych z dodatkiem żurawiny i migdałów, koniecznie wybierzcie ten przepis. Jest łatwy, a placki udadzą się już za pierwszym razem.
- Przyrządzenie masy ziemniaczano-twarogowej i usmażenie placków nie jest czasochłonne. Czas przygotowania wynosi około pół godziny.
- Placki robi się z prostych składników, które są zawsze w sklepach.
- Ziemniaki trzeba ugotować wcześniej i odstawić je do całkowitego ostygnięcia. Sprawi to, że z łatwością się zmielą.
- Do placków można wykorzystać ziemniaki, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia. Dzięki temu prostemu zabiegowi nic się nie zmarnuje, a placki wyjdą pierwsza klasa.
- W tym przepisie placki smaży się na maśle klarowanym, które dodaje przyjemnego smaku. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby usmażyć je na oleju. Też będzie pysznie.
Kiedy podawać placki ziemniaczane z twarogiem?
Obłędnie chrupiące placki z gotowanych ziemniaków to słodki pomysł na pyszny posiłek dla całej rodziny, który warto zapisać. Placki można podać na obiad lub kolację na ciepło. Z takiego posiłku na pewno ucieszą się dzieci. Placki świetnie smakują także następnego dnia, dlatego te które zostaną, można zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą do pracy. Po odgrzaniu w mikrofalówce będą smakować wyśmienicie. Do placków ziemniaczanych z twarogiem, żurawiną i migdałami można podać naturalny jogurt i skropić je miodem. Sprawdzą się też świeże owoce.
SKŁADNIKI
- 250 g ugotowanych ziemniaków
- 250 g tłustego twarogu
- 1 jajko
- 4 łyżki miodu
- 3 łyżki do masła klarowanego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotowane ziemniaki zmielić razem z twarogiem w maszynce lub malakserze. Wbić jajko i dodać płatki migdałowe oraz żurawinę. Wsypać szczyptę soli, cukier i cukier z prawdziwą wanilią. Dokładnie wymieszać.
- Na patelni roztopić masło klarowane. Z masy formować okrągłe placuszki i smażyć je z obu stron, aż będą złote. Usmażone placki przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać skropione miodem i z jogurtem naturalnym.