Placki ziemniaczane po kaszubsku podawane z pastą śledziową
2023-05-19
łatwy
40 min
6
Ciekawy sposób na placki ziemniaczane: po kaszubsku, z gorącym mlekiem dodawanym do ziemniaczanej masy. A do tego przepyszna pasta śledziowa jako dodatek. Warto spróbować, nie tylko w czasie wakacyjnych wojaży po Kaszubach, ale i w domu.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 3 szklanki mleka
- 3 łyżki mąki
- sól i pieprz
- olej
- 200 gram matiasów
- 1 kostka twarogu
- 1 pęczek szczypioru
- 3 łyżki majonezu
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śledzie opłukać, jeśli są bardzo słone można namoczyć na godzinę w mleku.
- Odsolone śledzie opłukać z mleka, osuszyć i drobniutko posiekać w kostkę.
- Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę, zblendować z twarogiem i majonezem.
- Na koniec dodać posiekane śledzie i wymieszać, przyprawić do smaku pieprzem i solą.
- Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce lub zblendować, przełożyć na gęste sitko, aby odciekły.
- Wodę z ziemniaków ostrożnie odlać, a osiadłą na dnie skrobię dodać do ziemniaków.
- Mleko zagotować i zalać nim ziemniaki, cały czas mieszając, następnie dodać mąkę i przyprawy.
- Placki smażyć na mocno rozgrzanym oleju. Powinny być cienkie. Podawać posmarowane pastą śledziową.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Tak przygotowane placki można podawać nie tylko z niedrogą i pyszną pastą śledziową, ale też z mięsnymi i grzybowymi gulaszami. Zobacz galerię poniżej i sprawdź przepisy na gulasze do placków ziemniaczanych