Placki ziemniaczane po kaszubsku podawane z pastą śledziową

Placki ziemniaczane po kaszubsku podawane z pastą śledziową
Autor: Shutterstock Na Kaszubach placki ziemniaczane podawane są z pyszną pastą śledziową.
łatwy
40 min
6

Ciekawy sposób na placki ziemniaczane: po kaszubsku, z gorącym mlekiem dodawanym do ziemniaczanej masy. A do tego przepyszna pasta śledziowa jako dodatek. Warto spróbować, nie tylko w czasie wakacyjnych wojaży po Kaszubach, ale i w domu.

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki
  • sól i pieprz
  • olej
  • 200 gram matiasów
  • 1 kostka twarogu
  • 1 pęczek szczypioru
  • 3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śledzie opłukać, jeśli są bardzo słone można namoczyć na godzinę w mleku.
  • Odsolone śledzie opłukać z mleka, osuszyć i drobniutko posiekać w kostkę.
  • Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę, zblendować z twarogiem i majonezem.
  • Na koniec dodać posiekane śledzie i wymieszać, przyprawić do smaku pieprzem i solą.
  • Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce lub zblendować, przełożyć na gęste sitko, aby odciekły.
  • Wodę z ziemniaków ostrożnie odlać, a osiadłą na dnie skrobię dodać do ziemniaków.
  • Mleko zagotować i zalać nim ziemniaki, cały czas mieszając, następnie dodać mąkę i przyprawy.
  • Placki smażyć na mocno rozgrzanym oleju. Powinny być cienkie. Podawać posmarowane pastą śledziową.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?

Tak przygotowane placki można podawać nie tylko z niedrogą i pyszną pastą śledziową, ale też z mięsnymi i grzybowymi gulaszami. Zobacz galerię poniżej i sprawdź przepisy na gulasze do placków ziemniaczanych

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej