Placki wiedeńskie z ziemniaków. Jeden drobny szczegół sprawi, że wyjdą chrupiące jak nigdy

łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Ziemniaczane placki wiedeńskie przyrządza się z ziemniaków startych na grube wiórki. Dzięki temu placuszki wychodzą wyjątkowo chrupiące. W Wiedniu podaje się je z solonym śledziem, wędzonym łososiem, ikrą lub po prostu ze śmietanowym sosem ziołowym lub guacamole z awokado. Polecam ten łatwy przepis, bo to świetna przekąska lub dodatek do dania głównego.

SKŁADNIKI

  • Na placki wiedeńskie z ziemniaków:
  • 4 ziemniaki 
  • oliwa
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce. Następnie opłucz starte ziemniaki pod bieżącą zimną wodą i osusz. Ma to na celu usunięcie skrobi z ziemniaków. Dobrze odciśnij ziemniaki w dłoniach. Wiórki osusz na papierowym ręczniku
  • Starte wiórki przypraw solą i pieprzem.
  • Nabiera po 2 czubate łyżki ziemniaczanych wiórków i formuj w dłoni placek o grubości około 1 cm.
  • Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Za pomocą szpatułki ułóż placek na gorącej patelni. 
  • Placki smaż na średnim ogniu przez około 5 minut z każdej strony, aż ładnie się zrumienią. Po odwróceniu na drugą stronę.  Na każdy placuszek połóż kawałeczek masła.
  • Placki zdejmij z patelni na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • Pod filmem znajdziesz super propozycje podania placuszków z sosem jogurtowym i łososiem.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Jak podawać placki po wiedeńsku?

Jeśli chcesz podać placki na obiad, to najlepszym wyborem będzie jajko sadzone. Placki wiedeńskie w kawiarniach stolicy Austrii podaje się z różnorodnymi dodatkami. Najczęściej ze śledziem solonym w oleju lub śledziem marynowanym w śmietanie. Również z łososiem lub ikrą łososiową. I koniecznie ze śmietaną lub jogurtem. Coraz modniejszym dodatkiem są pasty z warzyw strączkowych lub guacamole oraz grillowane warzywa. Wypróbuj który zestaw Ci pasuje i ciesz się smakiem wiedeńskich placków ziemniaczanych. 

Propozycja podania:

  • 150 g łososia wędzonego na zimno
  • 100 ml jogurtu
  • 1 łyżka koperku posiekanego
  • 1 łyżka szczypiorku posiekanego
  • 1 łyżka natki pietruszki posiekanej
  • cukier, sól i pieprz do smaku

Jogurt wymieszaj z ziołami przyprawowymi. Dopraw odrobiną cukru, solą i pieprzem. Placki podaj z plasterkami wędzonego łososia i sosem jogurtowym. 

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej