Pasztet Ewy Wachowicz z 4 warzyw. Bez mięsa, a pyszny i aromatyczny

pasztet Ewy Wachowicz
Autor: Shutterstock, Instagram Ewa Wachowicz offical Jak Ewa Wachowicz robi pasztet? Wystarczą 4 warzywa i przyprawy.
łatwy
90 min
12

Dieta wegetariańska

Ewa Wachowicz właśnie pokazała, jak robi wegetariański pasztet. Na liście składników znajdują tylko cztery popularne warzywa, które w połączeniu z aromatycznymi przyprawami tworzą przepyszny pasztet bez mięsa. Zobaczcie, jak zrobić obłędne wege danie według przepisu Ewy Wachowicz.

Jak zrobić pasztet Ewy Wachowicz?

Znana i lubiana autorka przepisów kulinarnych zaczyna przygotowanie pasztetu od starcia na tarce cukinii. Należy przełożyć ją na sitko, lekko posolić i odstawić, aby odciekła z nadmiaru wody. Na maśle klarowanym podsmaża się czosnek i cebulę, a następnie miesza się je ze startą marchewką, odciśniętą cukinią i posiekaną natkę pietruszki. Do warzyw trzeba dodać bułkę tartą, starty żółty ser oraz jajka i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaną masę przekłada się do keksówki, wierzch posypuje pestkami dyni i piecze w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez godzinę. Po upieczeniu pasztet należy odstawić do ostygnięcia.

Przepis na pasztet Ewy Wachowicz

  • To łatwy przepis na pyszny i lekki pasztet, w którego składzie nie ma mięsa. Są za to pyszne i zdrowe cztery warzywa.
  • Wege pasztet Ewy Wachowicz robi się szybko. Przygotowanie warzywnej masy trwa około 20 minut, a pieczenie godzinę.
  • Na liście składników znajdują się niedrogie produkty, które są w sklepach przez cały rok. Do przyrządzenia potrawy potrzebne są cztery warzywa, jajka, bułka tarta, ser żółty, masło klarowane oraz przyprawy.
  • Do pieczonego pasztetu można wykorzystać warzywa po rosole.
  • Danie wzbogacą pieczarki, dynia czy por.
  • Fani ostrych smaków mogą dodać więcej mielonego chili.
  • Wierzch pasztetu posypuje się pestkami dyni, ale sprawdzą się też nasiona słonecznika.
  • Pestki dyni lub słonecznika można dodać do warzywnej masy. W takiej wersji są przyjemnym dodatkiem, który chrupie w czasie jedzenia.

Kiedy podawać pasztet Ewy Wachowicz?

Pieczony pasztet warzywny jest przepyszny. To doskonała alternatywa dla wędlin, ponieważ świetnie smakuje z chlebem lub bułeczkami. Można serwować go na śniadanie lub kolację. To pomysł na przekąskę na imprezę lub przystawkę przed obiadem. Pasztet z czterech warzyw może też być ciekawym elementem menu na Wielkanoc. Na pewno przypadnie do gustu wegetarianom, ponieważ jest to pasztet bez mięsa.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka bułki tartej
  • 100 g startego żółtego sera
  • 4 jajka
  • 2 marchewki
  • 2 średnie cukinie
  • 2 cebule
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego chili
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej wędzonej papryki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinie zetrzeć na tarce, przełożyć na sitko, posolić i odstawić na 15 minut.
  • Marchewki zetrzeć na tarce. Cebule drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Natkę pietruszki drobno posiekać.
  • Na patelni roztopić 1 łyżkę masła i smażyć na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodać czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając. Posmażone warzywa przełożyć do miski.
  • Dodać marchewkę, dobrze odciśniętą z wody cukinię i natkę pietruszki. Wbić jajka, wsypać bułkę tartą i starty ser. Doprawić ziołami prowansalskimi, słodką papryką, chili, curry oraz solą i pieprzem. Dodać 2 łyżki masła i dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą.
  • Masę przełożyć do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać pestkami dyni.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec godzinę.
  • Pasztet wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia i przed podaniem pokroić na porcje.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnego pasztetu
Anna Szulc-Górska
więcej