Pasztet Ewy Wachowicz z 4 warzyw. Bez mięsa, a pyszny i aromatyczny
Dieta wegetariańska
Ewa Wachowicz właśnie pokazała, jak robi wegetariański pasztet. Na liście składników znajdują tylko cztery popularne warzywa, które w połączeniu z aromatycznymi przyprawami tworzą przepyszny pasztet bez mięsa. Zobaczcie, jak zrobić obłędne wege danie według przepisu Ewy Wachowicz.
Jak zrobić pasztet Ewy Wachowicz?
Znana i lubiana autorka przepisów kulinarnych zaczyna przygotowanie pasztetu od starcia na tarce cukinii. Należy przełożyć ją na sitko, lekko posolić i odstawić, aby odciekła z nadmiaru wody. Na maśle klarowanym podsmaża się czosnek i cebulę, a następnie miesza się je ze startą marchewką, odciśniętą cukinią i posiekaną natkę pietruszki. Do warzyw trzeba dodać bułkę tartą, starty żółty ser oraz jajka i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaną masę przekłada się do keksówki, wierzch posypuje pestkami dyni i piecze w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez godzinę. Po upieczeniu pasztet należy odstawić do ostygnięcia.
Przepis na pasztet Ewy Wachowicz
- To łatwy przepis na pyszny i lekki pasztet, w którego składzie nie ma mięsa. Są za to pyszne i zdrowe cztery warzywa.
- Wege pasztet Ewy Wachowicz robi się szybko. Przygotowanie warzywnej masy trwa około 20 minut, a pieczenie godzinę.
- Na liście składników znajdują się niedrogie produkty, które są w sklepach przez cały rok. Do przyrządzenia potrawy potrzebne są cztery warzywa, jajka, bułka tarta, ser żółty, masło klarowane oraz przyprawy.
- Do pieczonego pasztetu można wykorzystać warzywa po rosole.
- Danie wzbogacą pieczarki, dynia czy por.
- Fani ostrych smaków mogą dodać więcej mielonego chili.
- Wierzch pasztetu posypuje się pestkami dyni, ale sprawdzą się też nasiona słonecznika.
- Pestki dyni lub słonecznika można dodać do warzywnej masy. W takiej wersji są przyjemnym dodatkiem, który chrupie w czasie jedzenia.
Kiedy podawać pasztet Ewy Wachowicz?
Pieczony pasztet warzywny jest przepyszny. To doskonała alternatywa dla wędlin, ponieważ świetnie smakuje z chlebem lub bułeczkami. Można serwować go na śniadanie lub kolację. To pomysł na przekąskę na imprezę lub przystawkę przed obiadem. Pasztet z czterech warzyw może też być ciekawym elementem menu na Wielkanoc. Na pewno przypadnie do gustu wegetarianom, ponieważ jest to pasztet bez mięsa.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka bułki tartej
- 100 g startego żółtego sera
- 4 jajka
- 2 marchewki
- 2 średnie cukinie
- 2 cebule
- 1 pęczek natki pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła klarowanego
- 3 łyżki pestek dyni
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego chili
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej wędzonej papryki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinie zetrzeć na tarce, przełożyć na sitko, posolić i odstawić na 15 minut.
- Marchewki zetrzeć na tarce. Cebule drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Natkę pietruszki drobno posiekać.
- Na patelni roztopić 1 łyżkę masła i smażyć na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodać czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając. Posmażone warzywa przełożyć do miski.
- Dodać marchewkę, dobrze odciśniętą z wody cukinię i natkę pietruszki. Wbić jajka, wsypać bułkę tartą i starty ser. Doprawić ziołami prowansalskimi, słodką papryką, chili, curry oraz solą i pieprzem. Dodać 2 łyżki masła i dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą.
- Masę przełożyć do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać pestkami dyni.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec godzinę.
- Pasztet wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia i przed podaniem pokroić na porcje.