Oryginalne kotlety z kaszy gryczanej i twarogu. Smaczne połączenie nieoczywistych składników

kotleciki z kaszy gryczanej i twarogu
Autor: Shutterstock Chrupiące kotleciki z kaszy gryczanej i twarogu to zdrowy przepis na pyszny wege obiad.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Co może wyjść z połączenia kaszy gryczanej prażonej i twarogu? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie w tym łatwym i sprawdzonym przepisie. Chrupiące kotlety przyrządzone z kaszy gryczanej oraz białego sera są wyjątkowo dobre i przypadną do smaku nie tylko wegetarianom. Mięsożercy też będą pod wrażeniem ich smaku. Zobaczcie, jak zrobić oryginalne kotlety z kaszy gryczanej i twarogu.

Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu – składniki

Co jest potrzebne, aby usmażyć smaczne wegetariańskie kotlety? Na liście składników znalazło się kilka niedrogich i prostych składników, które zawsze są w sklepach. Wszystkie produkty są zdrowe i zawierają wiele cennych witamin, minerałów i substancji odżywczych.

Lista składników obejmuje takie produkty jak:

  • kasza gryczana
  • twaróg
  • cebule
  • czosnek
  • bułka tarta
  • jajko
  • woda
  • przyprawy – sól, świeżo zmielony pieprz i suszonym majeranek
  • olej do smażenia

Jak zrobić kotlety z kaszy gryczanej i twarogu?

Przepis na domowe kotleciki przyrządzone z kaszy gryczanej z dodatkiem białego sera nie jest skomplikowany. Pyszne danie z kaszą w roli głównej robi się w miarę szybko i prosto. Wystarczy postępować według kolejnych kroków w przepisie, a chrupiące kotlety z tych nieoczywistych składników udadzą się na medal. Nawet osoby, które nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa, będą zachwycone ich smakiem i przyjemnym lekko orzechowym aromatem.

Jak więc usmażyć kotlety z kaszy gryczanej i twarogu? Przepis to tylko kilka łatwych kroków.

  • 1. krok – ugotowanie kaszy gryczanej
  • 2. krok – zmiksowanie połowy kaszy z twarogiem
  • 3. krok – wymieszanie masy z pozostałą kaszą i resztą składników
  • 4. krok – uformowanie kotlecików i obtoczenie ich w bułce tartej
  • 5. krok – usmażenie kotletów z kaszy gryczanej i twarogu na patelni

Jak podawać kotlety z kaszy gryczanej i twarogu?

Smakowite i aromatyczne kotlety przygotowanie z kaszy gryczanej z dodatkiem białego sera to pomysł na wegetariański obiad. Danie jest jednak tak dobre, że będzie smakować każdemu. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że dzięki dostępności składników, chrupiące kotleciki można robić przez cały rok.

Z czym podawać wyśmienite kotlety z kaszy gryczanej i twarogu? Idealnym dodatkiem to tego wybornego wegetariańskiego dania jest sos grzybowy lub pomidorowy. Sprawdzą się też pyszne domowe surówki z kapusty, ogórków lub pomidorów.

SKŁADNIKI

  • 1 litr wody
  • 360 g kaszy gryczanej
  • 150 g twarogu
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając. Patelnię zestawić z ognia.
  • Kaszę gryczaną gotować w osolonym wrzątku (1 litr) przez 12 minut. Odcedzić, przełożyć do miski i odstawić do ostygnięcia.
  • Połowę kaszy przełożyć do blendera i dodać pokruszony twaróg. Zmiksować i wymieszać z pozostałą kaszą i podsmażoną cebulą z czosnkiem. Wsypać bułkę tartą i wbić jajka. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wymieszać.
  • Zwilżonymi wodą dłońmi formować okrągłe kotleciki. Obtoczyć je w bułce tartej.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotleciki z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na obiad z ulubionym sosem oraz kolorową i chrupiącą surówką.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz
Anna Szulc-Górska
więcej