Nie z piekarnika i nie purèe. Sprawdź francuski patent na pyszne ziemniaki
Dieta wegetariańska
Ziemniaki to najpopularniejszy dodatek do dania głównego. Gotowane, pieczone czy podane w formie kremowego purèe smakują zawsze i pasują do każdej potrawy. W tym przepisie, który pochodzi z kuchni francuskiej, ziemniaki przyrządza się w zupełnie inny sposób. Z wierzchu są chrupiące, a ich środek jest wyjątkowy miękki i kremowy. Poznajcie sprawdzony przepis na ziemniaki prosto z Francji.
Ziemniaki po francusku – składniki
Pyszne smażone ziemniaki przygotowane według tego sprawdzonego przepisu to popularne we Francji danie. Kawałki ziemniaków otulone są lekkim i aromatycznym ciastem i usmażone na patelni. W tej wersji smakują obłędnie.
Ziemniaki po francusku robi się z prostych składników. Chociaż przepis pochodzi z kuchni francuskiej, wszystkie produkty można bez problemu kupić w naszych sklepach. Są dostępne przez cały rok.
Lista składników, które potrzebne są do przyrządzenia niesamowitych ziemniaków po francusku, jest w miarę krótka. Oprócz ziemniaków i oleju do smażenia wykorzystuje się też kilka produktów, z których robi się ciasto. Niezbędne są takie składniki jak:
- jogurt naturalny
- jajko
- mąka pszenna
- mąka ziemniaczana
- przyprawy – tymianek, czosnek, papryka, sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić ziemniaki po francusku?
Przepis na pyszne smażone ziemniaki, który swoje korzenie ma w kuchni francuskiej, nie jest skomplikowany. Nie wymaga też wielu godzin w kuchni. Chrupiące ziemniaki po francusku robi się w pół godziny.
Jak więc usmażyć ziemniaki według francuskiego przepisu? Receptura jest sprawdzona i składa się z kilku bardzo łatwych kroków.
- 1. krok – ugotowanie obranych i pokrojonych ziemniaków
- 2. krok – przygotowanie ciasta do ziemniaków
- 3. krok – obtoczenie ziemniaków w cieście i usmażenie ich na patelni
Jak podawać ziemniaki po francusku?
Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku smażone ziemniaki po francusku to pyszne i aromatyczne danie. Tak przyrządzone cząstki ziemniaczane mogą być dodatkiem do obiadu ze sztuką mięsa lub stanowić samodzielny wegetariański posiłek. To również pomysł na proste i smaczne imprezowe danie, które zastąpi gotowe słone przekąski ze sklepu. Smażone ziemniaki po francusku pysznie łączą się z rożnymi sosami. Idealnym dodatkiem jest ketchup, ale jeszcze lepiej smakują z domowym sosem czosnkowym.
SKŁADNIKI
- 500 g ziemniaków
- olej do smażenia
ciasto:- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki gęstego jogurtu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane i umyte ziemniaki pokroić w ćwiartki.
- Gotować w osolonym wrzątku około 10 minut. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
- Do miski wbić jajko i wymieszać je z jogurtem. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, papryką i czosnkiem. Wsypać mąkę i dokładnie wymieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
- Na patelni rozgrzać olej. Kawałki ziemniaków zanurzać w cieście i smażyć na gorącym oleju z każdej strony, aż zaczną się rumienić. Usmażone ziemniaki przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć nadmiaru tłuszczu.
- Podawać na obiad, jako dodatek lub przekąskę w towarzystwie ulubionego sosu.