Nie z piekarnika i nie purèe. Sprawdź francuski patent na pyszne ziemniaki

ziemniaki po francusku
Autor: Shutterstock Francuzi wiedzą, jak podawać ziemniaki. W tej wersji smakują nieziemsko.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Ziemniaki to najpopularniejszy dodatek do dania głównego. Gotowane, pieczone czy podane w formie kremowego purèe smakują zawsze i pasują do każdej potrawy. W tym przepisie, który pochodzi z kuchni francuskiej, ziemniaki przyrządza się w zupełnie inny sposób. Z wierzchu są chrupiące, a ich środek jest wyjątkowy miękki i kremowy. Poznajcie sprawdzony przepis na ziemniaki prosto z Francji.

Ziemniaki po francusku – składniki

Pyszne smażone ziemniaki przygotowane według tego sprawdzonego przepisu to popularne we Francji danie. Kawałki ziemniaków otulone są lekkim i aromatycznym ciastem i usmażone na patelni. W tej wersji smakują obłędnie.

Ziemniaki po francusku robi się z prostych składników. Chociaż przepis pochodzi z kuchni francuskiej, wszystkie produkty można bez problemu kupić w naszych sklepach. Są dostępne przez cały rok.

Lista składników, które potrzebne są do przyrządzenia niesamowitych ziemniaków po francusku, jest w miarę krótka. Oprócz ziemniaków i oleju do smażenia wykorzystuje się też kilka produktów, z których robi się ciasto. Niezbędne są takie składniki jak:

  • jogurt naturalny
  • jajko
  • mąka pszenna
  • mąka ziemniaczana
  • przyprawy – tymianek, czosnek, papryka, sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić ziemniaki po francusku?

Przepis na pyszne smażone ziemniaki, który swoje korzenie ma w kuchni francuskiej, nie jest skomplikowany. Nie wymaga też wielu godzin w kuchni. Chrupiące ziemniaki po francusku robi się w pół godziny.

Jak więc usmażyć ziemniaki według francuskiego przepisu? Receptura jest sprawdzona i składa się z kilku bardzo łatwych kroków.

  • 1. krok – ugotowanie obranych i pokrojonych ziemniaków
  • 2. krok – przygotowanie ciasta do ziemniaków
  • 3. krok – obtoczenie ziemniaków w cieście i usmażenie ich na patelni

Jak podawać ziemniaki po francusku?

Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku smażone ziemniaki po francusku to pyszne i aromatyczne danie. Tak przyrządzone cząstki ziemniaczane mogą być dodatkiem do obiadu ze sztuką mięsa lub stanowić samodzielny wegetariański posiłek. To również pomysł na proste i smaczne imprezowe danie, które zastąpi gotowe słone przekąski ze sklepu. Smażone ziemniaki po francusku pysznie łączą się z rożnymi sosami. Idealnym dodatkiem jest ketchup, ale jeszcze lepiej smakują z domowym sosem czosnkowym.

SKŁADNIKI

  • 500 g ziemniaków
  • olej do smażenia

  • ciasto:
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki gęstego jogurtu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane i umyte ziemniaki pokroić w ćwiartki.
  • Gotować w osolonym wrzątku około 10 minut. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
  • Do miski wbić jajko i wymieszać je z jogurtem. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, papryką i czosnkiem. Wsypać mąkę i dokładnie wymieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
  • Na patelni rozgrzać olej. Kawałki ziemniaków zanurzać w cieście i smażyć na gorącym oleju z każdej strony, aż zaczną się rumienić. Usmażone ziemniaki przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na obiad, jako dodatek lub przekąskę w towarzystwie ulubionego sosu.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej